Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovar

Razbijeno ili oštećeno devet dvojezičnih ploča

dvojezična ploča
Foto: Ilustracija: Goran Ferbezar/PIXSELL
25.03.2014.
u 10:40

Kako doznajemo po četvrti put oštećene su dvije dvojezične ploče postavljene na zgradu Ureda državne uprave Vukovarsko – srijemske županije.

Tijekom protekle noće nepoznati počinitelj, ili više njih, razbili su ili oštetili devet postavljenih dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Kako doznajemo po četvrti put oštećene su dvije dvojezične ploče postavljene na zgradu Ureda državne uprave Vukovarsko – srijemske županije. Isto tako razbijene su ili oštećene i dvojezične ploče Prekršajnog, Općinskog i Županijskog suda postavljene na zgradi Palače pravde. Na meti nepoznatih počinitelja bile su i dvojezične ploče na zgradi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Županijskog državnog odvjetništva, Ministarstva obrane i Državne geodetske uprave. 

Prema navodima iz policije u potrazi za osobama koje su skinule neke od dvojezičnih ploča možda će pomoći i činjenica da na zgradi Palače pravde imaju postavljene kamere koje 24 sata dnevno snimaju kretanje oko zgrade suda. 

>> Dvojezične ploče ponovno meta napada 

>> Ponovno razbijena ploča na zgradi policije

Komentara 17

Avatar antuntun55
antuntun55
10:52 25.03.2014.

Dosta je bilo 70 godina "ćiriličnog terora"....vrijeme je da Hrvat u Hrvatskoj bude ravnopravan...

KR
kristov
10:58 25.03.2014.

Još uvijek nije nitko objasnio u čemu je razlika 50% ili 33 posto i koliko je to umanjenje tobožnjih prava. Temeljem čega se došlo do 33%, koji razlozi i argumenti stoje??

CR
crocro
10:08 25.03.2014.

Uvijek sam protiv nereda. No, u ovome slučaju Vukovara, vlast se prerano zaletjela uvesti ćirilicu u Vukovar. A uvela je ćirilicu da u povijsti ostane zapisno da je upravo ova vlast uvela ćirilicu. U redu. Ali zašto prerano i na kakvim temeljima. Prvo je uopće upitno da li srba u Vukovaru ima toliko, koliko oni misle. Jer na popis stanovništva su dolazili srbi autobusima iz srbije i ponovo odlazili. Dakle, u najmanju ruku bi trebalo ponovo prebrojati srbe, pa ako im ima više od 50 %, onda u Hrvatskoj mogu dopustiti dvojezičnu ploču. A zašto 50 %. Pa zato što se Hrvati ne nalaze u gradu na teritoriju srbije, već na teritoriju Hrvatske i Hrvati u Hrvatskoj se moraju osjećati kao da su u Hrvatskoj a ne srbiji. I što sada kada vide da se te ploče kontinuirano razbijaju i kada vide da očito pomoći nema. Za očekivati je da će netko i dalje razbijati ploče i da li je to onda dobra opcija za državu. Za državu je najbolja opcija da grad Vukovar stavi na posebno mjesto kao simbol stradanja Hrvatske i Hrvatskih građana i da ima poseban pietet, što znači da se izuzme od uvođenja ćirilice. Dakle ima opcija kojima se može ukloniti ćirilica iz Vukovara. Ali što se može kada premijer uporno naglašava da je sramota odlučivati o ćirilici. A Hrvatskim građanima to nije lijepo za čuti od premijera, koji se zdušno zalaže za ćirilicu. I onda se događa to što se događa. Ponavljam, nisam za dizanje tenzija i za stvaranje nereda, ali vlada je preuranila s uvođenjem ćirilice u Vukovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije