Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježen Dan grada

Požega je grad novih projekata koja se otvara poduzetnicima

Dan grada Požege
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/5
12.03.2014.
u 17:44

- Požegi je bilo dosta politike dojma i „potemkinovih sela". Vrijeme je za odgovornost u izvršenju obećanog, i na istom inzistiram - poručio je Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća.

Današnje Grgurevo, jedinstvena požeška manifestacija kojom građani ovog grada slave pobjedu nad Turcima već dugi niz godina je datum na koji grad slavi svoj dan. Tim povodom danas je u Gradskom kazalištu održana svečana sjednica na kojoj je generalu Mladenu Markaču uručena titula počasnog građanina. Gradonačelnik Vedran Neferović odlukom Gradskog vijeća uručio je i druge nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima. Tako nagradu za životno djelo dobio prvi požeški gradonačelnik Dragutin Štirmer i prim. Dragutin Ivanović. Godišnje  nagrade je Zdravko Vujnović, a kolektivne: Gradski muzej Požega, obrt Elektro Team i Diamant Artuković. d.o.o.

Na početku svečane sjednice nazočnima se obratio Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća podsjetio kako u stalnim tijelima gradskog vijeća sudjeluje šest opcija što je tri puta više nego prije, a u demokratskom standardu nemjerljivo.

–Gradsko vijeće neće biti ničija marioneta, polazeći od mene osobno do gradonačelnika. Predložene odluke nisu i neće biti usvajane po ključu političke snage jačeg, već po snazi argumenata. Prijedlozi ne smiju i neće imati stranačku boju ili predznak. Takvim pristupom napravili smo iskorak, a u idućem razdoblju želimo postići i više standarde. U Požegi je bilo dosta politike dojma i „potemkinovih sela". Vrijeme je za odgovornost u izvršenju obećanog, i na istom inzistiram. Novcem Požežana treba odgovorno upravljati jer proračunski novac nema ničije ime i prezime i nitko s njime ne može raspolagati u svoje vlastito ime- poručio je Smolčić.

Gradonačelnik Vedran i Neferović je podsjetio što se u proteklih devet mjeseci postiglo od kada je postao prvi čovjek Požege. -U današnje vrijeme Požega je grad novih projekata, grad u kojem gradska uprava mora biti otvorna prema svim građanima, prema svim investitorima. U proteklih devet mjeseci kroz odluke Gradskog vijeća pokušali smo zacrtati jasan smjer kojim putem grad mora krenuti – istaknuo je gradonačelnik podsjetivši kako su izvršili obećanje da će komunalna naknada za legalizaciju biti jedna kuna po kubnom metru. Kazao je kako su donijeli novi GUP kojim je omogućeno formiranje gospodarskih zona, završili su Glazbenu školu, nastavili radove na Gradskoj knjižnici i čitaonici, napravili projekt adaptacije Gradskog muzeja za EU fondove kao i ishodovali svu potrebnu dokumentaciju za radove na Trgu sv. Terezije, izgradnju dvorane OŠ Dobriše Cesarića i drugo. Podsjetio je i na projekte iz područja socijalne politike i školstva.

Nazočnima se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te dobitnik nagrade za životno djelo Dragutin Štirmer koji je zahvalio u ime svih nagrađenih. Na kraju riječi zahvale i ohrabrenja uputio i general Mladen Markač kazavši da se ne smije zaboraviti Domovinski rat jer ako njega zaboravimo zaboravit ćemo povijest nastanka naše države. Podsjetio je na povijest stvaranja države te poručio da našoj zemlji na vodećim funkcijama trebaju prije svega dobri ljudi, savjesni i odgovorni koji nose domoljublje u svom srcu.

Na svečanosti su bili brojni uzvanici među kojima saborski zastupnici Tomislav Karamarko, Franjo Lucić i Branko Kutija, župani, gradonačelnici, načelnici, generalni vikar Požeške biskupije Josip Devčić,  predstavnici braniteljskih i civilnih udruga, gradskih institucija i drugi.

 

Komentara 1

Avatar balen
balen
19:10 12.03.2014.

Koje gluposti. Požega je grad pri samom vrhu u Hrvatskoj po nepismenosti. (zavod za statistiku). "Novi projekti" su čista nula. Točnije, toliko su sitni da će Požega sigurno skliznuti nadolje. Jedino se crkva širi i zauzela je praktično cijeli centar grada. Sadašnja i bivša vlast utrkuju se koja će im više pokloniti (u prijevodu: mažu vrat debeloj gusci). Prošla vlast poklonila zgradu gimnazije uz ostalo, sada se nastavlja. Polovica povijesne jezgre u vlasništvu je crkve (katoličke, naravno), uskoro i više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije