Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvadili tri metka

Ranjenom policajcu metak će ostati u tijelu: 'Psihičke posljedice mogu biti dugotrajne'

Zagreb: Na Trgu svetog Marka upucan je policajac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/22
13.10.2020.
u 18:57

Psihijatar dr. Herman Vukušić, koji ima veliko iskustvo u radu s ratnim veteranima, kaže da psihičke posljedice kod policajca mogu biti dugotrajne

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice izvadili su tri metka iz tijela jučer ranjenog 31-godišnjeg policajca, no jednog nisu uspjeli. Četvrti će metak do daljnjeg ostati u njegovoj zdjelici, blizu kostiju, vena i arterija, jer je njegovo vađenje trenutno previše rizično. 

Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, prof.dr. Mario Zovak, rekao je za 24sata da dok je policajac akutno ozlijeđen, vađenje metka jednostavno ne dolazi u obzir. Da bi se do njega došlo, morale bi se ozlijediti druge strukture u organizmu, i komplikacije bi bile daleko veće. Četvrti će se metak vaditi jednoga dana, koji je sada nemoguće precizirati, a policajac će morati živjeti s njim.

- Imamo mnogo iskustva od rata, išli smo svojedobno na terene i operirali naše dečke. Tako da sa sigurnošću možemo reći da mladom policajcu metak uopće neće smetati, a organizam će s vremenom napraviti čahuru oko tog metka u zdjelici. Rana je sada otvorena, očišćena i drenirana, pa ako ne bude infekcije u narednih sedam do deset dana, kasnije je sigurno ni neće biti – kaže prof.dr. Zovak.

VIDEO Nakon napada na policajca pristup Markovom trgu je ograničen!

Policajac će se, osim fizičkog oporavka, morati nositi i sa psihičkim posljedicama događaja. Psihijatar dr. Herman Vukušić, koji ima veliko iskustvo u radu s ratnim veteranima, kaže da psihičke posljedice kod policajca mogu biti dugotrajne.

- On je proživio temeljni kriterij za PTSP, a to je direktna životna ugroženost. Stoga bi, čim se fizički oporavi, s njime trebalo početi raditi na ovom psihičkom dijelu. Cilj toga je prevenirati razvoj mogućih duševnih posljedica – kaže dr. Vukušić dodajući, kako ne bi bilo zabune, da policajcu ne treba psihijatrijska pomoć, već psihološka medicina koja ima niz tehnika za već spomenutu prevenciju sprečavanja razvoja duševnih posljedica kod ovakvih traumatičnih događaja.

Policajac je, kako doznaju 24sata, uplašen i zabrinut zbog svog zdravstvenog stanja, ali je generalno u dobrom psihičkom stanju. Liječnici s njime ne razgovaraju o onome što se dogodilo na Markovom trgu, već je komunikacija isključivo medicinske prirode, s obzirom da je sada ključna stvar da oporavak od ranjavanja teče što bolje i bez komplikacija. Do ranjenog mladića nitko od obitelji i prijatelja ne može doći, s obzirom da su posjete u bolnici zabranjene. 

Komentara 15

DU
Deleted user
20:21 13.10.2020.

Psihičke posljedice mogu biti dugotrajne, a mogu biti i kratkotrajne ili ih uopće ne mora biti. Zašto se uvijek sve mora oslikavati tamnim bojama. Ova pucnjava je velikim dijelom posljedica baš takvog pristupa, govora i izvještavanja. Neka gospodin Vukušić radije o tome progovori po neku pametnu.

BE
bezvrijedanyugodinar
20:01 13.10.2020.

Želim brzi oporavak ranjenom policajcu, nemojte sada izvađati doktorate kao da je to prvo ranjavanje u svijjetu ii hrvatskoj

GO
Gorann
20:46 13.10.2020.

Psihičke posljedice mogu biti dugotrajne i od niskih mirovina, jer su ih dobili ljudi s lažnim dugotrajnim psihičkim posljedicama. A i od niskih plaća jer moraju financirati sve te silne mirovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije