Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica studentica

Grabar-Kitarović piše doktorat, samo Dejan Jović bio protiv izvještaja o ocjeni teme

Predsjednica Grabar-Kitarović na Fakultetu političkih znanosti
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
14.03.2019.
u 21:16

Doktorski rad predsjednice bavi se načelom odgovornosti za zaštitu (R2P) koje nastoji osigurati da međunarodna zajednica više nikada ne propusti djelovati pred genocidom

Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti jučer je prihvatilo izvještaj povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada studentice doktorskog studija predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Time je potvrđena tema doktorskog rada hrvatske predsjednice, a ona glasi: Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije). Izvještaj je sastavilo povjerenstvo u sastavu dr. Siniša Tatalović, dr. Lidija Kos Stanišić i dr. Anton Grizold.

Libija sadržajno nebitna

Kako doznajemo, protiv prihvaćanja tog izvještaja glasao je samo dr. Dejan Jović. Naši dobro upućeni sugovornici kažu da je dr. Jović, koji je inače bio savjetnik bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, predložio je da se u povjerenstvo koje će ocjenjivati doktorski rad predsjednice uključi i stručnjak za Libiju jer smatra da nitko od drugih članova povjerenstva nije ekspert za tu zemlju. No Fakultetsko vijeće to nije prihvatilo pa je zato, kažu upućeni, dr. Jović bio protiv izvještaja.

Naši sugovornici objašnjavaju da Libija nije sadržajno bitna u temi doktorskog rada predsjednice koja se bavi načelom Odgovornosti za zaštitu – The responsibility to protect – R2P, a to načelo nastoji osigurati da međunarodna zajednica više nikada ne propusti djelovati pred genocidom i drugim teškim oblicima kršenja ljudskih prava. R2P usvojili su šefovi država i vlada na Svjetskom summitu 2005.

Dekan FPZ-a dr. Zoran Kurelić potvrdio nam je da je izvještaj povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada predsjednice RH usvojen vrlo glatko i bez diskusije te da je samo dr. Jović izrekao nekoliko rečenica, ali da na to nije bilo nikakvih replika.

– Imali smo ozbiljne diskusije o drugim kandidatima – kaže dr. Kurelić. On objašnjava da je predsjednica, prema pravilniku koji je bio na snazi kad je upisala doktorski studij, imala kao part-time studentica rok od pet godina da doktorira. To znači da ima još dvije godine na raspolaganju s obzirom na to da je doktorski studij upisala 2015. No dr. Kurelić kaže da je u međuvremenu donesen novi pravilnik koji omogućava obranu doktorata u roku od osam godina ako postoje opravdani razlozi za to.

Treća na rang-listi

Mentor Kolindi Grabar-Kitarović je dr. Anton Grizold, profesor na ljubljanskom Fakultetu društvenih znanosti i bivši ministar obrane Slovenije. Dr. Tatalović i dr. Kos Stanišić profesori su na FPZ-u. Predsjednica Grabar-Kitarović krajem 2015. primljena je na poslijediplomski studij politologije, a na rang-listi za upis zauzela je treće mjesto s 22,47 bodova. Inače, ukupno je bilo prijavljen 51 kandidat, a njih 13 nije udovoljilo uvjetima natječaja. Doktorski studij na FPZ-u, prema medijskim napisima, stoji 60.000 kuna, a predsjednica je morala dolaziti na obavezna predavanja. Na FPZ-u predsjednica je 2000. godine stekla i titulu magistra međunarodnih odnosa. Pokušali smo doći i do komentara dr. Jovića o tome zašto je glasao protiv izvješća o ocjeni teme doktorata predsjednice RH, no on nam je danas bio nedostupan.

Pogledajte govor predsjednice na Večernjakovoj konferenciji:

Komentara 78

Avatar southman
southman
13:12 14.03.2019.

Naravno da je Jović protiv, on je doktorirao na temu samoupravnog socijalizma !

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:02 14.03.2019.

Dejan Jovic, koji javno propagira da su Cetnici antifasisti a ne koljaci i najodvratniji zlocinci. Onaj koji se rastrcao i razpisao po glavnim gradovima Europe da se Hrvatska ne primi u EU. Taj ugledni ljevicar je dao glas protiv predsjednicnog doktorata. Ne cudi, samo cudi da taj jos uvjek zivi na nasoj grbaci, u svakoj normalnoj zemlji bi izgubio radno mjesto zbog ekstremizma ali ne u nas.

MI
mica1111
12:56 14.03.2019.

Ona je doktorantica a ne studentica.Eto znanja našeg novinara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije