Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Poštuju li građani Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

13.11.2008.
u 15:01

ZABOK – Kako bismo ispitali pridržavaju li se građani u županiji odredaba propisanih Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a koje se odnose na članak 13, odnosno zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima i njihovim funkcionalnim dijelovima, zaputili smo se u Opću bolnicu Zabok i Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Zakon se i više no poštuje, barem kad je riječ o zaposlenima u bolnici i školi, te su pritom svi suglasni u jednom – zakon je donesen kako bismo ga svi poštovali.

Neobzirni pacijenti
U zabočkoj bolnici ravnatelj Ivica Balagović pronašao je rješenje za sve zaposlenike, a kojima smjene predugo traju bez omiljene im cigarete.

– Nismo rekli svim pušačima da se odreknu cigareta, nego smo preselili pepeljare koje su bile ispred bolnice u udaljeni dio, gdje za pauze u civilu odlaze pušiti. Svi su takvu odluku prihvatili i tu zaista nema nikakvih problema. No, probleme ipak stvaraju neobzirni pacijenti koje ne zanimaju obavijesti ispred ulaza u bolnicu. Svaki dan Dragica Orešić, inženjerka zaštite na radu, obilazi zgradu i provjerava pridržavaju li se i pacijenti zakona, no s njima ne možemo doći na kraj – rekao je I. Balagović.

Miri Krajačić, fizioterapeutkinji, dim cigarete drag je već 35 godina, ali kaže kako se suzdržava, iako joj je teško. U pauzi odlazi dalje od bolnice i sigurno će smanjiti broj cigareta.

Skupljanje opušaka
Pacijentu, koji je želio ostati anoniman, nova se odredba nikako ne sviđa. – Tko je pušio, pušit će i dalje. Prema nama ponašaju se kao da smo ugrožena vrsta. Tuku nas po džepovima visokim kaznama i etiketiraju stavljajući nas u odijeljene prostorije.

Gdje je tu etika, zar to nije sramota – pita se anonimni pacijent. Bilo kako bilo, zakona se ne pridržavaju pacijenti koji i dalje puše ispred bolnice, a kazne ih očito ne zabrinjavaju. U zabočkoj je školi sasvim drukčije.

– Na učenike djelujemo odgojnim mjerama koje su usmjerene na zdraviji život, što i prihvaćaju. U školskom dvorištu više ne puše, a kako bi bili što osvješteniji, organizirali smo skupljanje opušaka – rekla je Božica Šarić, v. d. ravnateljice.

Ni profesorima nije zakon teško pao. – Zakon je izvrstan, sve smo osvješteniji pa mi ni smjenu nije teško izdržati – rekao je Hrvoje Banaj, profesor njemačkog jezika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije