Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDILO MINISTARSTVO

Prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe bit će isporučena do kraja veljače

Brod hitne pomorske medicinske službe
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
1/3
03.02.2023.
u 07:38

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nam istakli da se najveći broj prijevoza bolesnika obavlja sa otoka u zadarskom akvatoriju (99 u 2022.)

Prva od šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe bit će do kraja veljače ove godine isporučena. Potvrdili su nam to iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a na upit Večernjeg lista državnom tajniku Josipu Bilaveru iz Ministarstva su nam istakli da se najveći broj prijevoza bolesnika obavlja sa otoka u zadarskom akvatoriju (99 u 2022.) te da će jedna od brodica biti raspoređena u Zadru. Hoće li prva brodica prvo u Zadar ili, kako doznajemo, možda ipak zbog određenih okolnosti, prvo prema dubrovačkom akvatoriju još nam nije službeno potvrđeno kao ni kada će točno svi brodovi biti isporučeni. Doznajemo ipak da se prvi izgrađeni brod upravo testira, a da još jedan novi brod stiže u travnju. - Posadu i održavanje brodice osigurat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok će kod svakog prijevoza bolesnika na brodici biti ukrcan i tim hitne medicinske pomoći.

Brodica se, kako su istakli iz Ministarstva, gradi u brodogradilištu „Iskra Brodogradilište 1 d.o.o.“ i ima sljedeće karakteristike:

- Duljina trupa je 14,9 metara odnosno duljina preko svega je 15,25 metara. Maksimalna širina je pak 4,7 metara, a gaz – 1,4 metra, dok je maksimalna brzina veća od 39 čvorova, a maksimalna trajna brzina je 35 čvorova. Brodica je opremljena sa dva ležaja za bolesnike i medicinskim uređajima jednakim medicinskim uređajima kojima je opremljeno vozilo hitne pomoći - istakli su iz Ministarstva. 

Brodice su, podsjetimo, građene u hrvatskim brodogradilištima u Istri i Dalmaciji, a brodovi će moći primiti tri člana posade i devet osoba. Podsjetimo, riječ je o EU projektu uspostave hitne pomorske medicinske službe vrijednom nešto manje od 77 milijuna kuna. Najava gradnje ovog specijaliziranog broda u službi zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, a u svrhu učinkovitije i kvalitetnije skrb i za mahom starije žitelje raštrkanih otoka sa starijim stanovništvom dogodila se još 2021. godine. Tada je u luci Gaženica u Zadru potpisan Ugovor o gradnji brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu o izgradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe. Točna vrijednost projekta je 76.440.000 kuna, a osim što će se poboljšati pristup primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti na udaljenim otocima, doprinijet će se i financijskoj održivosti hitne pomorske medicinske službe zahvaljujući medicinsko-biokemijskim pretragama koje su u primjeni na ukupno 12 lokacija na otocima.

- Kako bi se prevenirali nepotrebni troškovi prijevoza s otoka na kopno brzim brodicama i zbog utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu bolničku ustanovu na kopnu u ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata, omogućeno je izvođenje medicinsko-biokemijskih pretraga pomoću automatskih biokemijskih analizatora na ukupno 12 lokacija (Dubrovačko-neretvanska županija - Ispostava Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet; Primorsko-goranska županija - Ispostava Cres, Mali Lošinj, Rab; Splitsko-dalmatinska županija - Ispostava Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis; Zadarska županija - Ispostava Preko) - izvijestilo se iz zadarske gradske uprave nakon potpisivanja ugovora 2021. godine u Zadru, a kojem su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i župan Zadarske županije, Božidar Longin.

Grad Zadar u svom sastavu ima sedam naseljenih otoka s ukupno 12 naselja, među kojima su i oni od Zadra udaljeni tridesetak nautičkih milja na kojima živi većinom stanovništvo starije životne dobi i ovi specijalizirani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć su, kako je istakao svojevremeno gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zdravstveni, ali i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitelje.

Inače, Ugovor se s 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, a na potpisivanju predstavnika Ministarstva zdravstva, kao nositelja projekta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu ministar zdravstva Beroš istaknuo je da je riječ o značajnom iskoraku prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na otocima, dok je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da je ovo velik pomak u kvaliteti skrbi za oboljele, kao i pomak u kvaliteti rada djelatnika hitne medicinske pomoći, ali i da će osim bolje zdravstvene skrbi, omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je podsjetno da je u deset mjeseci 2021. godine na moru izvedeno 500 akcija spašavanja i traganja u kojima je spašeno 648 osoba i više od tisuću brodica. 

- Svjesni smo toga da postojeća flota nije dovoljna, odnosno da je zastarjela za učinkovito djelovanje. Zbog toga mi je izuzetno drago da će ovo biti prva plovila kupljena novcem Europske unije. S obzirom na zastarjelost brodova, krećemo u obnovu cjelokupne flote lučke kapetanije koja će se provesti u sljedećih nekoliko godina, a bit će financirana nacionalnim sredstvima - rekao je tada Josip Bilaver.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije