Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNI SPOROVI Jedanaest miritelja završilo edukaciju

Pokušaji mirenja radi rasterećenja sudova

10.12.2008.
u 16:47

ČAKOVEC – U radnim sporovima između radnika i poslodavaca u Međimurskoj županiji posredovat će 11 miritelja koji su završili petodnevnu edukaciju. Jučer im je predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo mr. Vitomir Begović uručio potvrde.

– Radni odnosi zahtijevaju brzo rješavanje sporova. Sudska je zaštita spora i nedovoljno učinkovita, tako da se u posljednje vrijeme uvode i novi načini njihova rješavanja. Veliko značenje daje se mirenju uz sudjelovanje treće neutralne osobe koja ne donosi obvezujuću odluku, već samo uspostavlja suradnju među strankama i uvjerava ih da postignu dogovor – kaže Mladen Križaić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, koje utvrđuje listu miritelja i imenuje osobu koja će postupak i provoditi. U Njemačkoj se više od polovice radnih sporova okonča mirenjem, a u SAD-u čak 90 posto.

– Stranke ništa ne gube ako mirenje ne uspije. Sudski spor tada se nastavlja, no sve do njegova završetka može se ponovno pokušati s mirenjem. Cilj nam je smanjiti priljev novih sporova na sud i smanjiti broj predmeta koji su već na sudu – ističe V. Begović i dodaje da sud mora biti alternativa mirenju, a ne obrnuto.

Problem je i to što se na sudu često trajno naruše odnosi dviju strana. Miritelji su Sanja Ježić, Maja Milković, Julija Nikolić, Blaženka Dasović, Jelena Čugalj, Ivana Marković, Lidija Vinković, Tibor Vegh, Vjeran Vrbanec, Goran Gotal i Goran Supančić.

– Edukacija je trajala 40 sati i bila je vrlo zahtjevna. Prve sporove očekujemo u siječnju – kaže B. Dasović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije