Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi letač u rh

Prvi sam poletio, letio i još uvijek letim

letač
Anton Ficko/VLM
10.05.2010.
u 14:47

- Nije najvažnije jesam li baš ja prvi letač u Hrvatskoj, ali važno je to utvrditi jer bi zbog protoka vremena lako sve skupa moglo otići u zaborav - kaže Mudražija.

SELCE - Dogodio se fenomen, ušao sam u tišinu, a vrijeme kao da je stalo. Čuo sam samo huk vjetra i fijuk sajli. Tada sam nepogrešivo znao da sam istinski poletio. Tim riječima 61-godišnji Anđelko Mudražija, profesor u mirovini iz Selca, živo, kao da se dogodio jučer, opisuje svoj prvi let na zmaju u rujnu 1979. godine. A usjekao mu se u sjećanje ne samo zato što je ostvario dječački san o letenju zrakom poput orlova i galebova nego i stoga što prema dostupnim informacijama to nikome prije njega u Hrvatskoj nije pošlo za rukom.

- Nije najvažnije jesam li baš ja prvi letač u Hrvatskoj, ali važno je to utvrditi jer bi zbog protoka vremena  lako sve skupa moglo otići u zaborav - kaže Mudražija. A kako o svojim letovima ima i valjanu dokumentaciju, fotografije, svjedoke, dnevnike letenja, snimke kamerom super 8, novinske napise i televizijske priloge, pokrenuo je postupak registracije pri Hrvatskome zrakoplovnom savezu. Kaže kako je pionirskih pokušaja letenja bilo i prije njega, pa spominje Jadranka Karuzu i Borisa Koratija, ali smatra da je riječ o pokušajima, a baš je on prvi i p(r)oletio.

- Faust Vrančić iz Prvića kraj Šibenika prvi s padobranom, a ja, njegov susjed iz Dubravica kraj Šibenika, prvi na zmaju - šali se A. Mudražija. O svojim letovima otprije više od 30 godina govori kako je to tada bilo poput avantura čuvenog Jamesa Bonda. Američki studenti na plažama Kalifornije utrli su put tom novom sportu na delta-krilima pa se i Mudražija 1978. godine odvažio na prve školske letove u Brezama ponad Novog Vinodolskog.

Nakon stotina startova na njemu sljedeće je godine doživio i prvi visoki let - podigao se na 10-ak metara i preletio stotinjak. Od tada je vjeran letenju, a odnedavno isključivo na motornom zmaju i paraglideru.

Ključne riječi

Komentara 1

BB
bbervida
13:49 13.05.2010.

Uz pozdrav svim veteranima ovog lijepog sporta, evo malo podataka i iz Slavonije, točnije iz Našica. Još negdje 1977. godine osnovali smo Aeroklub \"Delta krila\" u Našicama, koji je i danas aktivan. Profesor Franjo Kapetanović, i tadašnji učenik srednje škole Boris Bervida su nabavili u Krškom zmaja Swiss lancer i 1978. godine na veliko letjeli oko Našica i u Sloveniji. 1979 su već sudjelovali na II državnom prvfenstvu na Lisci (947 m visine). Isto tako su ugradili i motor od motorne pile na jarbol zmaja, tako da su već 1978 - 1979. imali i motorni zmaj. Opširna foto i video dokumentacija je na raspolaganju kod prof. Kapetanović Franje u Našicama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije