Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Rat protiv ISIL-a veoma će puno koštati zdravstvo

A migrant carries his child after crossing the border from Greece into Macedonia, near Gevgelija, Macedonia, November 27, 2015. Macedonia, Serbia and other Balkan states have implemented a new policy to filter the flow by granting passage onwards toward W
Foto: Reuters/ PIXSELL
28.11.2015.
u 21:30

Pet posljedica za zdravlje zbog borbe protiv takozvane Islamske države analizirao je u Lancetu profesor Richard Horton, glavni urednik

Što rat protiv ISIL-a znači za zdravlje?, naziv je analize profesora Richarda Hortona, glavnog urednika Lanceta, u čijem je posljednjem broju naveo pet glavnih zdravstvenih posljedica borbe protiv Islamske države. Veća smrtnost povezana sa sukobima prva je posljedica koju profesor Horton navodi kao direktnu, uz napomenu, da se mogu očekivati još veća stradanja zdravstvenih radnika. "Užasno stradanje Liječnika bez granica u bolnici u Kunduzu pokazalo je da zdravstveni i humanitarni radnici neće biti pošteđeni napada bilo od neprijatelja bilo saveznika", stoji u ovoj analizi.

Ozbiljna šteta za zdravstvene sustave pojedinih nacija, zdravlje izbjeglica, narušavanje ekosustava i promjena političkih prioriteta ostale su posljedice za zdravstvo i zdravlje. Horton opisuje realnu vjerojatnost u kojoj će niz zemalja morati revidirati svoje proračune i povećati ulaganja u nacionalnu sigurnost i obranu te da će se maknuti fokus s ekonomije, zapošljavanja, zdravlja, kriminala i edukacije. Uz izbjegličke valove s kojim se suočavaju europske zemlje, zdravlje izbjeglica postat će važno pitanje. Kako piše, ranjivim zdravstvenim sustavima nekih zemalja koje primaju izbjeglice bit će izazov njihove akutne te kronične bolesti, ali i utjecaj na zdravlje tih ljudi zbog stigme, straha, očaja, ranjivosti i socijalne isključenosti.

>> Islamski radikalizam jednako je izražen i u Sarajevu kao i u Parizu

Komentara 12

VE
vedriti
22:19 28.11.2015.

Ajde ne .enjajte. Treba tu gamaf unistit. Tko jos normalan nosi Eksploziv oko pojasa i zeli unistiti Nevene Ljude. Tu Gamad i One koji im pomazu Treba unistitu do kraja i to odmah!!!

DU
Deleted user
21:39 28.11.2015.

veoma?Ne pišemo hrvatski a?E moj noviračiću,u školu nazad!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
23:46 28.11.2015.

veoma ? neka napise mnogo bre da ju ceo svet razume

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije