Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Roditelji o štrajku: Učitelji imaju pravo na veće plaće, ali djeca nam ispaštaju

Obitelj Pavlić: Mladi Kostajničani ne znaju kako bi se snašli sa štrajkom da im u pomoć ne priskoči baka. Čini im se da se štrajkom ništa ne postiže jer se sustav inati
Foto: Privatna arhiva
13.11.2019.
u 22:00

Učenici su izgubili šest nastavnih dana u štrajku, što je već puno za bilo koji oblik nadoknade.

Dok štrajk obrazovnih djelatnika danas ulazi u 25. dan, u kojem nastave nema u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, bez obzira na jučerašnju ponudu Vlade, uključujući vrijeme potrebno za izjašnjavanje svih u štrajku o prihvatljivosti ili odbijanju ponude – ministrica Blaženka Divjak nema više izbora.

Morat će konačno stati pred roditelje učenika osnovnih i srednjih škola i nedvosmisleno se izjasniti o nadoknadi nastave izgubljene u štrajku u kojem je upravo ona dala najveću i bezuvjetnu podršku učiteljima, profesorima i nastavnicima, kojima je i sama trebala i mogla osigurati bolji materijalni status.

Jer, štrajk je itekako utjecao na učenike. Šest izgubljenih radnih dana s mogućnošću da ih bude i više već je toliki gubitak nastave da tri mogućnosti koje je ministrica Divjak stavila pred ravnatelje škola na izbor – produljenje nastavne godine, nadoknade subotom ili skraćivanje praznika – više ne “drže vodu”.

Roditelji uglavnom smatraju da sve ponuđene mogućnosti nadoknade nastave ugrožavaju učenike iako se većina njih, barem prema anketi Večernjeg lista, slaže da obrazovni radnici zaslužuju bolje radne uvjete. Ipak, ne na štetu njihove djece!

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Iza puča u Boliviji i Hrvat Branko Marinković

>>Umrla Mani Gotovac: Teatrologinja i književnica koja je voljela život zauvijek je otišla na svoj 80. rođendan

>>Inicijativa Večernjeg lista Splitskoj zračnoj luci dajmo ime Fausta Vrančića

>>Nikola Kristić napisao pjesmu o Vukovaru i okupio glazbeni band aid

>>Hrvatska za vojsku izdvaja 647, a Srbija 877 milijuna eura

 

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stefj
00:38 14.11.2019.

Da, zato i postoji pravilo, npr. u Njemačkoj da javne službe nemaju pravo na štrajk. Ovako najviše ispaštaju učenici jer javni djelatnici ne rade svoj posao... No to da ne rade svoj posao ionako je praksa u Hrvatskoj isto kao što je i praksa da im se plati i kada ne rade. Tako je i sa učiteljima gdje ćemo opet svi mi platiti te neradne dane i platit ćemo nadoknade, ma sve ćemo mi to platiti... A koliko se učitelji brinu o učenicima i njihovoj dobrobiti najbolje pokazuju štrajkom, najbolje pokazuju činjenicom da većina učenika ima dodatne instrukcije koje plaćaju roditelji, a najviše pokazuju time što su uspjeli isposlovati da se rezultati učenika na maturi ne smiju objavljivati razvrstani po školama... Vi u Hrvatskoj ne možete saznati koje škole su najbolje za upis na pojedini fakultet, ne možete saznati uspješnost učenika na maturi, ne možete saznati koliko je kvalitetan koji učitelj, sve se to namjerno skriva. To je ta uranilovka, to je taj komunizam toliko prisutan u državnim i javnim službama... A koliko je to devijatno, vidite i po tome kakve ljude sindikat brani. Da li se netko sjeća onog slučaja kada je učitelj za bolju ocjenu seksualno iskoristio dječaka (u Makarskoj). Taj učitelj i dalje radi. Ima toga još... Na kraju je samo nastradao onaj koji je govorio protiv Mesića i političara, kojeg su čak učenici i voljeli... Ma sve je to toliko nakaradno kod nas, a ti sindikati su glavni antireformisti. Užas...

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
06:03 14.11.2019.

Sindikati koriste djecu kao Palestinci u borbi protiv Izraela.

DU
Deleted user
08:38 18.11.2019.

Sve je u redu:) neka se ljudi izbore za ono što misle da je ispravno, samo isto tako moraju shvatiti da moje djete neće moći odrađivati nadoknade jer svi izvanškolski planovi i dodatne edukacije koje imamo vezani su uz trajanje školske godine i neće moći dolaziti u školu izvan određenog kalendara jer se školuje i privatno i izvan Hrvatske. Lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije