Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi zbog paljenja Kurana

Prosvjednici u Kabulu zapalili sliku Baracka Obame

kabul
Reuters
25.10.2009.
u 18:34

U Kabulu su prosvjednici zapalili sliku američkog predsjednika Baracka Obame nakon što su se proširile glasine da su strane vojne snage zapalile primjerak Kurana.

U Kabulu su prosvjednici zapalili sliku američkog predsjednika Baracka Obame nakon što su se proširile glasine da su strane vojne snage zapalile primjerak Kurana.

Na ulicama glavnoga afganistanskog grada Kabula okupilo se više stotina studenata koji su izrazili negodovanje o činjenici da strani "okupatori" žele oskvrnuti sveto islamsko pismo.



NATO-ove snage, predvođene američkim snagama, pokrenule su istragu, no ustanovljeno je da su optužbe bile neutemeljene. Lokalne snage sudjelovale su u istrazi te su također potvrdili da paljenja Kurana nije bilo. Pretpostavlja se da su glasine proširili talibanski pobunjenici koji žele izazvati bijes građana.

Održani prosvjedi prošli su bez velikih incidenata, no strahuje se od povećanja nasilja. Prije nekoliko godina 20 je osoba ubijeno nakon nasilnih prosvjeda koje je potaknuo sličan slučaj. Iako je američki magazin koji je 2005. godine objavio tu priču kasnije demantirao informaciju, šteta je već bila učinjena.


Obamu kritiziraju i u Europi
Predsjednik Obama izazvao je negodovanje među aktivistima za zaštitu okoliša i ostalih vladinih i nevladinih inicijativa koje se zalažu za očuvanje okoliša i smanjenje emisije štetnih plinova.



Naime, američki je predsjednik, prema informacijama britanskog Timesa, otkazao svoje putovanje u Kopenhagen kako bi mogao sudjelovati na dodjeli Nobelovih nagrada. Bijela kuća takve glasine nije potvrdila.

Nakon što je Barack Obama uspio dogovoriti s kineskim predsjednikom Hu Jintaom da će udvostručiti svoje napore po pitanju zaštite okoliša, informacija o izostanku sa sastanka u Kopenhagenu izazvala je burne reakcije. Američki predsjednik i kineski vođa su telefonski dogovorili smanjenje emisije štetnih plinova što Obama želi potvrditi potpisivanjem međunarodnog ugovora koji bi bio obvezujući za zemlje potpisnice.

Unatoč međunarodnim uspjesima, Obama ima najviše problema u vlastitoj državi. Američki je kongres protiv donošenja odgovarajućeg zakona o zaštiti okoliša. Najveći protivnici političkog zaokreta su obrtnički lobiji koji su investirali milijune dolara u kampanju protiv donošenja zakona. Lobisti tvrde da bi takvi zakoni ozbiljno naštetili američkom gospodarstvu te da se u ovom trenutku ne može popustiti pritiscima međunarodne zajednice.

Ekološki aktivisti sve više gube nadu da će sastanak u Kopenhagenu donijeti značajne međunarodne promjene. Stručnjaci su već najavili da je izvjesno da se sudionici na konferenciji neće moći dogovoriti o odredbama koje bi trebale biti sadržane u ugovoru koji će naslijediti Kyoto protokol.

Danski predsjednik vlade, Lars Lokke Rasmussen, zalaže se za međunarodno važeći ugovor koji bi trebao stupiti na snagu već sljedeće godine te tako naslijedio toliko kritizirani Kyoto protokol. Rasmussen je također najavio da želi uspostaviti forum na kojem će državnici i politički vođe izmjenjivati svoja iskustva i prijedloge. Sastanke je, po Rasmussenu, moguće održavati i video vezom.

No nažalost još nije jasno hoće li konferencija o klimatskim promjena, o kojoj stručnjaci kažu da će biti prekretnica u daljnjim pregovorima o smanjenju štetnih plinova i zaštiti okoliša, zaista donijeti željeni rezultat.

Ključne riječi

Komentara 5

MM
Mladen Miletić
19:23 25.10.2009.

Prosvjednici u Kabulu zapalili sliku Baracka Obame, strašno nešto, dok oni to rade Obamini dečki sa još 50 zemalja u kompi če njima sela gradove i domove spaliti... Zna se nepriča se..

TM
t_mirko
08:14 26.10.2009.

Zasto je napisano \"okupatori\", a ne samo okupatori?

PO
pocrn
23:41 26.10.2009.

..he..he..cuda nekakav narod, nije ih ni malo briga za klimatske promjene..he..he.. ..ni ne kuze da paleci slike zagrijavaju atmosferu te nam tanje ozonski omotac..he..he..!Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije