Naslovnica Vijesti Svijet

Zaprijetili kaznama vlasnicima stanova koji ilegalno iznajmljuju preko Airbnba

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking zadnjih godina u Sloveniji poprima sve više maha.
04. prosinca 2017. u 23:26 4 komentara 4730 prikaza
iznajmljivanje
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Računa se da će ove godine u oko 200.000 noćenja u Sloveniji ostvariti vlasnici stanova i  kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljivali preko platformi "dijeljene ekonomije", kao što su Airbnb i Booking, pa je Ministarstvo financija upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im prijeti plaćanje visokih kazni.

Airb`n`b direktna prodaja Internetske putničke agencije pod pritiskom konkurencije Airbnba i hotela

Ako svoje neprijavljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja siječnja iduće godine, platit će samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prijete kazne od 400 do 30.000 eura, objavila je državna financijska uprava.

Upozorila je kako provodi posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo  kontrolirati iznajmljivače, predstavljajući im se kao zainteresirani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli ulaziti u privatne stanove.

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking zadnjih godina u Sloveniji poprima sve više maha, osobito u Ljubljani, ali i klasičnim turističkim destinacijama poput Bleda i Bohinja.

Oni upoznati s tom problematikom navode kako mnogima koji se time bave registraciju djelatnosti i zakonito plaćanje poreza onemogućuju birokratski propisi, pa se dio aktivnosti odvija "ilegalno".

Onaj koji na taj način ostvaruje bilo kakav prihod morao bi po važećem zakonu o turističkoj djelatnosti goste prijavljivati policiji i voditi knjigovodstvo, odnosno posao registrirati kroz posebnu tvrtku te plaćati porez, doprinose i turističku taksu.

Vlasnici stanova u višeetažnim zgradama trebali bi osim toga za iznajmljivanje vlastitih stanova dobiti pismenu dozvolu tri četvrtine stanara koji žive u zgradi, što je često nemoguće.

Zato su predlagali da se zakonski olakšaju pripisi koji reguliraju turističku djelatnost, omogućavanjem plaćanja poreznog godišnjeg paušala od stotinjak eura za iznajmljivanje soba do tri ili četiri mjeseca u godini, što nije prihvaćeno.

jahte Click&Boat u Hrvatskoj Nakon Airbnba i Ubera, 'dijele' se i jedrilice, gliseri, jahte... Rujana Lukač Turistički bum Zamjena: Za stan u Španskom može se i u Tajland ili Kaliforniju Ultra Europe Festival,mladi,zabava,turisti PRIVATNI Booking portali pomeli male turističke agencije
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • viki.liks:

    Ma nemoj prijaviti takav isplativ biznis a drzava da zaradjuje na tome,hehehe...

  • nogogaz:

    Kod nas vlastnik nekretnine samo uzima turistu a država je u to vrime na godisnjem...

  • nogogaz:

    Geografski slovenija je vrlo blizu....sli samo geografski. I neki ne kapiraju zašto ima između nas schengen granica, žica....