Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNA POJAVA

Pokraj Iloka otvorila se misteriozna rupa: 'Duboka je pet metara, sav suncokret nam je spaljen'

Foto: Ljiljana Kolarec
1/13
01.06.2020.
u 12:06

Neki kažu da je bio udar groma, drugi udar munje, a ima i onih koji govore da je možda sve to rezultat udara malog meteorita. Javili su se i oni koji smatraju kako se u ispod plodne zemlje nalazi nekakva ruda koja je privukla udar.

Područje Bapske, sela nedaleko od Iloka, i prije je bilo pogađano jakim nevremenom, ali nitko od mještana ne sjeća se slučaja kakav je zabilježen prošlog utorka, prije gotovo tjedan dana. Toga dana taj dio Hrvatske pogodilo je jako nevrijeme praćeno grmljavinom. U jednom trenutku začuo se jak udar koji je bio dosta snažniji i glasniji od svih prije toga.

– Sve je se zatreslo i znali smo da su grom ili munja udarili negdje blizu. Tada nismo ni pomislili da je „meta“ bila zapravo naša njiva zasađena suncokretom. Ubrzo smo se iz prve ruke upoznali sa snagom prirode i koliko je ona zapravo moćna – kaže nam Ljiljana Kolarec prisjećajući se događaja.

Tek sutradan, kada je obiteljski prijatelj otišao do njiva da vidi je li bilo leda i kakve štete, nazvao je supruga i pitao s čime je prskao suncokret jer se na jednom dijelu polja počeo sušiti. Na polje je otišao i suprug kada su pronašli rupu u zemlji oko koje je sve bilo spaljeno.

– Rupa je širine desetak centimetara, a dubine je, koliko smo mi uspjeli izmjeriti olovom i najlonom za pecanje, pet metara. Možda je i dublje jer ta rupa krivuda pa je vrlo lako moguće da nismo uspjeli doći do dna – pojašnjava Kolarec.

Dodaje i kako oko te novonastale rupe u tlu nema suncokreta, a sva zemlja u okolici nekako je drukčije strukture i ispreturana. Lišće suncokreta u okolici odozdo je crno, što pokazuje da je na neki način sprženo. Dodatni problem jest što se sušenje posađenoga suncokreta nastavlja i dalje iako je od udara prošlo gotovo tjedan dana. Sada je zbog ovoga događaja pogođeno područje polja površine jednoga nogometnog igrališta.

– To je bilo u utorak, a mi smo jučer i danas primijetili kako se taj krug osušenoga suncokreta širi i dalje. Očigledno je da je ovdje došlo do baš velikog pražnjenja energije, što su mi rekli i neki stručnjaci kojima sam se obratila. Pokušala sam malo guglati pa da vidim što se to događa, kako dolazi do ovakvih rupa u zemlji i slično, ali nisam ništa našla. Baš zato bih volio da netko dođe i istraži što se ovdje dogodilo i zašto je grom, munja ili što već udario baš u ovo poje. Sve ukazuje na to, da je kojim slučajem bio netko na zemlji, da bi možda izgubio život – kaže Kolarec.

U međuvremenu su im se javili brojni ljudi s raznim mišljenjima što se zapravo toga utorka dogodilo na njihovu polju. Neki kažu da je bio udar grom, a drugi udar munje, a ima i onih koji govore da je možda sve to rezultat udara malog meteorita. Javili su se i oni koji smatraju kako se ispod plodne zemlje nalazi nekakva ruda koja je privukla udar.

Podsjetila je i kako je njen suprug kao dijete doživio slično iskustvo kada je s roditeljima radio na polju. Došlo je do nevremena, počelo je grmjeti, pa su se svi skrili ispod prikolice na polju. Prema riječima Kolarec, ubrzo je udario grom u polje kada je također nastala rupa u tlu, ali mnogo plića jer se dno moglo dohvatiti rukom.

– Godinama poslije na tome dijelu polja ništa nije raslo. Strahujemo kako će se to dogoditi i ovaj put jer vidimo da je zemlja na dijelu polja, gdje je došlo do udara, drukčija. Imam dojam da je ona i dalje nekako vruća i da se sve okolo suši – zaključila je Kolarec.

Ključne riječi

Komentara 20

KO
Kokoiduhovi
12:32 01.06.2020.

Grom je električno praženjenje na zemlji odnosno udar munje u zemlju ili predmet na zemlji. Dakle svjetlost koja nastaje električnim pražnjenjem u zraku, u oblacima ili između oblaka i zemlje naziva se munja. Grom je udar te munje u zemlju ili neki predmet.

IS
istinajakooboli
22:07 01.06.2020.

Znaci , pocelo je. Nije to bila obicna munja izmedju zemlje i oblaka jer obicna munja ne pravi rupe.

Avatar Golum
Golum
08:01 02.06.2020.

Ne znam jel udario grom ili munja? Wtf?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije