Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE ZAKONA

Predsjednica će moći pomilovati samo na prijedlog povjerenstva na čijem je čelu ministar pravosuđa

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
02.11.2019.
u 14:04

Odbačen je prijedlog saborskog Odbora za pravosuđe da predsjednik države prije odluke o pomilovanju od ministra može zatražiti dodatna objašnjenja

Vlada je Saboru poslala konačni prijedlog Zakona o pomilovanju, koji će značajno ograničiti ovlasti u pomilovanju predsjednice Republike. Iako je riječ o ovlasti koju Ustav daje isključivo predsjedniku, odnosno predsjednici RH, ona će osuđenike ubuduće moći pomilovati isključivo na prijedlog sedmeročlanog povjerenstva na čelu kojeg je ministar pravosuđa.

Uz njega, u Povjerenstvu će biti šest istaknutih stručnjaka, dva pravnika te po jedan stručnjak s područja medicine, psihologije, sociologije i defektologije.

U konačnom tekstu precizirano je da će članove povjerenstva na četverogodišnji mandat, umjesto diskrecijskom odlukom, ministar imenovati na temelju javnog poziva. Precizirane su i odredbe o postupanju Ministarstva nakon zaprimanja molbe za pomilovanje.

Ministarstvo je, po prvom tekstu, o zahtjevu trebalo obavijestiti kaznionicu ili zatvor, sud koji je izrekao presudu prvog stupnja, suca izvršenja i probacijski ured te zatražiti od njih podatke relevantne za sastavljanje izvješća o molbi. U konačnom tekstu Vlada se dosjetila da bi o zahtjevu trebala obavijestiti i predsjednika, odnosno predsjednicu RH pa je i ta obveza dodana u tekst.

Odbačen je prijedlog saborskog Odbora za pravosuđe da predsjednik države prije odluke o pomilovanju od ministra može zatražiti dodatna objašnjenja. Vlada je procijenila da je to nepotrebno jer će predsjednik prije odlučivanja na raspolaganju imati svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i izvješće Povjerenstva za pomilovanja.

Odbijeni su i prijedlozi SDP-a za uključivanjem predsjednika države u rad Povjerenstva, što je Vlada smatra kršenjem načela trodiobe vlasti. Nisu prošli ni prijedlozi kojima je Arsen Bauk (SDP) pokušao zadržati postojeće predsjedničke ovlasti u pomilovanju, odnosno da se zadrži komisija za pomilovanja u Uredu Predsjednika.

Odbijen je i Baukov prijedlog da ranija osuđivanost i u slučaju pomilovanja prijevremenom rehabilitacijom ostaje zapreka za kandidiranje na izborima.

Suprotnu intenciju od Baukovih imali su prijedlozi HDZ-ova Steve Culeja, koji je predlagao potpuno ukidanje instituta pomilovanja ili onemogućavanje pomilovanja za najteža kaznena djela. Vlada je odgovorila da je riječ o ustavnom prerogativu predsjednika države, zbog čega pomilovanje nije moguće ni ukinuti ni ograničiti zakonom, nego jedino izmjenom Ustava.

Jednako su prošli i prijedlozi Kluba Nezavisne liste mladih po kojima bi odluke Povjerenstva za pomilovanja bile javne, pri čemu se Vlada pozvala na propise o zaštiti osobnih podataka.

Odbijen im je i prijedlog da se Povjerenstvo za pomilovanja ustroji u okviru Hrvatskoga sabora, uz obrazloženje da bi to bilo kršenje trodiobe vlasti, iako nije posve jasno zbog čega se, istom logikom, kršenjem tog načela ne bi smatralo i Povjerenstvo pri Ministarstvu pravosuđa, koje također nije tijelo Predsjednika, nego Vlade RH. 

Komentara 14

Avatar berija1
berija1
14:22 02.11.2019.

Sada i jos pet godina imamo dobru predsjednicu, tko zna tko ce se pojaviti nakon toga, treba biti oprezan. Gledam neki dan fotke "dr Skore s dr Buljem, ne znas koji je pametniji, ocekivao da zajedno zapjevaju:)))

ŠO
Šokac1
14:17 02.11.2019.

"Pomilovati" ? Mislio sam da Predsjednica daje OPROST osuđenicima na izdržavanju kazne; naime nekad su predsjednici države davali oprost. No, smatram da najnovija odluka predstavlja dodatno ograničavanje ovlasti predsjednika države, što je sramotno.

BR
BrankoZuti
14:49 02.11.2019.

Tko je više branio Hrvatsku - Škoro, Milanović, Kolinda? Ili Sanader možda? Gospoda 0 dana radnog staža bi sjedila u kožnim foteljama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije