Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivena ploča

Prva godišnjica napada na Charlie Hebdo: Francuska odaje počast žrtvama

godišnjica napada u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.01.2016.
u 14:28

U pratnji pariške gradonačelnice Anne Hidalgo i premijera Manuela Vallsa otkrio je još jednu ploču na obližnjem bulevaru gdje su policajca Ahmeda Merabeta neposredno nakon toga ubili džihadisti, braća Said i Cherif Kouachi.

Francuska je danas počela s komemoracijama na prvu godišnjicu napada koji su izvedeni u Parizu 2015. i ukazali na izloženost zemlje terorističkoj prijetnji, odavanjem počasti žrtvama džihadističkih napada u siječnju na tjednik Charlie Hebdo, policajce i židove.

Francuski predsjednik Francois Hollande kojeg se već godinu dana predstavlja kao "oca nacije" otkrio je na mjestu pokolja u Charlieju ploču "u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada na slobodu izračaja" izvedenog 7. siječnja 2015.

U pratnji pariške gradonačelnice Anne Hidalgo i premijera Manuela Vallsa otkrio je još jednu ploču na obližnjem bulevaru gdje su policajca Ahmeda Merabeta neposredno nakon toga ubili džihadisti, braća Said i Cherif Kouachi.

Šef države isto je ponovio pored košer supermarketa na istoku Pariza, meti napada koji je 9. siječnja izveo treći ubojica Amedy Coulibaly koji je pogubio tri kupca i jednog zaposlenika Židova.

Među 11 mrtvih u pokolju u satiričkom tjedniku bili su poznati karikaturisti, među kojima Charb, vlasnik redakcije, ali i policajac Franck Brinsolaro, njegov tjelesni čuvar.

U napadima u siječnju 2015. bilo je ukupno 17 mrtvih: uz one u Charlie Hebdou i košer supermarketu, Coulibaly je ubio policajku 8. siječnja u Montrougeu, južno od Pariza.

Ploča u njezinu čast otkrit će se na licu mjesta u subotu, ponovno u prisustvu šefa države.

U dan točno godinu dana nakon napada na Charlie Hebdo, Francois Hollande poželjet će sve najbolje snagama sigurnosti, mobiliziranima kao pojačanje za osiguravanje javnih i osjetljivih mjesta u zemlji.

Komemoracije bi trebale kulminirati u nedjelju na Trgu Republike, u srcu Pariza, okupljanjem posvećenim sedamnaestero mrtvih u siječnju ali i 130 ubijenih u napadima 13. studenoga, najgorima u povijesti Francuske.

Hrast visok 10 metara, "stablo sjećanja", posadit će se tom prigodom nasred trga. Tog će dana na poziv predsjednika Hollandea u Pariz doći oko 50 čelnika iz cijelog svijeta.

>> Charlie Hebdo na godišnjicu atentata stavlja na naslovnicu bradatog Boga ubojicu

Komentara 4

Avatar babas
babas
15:23 05.01.2016.

Zašto vam mjesecima stoji karta Pariza sa terorističkim napadima na prvoj stranici? Kada su teroristi ubili Hrvate u Alžiru,kada su napali policijsku postaju u Rijeci ili skinuli glavu Salopeku,to nije bilo ni 3 dana na naslovnici.

CA
campa
16:31 05.01.2016.

Tužan je svaki zločin i dobro je da se isti obilježava.Nebi htio biti zločest ali mi je zasmetalo samo ono obilježavanje koje se dogaša u nekim Evropskim zemljama i kad se isti dogode nad židovima.Sve ostalo se zaboravlja.Nekako u ovo vrijeme dogodio se je zločin i Africi gdje je boko haram oteo oko 200maloljetnih djevojčica i počinio zločine i to nije značajno.Samo kad se nadljudima nešto dogodi onda se to prezentira i obilježava u javnosti.U bliskoj povjesti dogodili su se zločini u Hrvatskoj koje u svijetu nitko ne spominje iako su bili gnusniji i sa više žrtava.

MA
Majur
16:41 05.01.2016.

Hvala VL što ste mi komentar izbrisali.....Vi ste alfa i omega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije