Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši bankar Morgan Stanleyja

Putinovo 'tajno oružje' za energiju: Čovjek koji je spasio Rusiju od sankcija Zapada

Konferencija za tisak o prvom ruskom nemagnetskom ?eliku za naftnu i plinsku industriju
Foto: Vladimir Gerdo/NEWSCOM
1/3
03.03.2023.
u 18:38

The Wall Street Journal piše o 37-godišnjem bivšem bankaru banke Morgan Stanley Pavelu Sorokinu, zamjeniku ruskog ministra energetike

Rusija zbog rata i sankcija mora hitno razviti nova tržišta za svoje naftne i plinske tvrtke, a Vladimir Putim pri tome se sve više oslanja na mlade ruske tehnokrate koji dobro poznaju Zapad jer su tamo i školovani. The Wall Street Journal piše o 37-godišnjem bivšem bankaru banke Morgan Stanley Pavelu Sorokinu, zamjeniku ruskog ministra energetike.

Studirao je financije u Londonu, pregovarao je o poslovima u Africi i na Bliskom istoku, bio je uključen u razvoj OPEC+, partnerstva između ruske naftne industrije i organizacije zemalja izvoznica nafte pod vodstvom Saudijske Arabije. Uz to, Sorokin je prošlog mjeseca odigrao ključnu ulogu u postavljanju fiksnih cijena za izvoz nafte, što će osigurati 8,2 milijarde dolara poreznih prihoda koji će se sliti u državnu blagajnu.

>> VIDEO Dokumentarac "Ukrajina: Godinu dana poslije"

Sorokin je postao "tajno oružje" Rusije u ublažavanju utjecaja sankcija Zapada, rekao je za WSJ Viktor Katona, energetski stručnjak i analitičar. Putin, dugo vremena okružen bivšim špijunima kakav je i on sam bio, i poslovnim prijateljima iz Sankt Peterburga, sve se više okreće mladim stručnjacima koji tečno govore engleski i drže se njegove nacionalističke ideologije. - Sorokin je oličenje nečega što nije postojalo u Sovjetskom Savezu. On je dio nove vrste mladih ljudi koji su imali izbora i odlučili raditi u ruskoj vladi – dodao je Katona. Sorokin je rođen u Moskvi, no odrastao je na Cipru u obitelji ruskih diplomata. Vratio se u Rusiju i zaposlio se u banci Ernst & Youngu, pa u Alfa-Bank, najvećoj ruskoj privatnoj banci. Kasnije je prešao u moskovski ured Morgan Stanleya. Pisalo se da je zvijezda u usponu, a bio je pristaša konzervativnih pogleda na rusku politiku, a jedan je bivši kolega rekao da je bio kritičan prema političkom otvaranju Rusije 90-ih. Želio je ponovno učiniti Rusiju velikom, rekao je drugi kolega. - Cijeli život, kao dijete, živio sam i školovao se u inozemstvu. I uvijek sam znao da se želim vratiti u svoju domovinu - rekao je Sorokin Putinu, prema transkriptu iz Kremlja.

Kako se navodi u njegovoj biografiji, u Morgan Stanleyu radio je tri i pol godine kao potpredsjednik i voditelj ruskog sektora nafte i plina. U razdoblju 2014. i 2015. bio je rangiran kao jedan od najboljih analitičara sektora nafte i plina u Rusiji, a bio je i na čelu "Energetskog istraživačkog centra" Ministarstva energetike. Od ožujka 2018. je zamjenik ministra. Europa je bila glavni potrošač ruskih energenata, no otkako su uvedene sankcije, Kremlj se okrenuo Indiji i Kin, no te je zemlje najčešće kupuju uz velike popuste u odnosu na tržišne cijene, pa su prihodi od nafte i prirodnog plina pali su 46 u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema podacima ruskog Ministarstva financija.

Zahvaljujući i Sorokinu, Rusija je u siječnju izvezla više od osam milijuna barela nafte, što nije zabilježeno od travnja 2020. Uz ostalo, posjetio je i glavni grad Republike Kongo Brazzaville, gdje se sastao s predsjednikom, a tema su bili energenti, sastao se i izaslanstvom Afganistana s kojim je dogovorena opskrbi Kabula ruskim gorivom. U usponu je i 39-godišnji zamjenik ruskog ministra financija Alexey Sazanov, koji se školovao na Oxfordu i surađivao sa Sorokinom s kojim sad sada igra ključnu ulogu u pronalaženju načina za pokrivanje brzorastućeg ruskog deficita. Tu je  i Putinov ekonomski savjetnik Maksim Oreškin.

>> VIDEO Šef Wagnera došao u Bahmut i poručio Zelenskom: 'Pustite ih da odu, grad je opkoljen'

Komentara 26

Avatar Bukva4
Bukva4
19:18 03.03.2023.

Gadafi je zvjerski maknut od okultne oligarhije zapada jer su mu bili dužni 400-4000 milijardi dolara, a sve po onom ustaljenom, prozirnom mantrom, razvoja demo(N)kracije, sloboda i ljudskih prava, istom onom pod kojoj je zapadna oligarhija Washingtona razorila Irak i Afganistan. U akciji "Iračka sloboda" ubijeno je milijun civila, heeeej, milijun. Jeste tada vidjeli nekoga u Eu tko je plakao krokodilske suze kao danas nad Ukrajinom? Razmišljate geostrateški i vidjet ćete kako se kockice same počinju slagati. Zašto Rusija? Rusija je najveća i najcjenjenija nekretnina na svijetu. Ima najveće zalihe i potpuno je samodostatna, tim više sankcije vrijeđaju zdrav razum. U njenoj utrobi leži 1 trećina svih svjetskih najvažnijih minerala, sirovina i energenata. Naime, rat je najlakši oblik stjecanja prostora, izvora i dobara. A to zapad prakticira spram Rusije. Prema tome ako zapad u svojoj doktrini smatra da je Rusija najunosnija nekretnina koji treba ostvariti svim sredstvima onda ovo što čini zapad prema Rusiji, a perfidno i prozirno preko Ukrajine nije ništa drugo nego početak stjecanja prostora, izvora i dobara. Istovremeno Rusiji se stavlja odgovornost za stanje u Europi i svijetu, a ne zapadu koji izazvao taj sukob. Sve ovo što sam napisao može vrlo lako shvatiti svaka razborita osoba koja ima zrno soli u glavi. Koje je rješenje? Vrlo jednostavno, nastaviti otvarati oči većini koja je nažalost indoktrinirana svakodnevnim ispiranjem mozga mainstream medija i molitva za mir.

PR
prahrvat
18:44 03.03.2023.

ne vjerujem nista u ruske podatke o ekonomiji

Avatar Hrvatski_frustriranko1
Hrvatski_frustriranko1
19:14 03.03.2023.

Švabi otvaraju nove rudnike i uvoze ugljen iz rusije jer tobož neće plin, a furaju se na neku zelenu energiju. Glavno da su nama govorili kupujte kondenzacijske bojlere, sva sreća nisam nasjeo na to, a kako izgleda plin ću isključiti ako poskupi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije