Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Predstavljeno inovativno rješenje za roditelje predškolske djece

Dnevnik mog djetinjstva
Foto: Promo
1/8
29.04.2019.
u 08:55

Ideju za stvaranjem Dnevnika mog djetinjstva autorica je dobila iz vlastitog iskustva, točnije svakoga puta kada je svoje dijete ostavljala na čuvanje članovima obitelji ili dadiljama.

Djeca nas zaista potiču da idemo preko svojih granica i stalna su inspiracija. Upravo ta inspiracija bila je i razlog nastanka Dnevnika mog djetinjstva, u izdanju Mozaik knjige, koji je ovih dana predstavljen u Hoću knjigu Megastoreu. Brojni posjetitelji, većinom roditelji djece između jedne i sedam godina starosti, došli su na predstavljanje Dnevnika kako bi iz prve ruke saznali na koji način riješiti izazov odvojenosti roditelja i djeteta.

Foto: Arena Hospitality Group

Olakšava odnos i komunikaciju s osobama koje čuvaju dijete

Autorica Nikolina Topić objasnila je kako se Dnevnik sastoji od dva temeljna dijela čija je svrha bilježiti neprocjenjive trenutke odrastanja i dati roditeljima korisne savjete o odgoju. Glavni dio dnevnika predviđen je za jednostavne bilješke namijenjene roditeljima i osobama kojima su djeca ostavljena na čuvanje. U Dnevnik se tako, u trenutcima odsutnosti roditelja, upisuju djetetove ključne aktivnosti i anegdote iz toga dana, bilježi hrana koju dijete treba konzumirati, lijekovi koje treba uzeti i sve ostale korisne informacije. Drugi dio dnevnika savjeti su pisani su od strane pedijatara, pedagoga i odgojitelja, a sastoji se od 5 poglavlja: savjeti o odgoju, igre po dobi djeteta, zdravlje, zdrava prehrana te pjesme.

Ideju za stvaranjem Dnevnika mog djetinjstva autorica je dobila iz vlastitog iskustva, točnije svakoga puta kada je svoje dijete ostavljala na čuvanje članovima obitelji ili dadiljama.

„Na ideju sam došla prije nekoliko godina kada sam predajući dijete baki, sve savjete pisala po papirićima ili bilježnicama koje bih kasnije bacila. Naknadno sam shvatila da bi bilo odlično na jednom mjestu zabilježiti sve djetetove dogodovštine jer upravo u toj vrtićkoj dobi djeca su najzanimljivija.", rekla je Topić.

Foto: Arena Hospitality Group

Ideja proizašla iz „laboratorija inovacija“

Osim Nikoline Topić, na izradi Dnevnika mog djetinjstva radila je i Carmen Calvo del Valle. Nikolina i Carmen predstavnice su tvrtke Prokotip, koja se bavi upravljanjem inovacijama te dizajniranjem usluga. Upravo iskustvo rada u kojem se čovjeka stavlja u središte razvoja ideje, omogućilo je temeljit proces od ideje do realizacije Dnevnika.  „Prije gotovo dvije godine nastala je ideja ovog proizvoda kojeg nije bilo kako na hrvatskom, tako ni na inozemnom tržištu. Nakon toga krenuli smo s istraživanjem, održali brojne razgovore s majkama kako bi saznali što najvećem broju njih treba, što ih brine te kako im možemo pomoći da se osjećaju sigurnije kad moraju dati svoje dijete na čuvanje. Naposljetku, uključili smo i tri hrvatska stručnjaka s područja pedijatrije i odgojiteljstva“, poručila je Calvo.

Foto: Arena Hospitality Group

Jedna od navedenih stručnjaka je i Lidija Ptujec, pedijatrica u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji u Varaždinskim Toplicama u Domu zdravlja. Ona je autorica nekoliko poglavlja Dnevnika u kojima je roditeljima dala savjete iz perspektive liječnika. „Meni je moj svakodnevni posao, koji uključuje pitanja, nesigurnosti i probleme roditelja, bila glavna misao vodilja prilikom pisanja ovih savjeta“, naglasila je Ptujec.

Na predstavljanju je sudjelovala i renomirana ilustratorica dječjih knjiga Željka Mezić koja je naglasila da nakon što joj je ideja prezentirana nije imala problem s inspiracijom jer, kako kaže, kada su djeca u pitanju inspiracije nikada ne nedostaje.

Foto: Arena Hospitality Group

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije