Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJICA 64 godine od stradavanja fratara na Š.Brijegu

Poražena je smrt njihovim mučeništvom

07.02.2009.
u 23:00

U strahu od nevremena protokol današnjeg obilježavanja 64. godišnjice mučeničke smrti širokobrijeških i svih hercegovačkih fratara donekle je izmijenjen. Nije bilo tradicionalne procesije od skloništa u kojemu se partizani 7. veljače 1945. ubili i spalili dvanaestoricu širokobrijeških fratara.

Molitva kod skloništa
Kod skloništa je održana tek kratka molitva koju je predvodio širokobriješki gvardijan fra Branimir Musa. Nebo nad brijegom bilo je crno i tmurno, prijetilo je velikim nevremenom. Crkva je bila pretijesna za mnogobrojne Širokobriježane koji su se okupili kako bi odali počast nevinim žrtvama koje su ubijene samo zato što su bile vjerni Isusu Kristu i služile svom hrvatskom narodu. Molitva je nastavljena kod groba unutar crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojemu su ukopani posmrtni ostaci ubijenih franjevaca.

- I ove godine, šezdesetčetvrti put, okupili smo se oko stola Gospodnjeg na mjestu gdje su upravo na današnji dan 7. veljače 1945. neprijatelji vjere, Crkve i franjevačkog habita metkom u potiljak i spaljivanjem dvanestorice profesora čuvene širokobriješke gimnazije htjeli ubosti u srce našu provinciju i uništiti je upravo u ovom samostanu u kojem je nastala, kazao je u uvodu provincijal fra Ivan Sesar koji je predvodio misno slavlje za pobijene fratre. Molit ćemo i za sve ostale pobijene fratre, kazao je provincijal naglasivši da se za grobove njih 36 još ni danas ne zna. Također je naglasio da nije samo Široki Brijeg mjesto stradanja, jer postoje mnoga druga mjesta gdje su naši prethodnici ponijeli svoj i naš križ.

Znak naše prošlosti
Sve njih želimo uključiti u naše molitve. U propovijedi misnog slavlja provincijal Sesar je kazao kako je mučeništvo zaštitni znak naše prošlosti, one davne s početka četrnaestog stoljeća do ove najnovije, s početka devedesetih godina minulog stoljeća. Smrt je u njihovoj mučeničkoj smrti poražena, mrak je u njihovu plamenu raspršen, a mržnja u njihovoj ljubavi ugašena. Nasilje u njihovoj nevinosti razoružano, a u njihovu pepelu spepeljana je jedna bezbožna ideologija, kazao je fra Ivan Sesar.

Ključne riječi
BiH

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije