Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.09.2014. u 12:00

Demokracija je otvoreno gradilište. Mijenja se svakodnevno, premda bi većina građana mogla kazati kako je politika statična

Tweet važniji od parlamenta!? Barack Obama postao je predsjednik SAD-a zahvaljujući društvenoj mreži preko koje su ga Amerikanci upoznali i donirali mu novac za predizbornu kampanju. Matteo Renzi, kada želi najaviti neki zakonski dekret, napiše tweet. Ne pošalje nacrt zakona u parlament, već na internetu otvara opću konzultaciju. Beppe Grillo je svoj pokret Pet zvijezda utemeljo preko interneta...

Demokracija je otvoreno gradilište. Mijenja se svakodnevno, premda bi većina građana mogla kazati kako je politika statična. Zapravo, stranke gube značenje, nestaju, jer za komuniciranje nisu potrebne dvorane i stranački sastanci. Sve se odvija u mreži. I to će ubuduće vrijediti i za tvrtke. Primjer je pokazao EXPO 2015. Uprava svjetske izložbe u Milanu predstavila je web stranicu „OpenExpo“ na kojoj svi građani mogu vidjeti ne samo koliko je novca uloženo, koliko potrošeno svake sekunde, već i kolike su plaće, koliko se radi itd. Takva transparentnost onemogućava korupciju.

No, vratimo se politici. Nekada je povjerenje građana u stranke bilo znatno, a sada je spalo na 6,5%. Sindikati su bili pri vrhu tablice povjerenja, sada im vjeruje manje od 20% osoba. Više (30%) povjerenja uživaju poduzetnici. Da se manje vjeruje institucijama, a više osobama, pokazuju podaci kako Renzi uživa popularnost od 64%, a njegova vlada 50%, dok u parlament povjerenje ima samo 16% građana. I povjerenje u Crkvu je znatno opalo (na 36%), ali ono u papu Franju iznosi čak 91%. Silvio Berlusconi je lider i njegova stranka će opstati, dok će on ostati u politici. Nekada jaka KP, koja je donedavno bila jaka Demokratska stranka (PD), s čelnikom Renzijem postala je manja od njega. Dok je Berluconi slušao sondaže i prema njima, pa i tri puta dnevno, mijenjao mišljenje, Renzi ne gleda istraživanja javnog mnijenja već konzultira i stvara javno mišljenje.

Političari u Europi prestali su živjeti od prošlosti i u prošlosti. Hrvatska je, čini se, naslijedila jugoslavensku politiku življenja u stalnom ratu protiv vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. Ima li u Hrvatskoj lidera koji će pogledati u budućnost i “cvrkutati” s građanima?

>> Hrvatski političari ne znaju komunicirati na društvenim mrežama

Komentara 4

XA
xaron
20:43 14.09.2014.

Ne strankama, Da liderima. To je točno, ali ne iz razloga navedenih od novinara,nego zbog toga što strankama trebaju programi a liderima natrebaju. Kao prvo 90% stranaka u svijetu i nije u stanju napraviti smislen i konzistentan program, a onih 10% koji su to u stanju, nemogu postupiti po tom programu. U svakom slučaju sve to vodi do degeneracije demokracije koja će na kraju završiti u formi autoritarnih režima. Uostalom , primjer Kine pokazuje i velike prednosti tih sistema.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:13 15.09.2014.

ma stranke i institucije su apstraktni pojmovi,jer kada za njih glasaš nikad ne znaš što možeš izglasati...stranka Narod slobode je stvorena od Berlusconija i sa njim će i umrijeti, a nekada luzerska Demokratska stranka je srušila sve rekorde na zadnjim izborima samo zahvaljujući Matteu Renziju...a ovi još ne kuže da ne postoje unutarnji i vanjski neprijatelji nego samo sposobni i nesposobni političari koji se moraju dokazivati dan za danom...europski političari su pod velikim pritiskom javnosti, naroda i medija i moraju trčati, nemaju vremena da se okreću u nazad

SA
samoborka
13:44 14.09.2014.

Slazem se s iznesenom konstatacijom kako Hrvatska mora prestati zivjeti u proslosti. To je tocno. Ali Hrvatskoj se niti ne dozvoli odmaknuti se od povijesti i proslosti jer ju razne Velike Britanije i jugo zeloti cvrsto drze u kandzama ii uporno ju zele vratiti u neke nove jugo asocijacije! Ali sad su Jugoslaviju preimenovali u Regiju, pa onda nije drek nego je govno. Tako da..tek kad se Hrvatska uspije iscupati iz crvenih jugo ralja, bit ce u stanju gledati u sadasnjost i buducnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije