Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Opatiji

Pusić: Članstvo u EU krojit će pravila političkim elitama

sastanak (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
10.06.2011.
u 14:33

Konačna odluka o završetku pregovora trebala bi biti donesena na sastanku Europskog vijeća 24. lipnja, a pregovori bi službeno trebali biti završeni do kraja lipnja, kazala je Pusić

- Čestitam na velikom uspjehu svojoj domovini. Ovo je vrlo veliki i važan korak na hrvatskom putu prema normalnoj državi. S tim smo iz uvjetovang procesa ušli u europsko okruženje,kazala je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Konačnu odluku donijet će Europsko vijeće 24. lipnja ali je već izvjesno da će pregovori biti okončani i da će Hrvatska s 1.srpnja 2013 postati punopravna članica EU.

Europska komisija poslala je i preporuku za zatvarnje četiri preostala poglavlja, ali i odobrila sredstva koja će hHrvatska dobiti 2013., nastavlja Pusić te pojašnjava da ćemo, kada pola godina budemo država članica, dobiti oko 800 milijuna eura u fondovima gdje ćemo morati pisati zahtjeve i projekte i oko 500 mil. eura koji "neće ovisiti o našim sposobnostima da prijavljujemo projekte".

Današnja objava završetka pregovora Europske komisije s Hrvatskom predstavlja završetak prve faze i početak hrvatskog boravka i života unutar europskog okvira, ne samo zemljopisnog, povijesnog i kulturnog nego i političkog. Konačna odluka o završetku pregovora trebala bi biti donesena na sastanku Europskog vijeća 24. lipnja, a pregovori bi službeno trebali biti završeni do kraja lipnja, kazala je danas u Opatiji Vesna Pusić.

Govoreći o bojazni građana da će Hrvatske izgubiti dio suvereniteta, Pusić je istakla da se ograničenja i pravila koja nosi članstvo u EU odnose na ponašanje političkih elita, a ne na građane. Budući da naše političke elite nisu savršene, korisno je da imaju okvir ponašanja i funkcioniranja koji traži odgovornost, kazala je Pusić naglasivši kako okruženje u koje ulazimo predstavlja ograničenja političkim elitama, ali svakako daje puno veća jamstva kvalitete života, ljudskih prava i standarda hrvatskim građanima. Najveća je prednost ulaska Hrvatske u EU dugoročna stabilnost, dok je najveća opasnost ovoga procesa da ne iskoristimo mogućnosti koje nam se pružaju, rekla je Pusić.

Ključne riječi

Komentara 9

SA
santos008
15:58 10.06.2011.

Referendum u Nizozemskoj je odrzan u vrijeme najvecih strajkova kad Vlada nije htjela ispuniti zahtjeve radnika i narod se iz inata odlucio da glasa mimo volje vladajucih i to je istina,dakle INAT.

OB
-obrisani-
16:10 10.06.2011.

javlja se pusicka(carla del ponte)

OB
-obrisani-
15:53 10.06.2011.

Kojoj domovini? I kojim političkim elitama? Pa upravo u toj EU političke elite zatiru volju naroda. Zar smo zaboravili francuski i nizozemski referendum oko Ustava EU i irski referendum oko lisabonskog sporazuma? Apolitičke elite u EU su učinile upravo suprotno volji naroda. A to se inače zove totalitarizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije