Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE BJELORUSIJI

Putin podržao Lukašenka: 'Uvijek postoji netko tko nam stvara probleme'

Russian President Putin meets with his Belarusian counterpart Lukashenko in Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.05.2021.
u 21:03

Zapad je optužio Bjelorusiju za piratstvo nakon što je bjeloruska zračna kontrola u nedjelju lažno upozorila pilota Ryanaira na bombu u zrakoplovu, nakon čega je poslala svoj Mig-29 kako bi pratio taj avion

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je stao uz svog bjeloruskog saveznika Aleksandra Lukašenka koji se spori sa zapadom zbog prisilnog slijetanja zrakoplova Ryanaira kako bi se uhitio bjeloruski disident.

Zapad je optužio Bjelorusiju za piratstvo nakon što je bjeloruska zračna kontrola u nedjelju lažno upozorila pilota Ryanaira na bombu u zrakoplovu, nakon čega je poslala svoj Mig-29 kako bi pratio taj avion. Zrakoplov je sletio u Minsk gdje su uhićeni njegovi putnici, bloger i kritičar Lukašenka Roman Protaševič i njegova djevojka.

Oboje su sada u pritvoru. Protaševič je optužen da stoji iza masovnih prosvjeda nakon izbora koje su zapadne zemlje proglasile namještenima. Prijeti mu do 15 godina zatvora, prenosi agencija Reuters.

No Putin, bliski Lukašenkov saveznik, podržao je svog kolegu, toplo ga dočekavši na razgovorima u južnom ruskom gradu Sočiju. Dvojica čelnika usuglasila su se da je reakcija zapada na taj incident bila „izljev osjećaja“.

„Svojedobno su primorali zrakoplov bolivijskog predsjednika da sleti, a potom su ga izvukli i ništa, tišina“, rekao je Putin, referirajući se na događaj iz 2013. kad je avion Eva Moralesa morao sletjeti u Austriju u vrijeme dok su Sjedinjene Države pokušavale uhititi zviždača Edwarda Snowdena.

Razgovori u crnomorskom gradu Sočiju organizirani su prije incidenta sa zrakoplovom, no dolaze u vrijeme kad velik broj europskih država uvodi zabrane leta bjeloruskim avionima. Europska unija razmatra i dodatne sankcije.

Lukašenko je Putinu kazao kako će mu pokazati povjerljive dokumente o letu Ryanaira koji će ruskom čelniku pomoći da shvati što se doista dogodilo.

„Uvijek postoji netko tko nam stvara probleme. Znate ih, informirat ću vas o njima“, rekao je Lukašenko Putinu.

„Donio sam neke dokumente kako bi mogli shvatiti što se dogodilo“.

Rusija, bliski saveznik bivše sovjetske republike s 9,5 milijuna stanovnika koja služi kao strateški kordon prema zapadu, verbalno je podržala Minsk prije sastanka dvojice predsjednika, istovremeno odbacivši da je sudjelovala u tom incidentu.

Moskva tvrdi da je Bjelorusija pokazala spremnost na transparentnost u tom sporu, a reakciju zapada na taj događaj prozvala je „šokantnim“.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapadne države da „demoniziraju“ vlasti u Minsku.

Komentara 12

TO
tomzag
10:33 29.05.2021.

Našli korporativni fašisti i banksteri osuđivati diktatore. U tim zemljama barem znaš tko je zaista glavni i odgovorni.

DU
Deleted user
14:05 29.05.2021.

Za Lukasekovu glavu ponudjeno 11 miliona jedan vise nego za Bin Ladena

MP
miroslav.petkovic.7564
21:26 28.05.2021.

A sta su mislili pa Lukas ima iza sebe veliku Rusiju..Lukas neda nikom svoju zemlju da prcka po njoj..Lukasenko je radio i izgradio..Ovdje neki jos ne kuze da su ovo dvi bratske zemlje braca.Nemoze nitko razdvojit bracu .Sve su bliskije veze izmedu dvi zemlje i mogu se u jedno pretvorit....Sta kazu domaci Amerikanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije