Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisačka rafinerija

Požar u sisačkoj rafineriji ugašen, ozlijeđeno šest vatrogasaca

Kaka
AFP
20.06.2011.
u 11:15

Premijerka Jadranka Kosor posjetila je sisačku rafineriju u kojoj je danas izbio veliki požar.

Požar koji je buknuo danas u 10.45 sati u Rafineriji nafte Sisak ugašen je u 14.55 sati, ali se i dalje dežura na požarištu. Na intervenciji je bilo oko 100 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Siska i okolnih gradova, priopćili su kasno poslijepodne iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Policija je ranije objavila da je požar u sisačkoj rafineriji pod nadzorom i kako je, prema službenim informacijama iz Opće bolnice u Sisku, šest vatrogasaca zatražilo liječničku pomoć. Petorica su lakše ozlijeđena zbog udisanja dima  i oni će biti otpušteni iz bolnice, a jedan je teže, no van životne je opasnosti. Policajci osiguravaju mjesto događaja na kojem će očevid biti obavljen nakon što se osiguraju uvjeti za njegovo sigurno provođenje, što će najvjerojatnije biti sutra.

Pintarić zatražio od MUP-a da se utvrdi odgovornost za požar

 – Svjestan velikog interesa i straha koji je među nama Siščanima pobudio požar u Rafineriji nafte Sisak, nakon konzultacija s nadležnim službama mogu vas izvijestiti kako u ovom trenutku nema straha od akutnih trovanja plinovima nastalima u požaru. Srećom, u ovom požaru nije bilo teže ozlijeđenih – istaknuo je gradonačelnik Siska Dinko Pintarić u priopćenju za medije. Pohvalio je pravodobnu i brzu intervenciju svih nadležnih službi te zahvalio svim vatrogasnim postrojbama koje su sudjelovale u gašenju požara. Zamolio je sugrađane da se, zbog osobne sigurnosti, ne približavaju požarištu u rafineriji te zatražio "već danas od nadležnih tijela i inspekcijskih službi da se utvrdi kakav je utjecaj na okoliš imao današnji požar".

– Od Ministarstva unutarnjih poslova zatražio sam da se utvrdi odgovornost za današnje događaje. Pri svemu ovome podsjećam da sam još 10. lipnja 2011. godine zatražio od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva sastanak vezan uz situaciju u Rafineriji nafte Sisak. Ministra Popijača zamolio sam da, kao resorni ministar, organizira sastanak predstavnika Grada Siska s upravom i Nadzornim odborom Ine te direktorom Rafinerije nafte Sisak gospodinom Damirom Butkovićem, na koji do danas nisam dobio odgovor, istaknuo je gradonačelnik Pintarić.

SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel pozvala je hrvatsku Vladu da napokon modernizira sisačku Rafineriju koja je u državnom vlasništvu. Sisačka eko akcija podsjeća na bezbrojna upozorenja o potrebi daljnje modernizacije Rafinerije te požar smatra rezultatom nemara i sporog ulaganja u modernizaciju.

Pročitajte tijek događaja

13.40 Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović priopćio je da je zbog požara u krugu Rafinerije nafte Sisak uputio toksikološku službu kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na teren, sa svom potrebnom opremom, te će javnost biti pravodobno obaviještena o svim mjerama i poduzetim radnjama iz područja djelovanja kriznog stožera.
– Nadziremo stanje te ćemo u slučaju potrebe za pojačanom zdravstvenom skrbi uključiti sve potrebne dodatne kapacitete – priopćili su iz Ministarstva.

13.26 Prema riječima direktora rafinerije u Sisku Damira Butkovića, vatrogasci su uspjeli suziti prostor zahvaćen požarom i staviti ga pod nadzor.

13.25 Uspostavljen je i stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoči i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

13.20 Trenutačno je razina dima iz rafinerije smanjena. Državna uprava za zaštitu i spašavanje obavijestila je građane o evakuaciji najbližih kuća uz postrojenje KP-6. Prije koji sat evakuiran je i dječji vrtić u naselju Caprag.

13.10 Požar u rafineriji sad je pod nadzorom zemaljskih vatrogasaca te su prema zapovjedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko-moslavačke županije povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje požara, javlja DUZS.

12.50 Vatrogascima u Sisku pridružila su se dva kemijska vozila i jedno  zapovjedno vozilo iz JVP-a Zagreb te dva helikoptera i tri zračna traktora HRZ-a i PZO-a.

12.40 Teška je situacija u Ininoj rafineriji u Sisku. Požar nije pod nadzorom, gase ga vatrogasci iz Siska i okolice te rafinerijske vatrogasne službe, a u pomoć su pozvani vatrogasci iz Velike Gorice i Zagreba.

Jutros oko 10.30 sati izbio je požar u cijevnim kanalima između postrojenja KP-6 i rezervoara. Iz neutvrđenih razloga zapalili su se naftni produkti u cjevovodima, a iz smjera mjesta požara čuju se detonacije.

Ključne riječi

Komentara 88

OB
-obrisani-
15:23 20.06.2011.

to se zove reinkarnacija.

MI
miso
12:56 20.06.2011.

Sazvao bih VONS i zatvorio sve granice. Hrvatskoj možda netko podmeće. Hrvatska bi se trebala osamostaliti.

OB
-obrisani-
13:17 20.06.2011.

Ma nemamo mi vremena za razvoj sustava kvaliteta i sigurnosti,... Mi smo vise zauzeti jahtama i stilisticama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije