Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljute ih inspektori

Ribari: Dosta nam je samovolje, stižemo u Zagreb čamcima

dunav
29.06.2010.
u 16:31

Glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić kaže da u zakonu nije točno razjašnjeno što je plavno, što poplavno područje, a što korito rijeke i zato ima nejasnoća i različitih tumačenja inspektora.

Dunavski ribari danas će, nezadovoljni načinom kako ribolovni inspektori tumače zakon te im zabranjuju loviti ribu u plavnim područjima, prosvjedovati pred Ministarstvom poljoprivrede.

– Nas petnaestak povest ćemo u Zagreb i čamce i tražiti da nam netko objasni jesmo li u pravu koji od lova ribe živimo ili inspektori ribarstva koji nas kažnjavaju te nam opet oduzimaju opremu i sredstva za rad – kaže Denis Francuzović, predsjednik  Ceha ribara pri Obrtničkoj komori Vukovar.

Sporni rukavci i bare

Spor između dunavskih ribara i inspektora ribarstva dugo traje, a osnova je različito tumačenje Zakona o slatkovodnom ribarstvu koji, tvrdi Francuzović, navodi da je ribolovno područje zapravo područje određenog vodotoka sa svim njegovim pritocima i plavnim područjima.

– U tim područjima, rukavcima i barama, inspekcija uz potporu policije kupi mreže ribarima jer su inspektori donijeli naputak po kojem se, čim Dunav prijeđe vodostaj od 300 cm, i plavno područje smatra poplavljenim te nam se zabranjuje ribolov na cijelom području Dunava, osim u koritu rijeke – objašnjava Francuzović, dodajući da unatoč traženju vukovarskih ribara, Uprava za ribarstvo ne želi izdati naputak da smiju loviti ribu i u vodotoku, a ne samo u koritu rijeke. 

Uništavaju mlađ

Glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić kaže da u zakonu nije točno razjašnjeno što je plavno, što poplavno područje, a što korito rijeke i zato ima nejasnoća i različitih tumačenja inspektora. Iz vukovarske Zajednice sportsko-ribolovnih udruga kažu da nisu protiv ribara, ali im zamjeraju što ulaze u poplavljena područja i rukavce gdje se riba mrijesti jer tako uništavaju mlađ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije