Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela akcija 'brisanja Hamasa s lica zemlje'

Voda, plin, struja i hrana Pojasu Gaze tek kad se oslobode svi izraelski taoci

Palestina
Reuters/PIXSELL
13.10.2023.
u 15:41

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da je "palestinski problem u srcu svakoga tko ispovijeda islam"

Izrael je bombardirao elitnu jedinicu Hamasa Nukba, koja je predvodila smrtonosne napade tijekom vikenda, a američki državni tajnik Antony Blinken stigao je jučer u Tel Aviv kako bi pokazao solidarnost s Izraelom i susreo se s arapskim čelnicima uključujući Palestince. Nećemo propuštati humanitarnu pomoć tijekom opsade Pojasa Gaze sve dok Hamas ne oslobodi sve izraelske taoce, priopćio je jučer Izrael, nakon što je Crveni križ molio da se dopusti transport goriva do Gaze kako bi se spriječilo da se pretrpane bolnice "pretvore u mrtvačnice".

Izrael poručuje da će "uništiti Hamas" koji vlada Pojasom Gaze u znak odmazde za najsmrtonosniji napad na Židove od holokausta, kada su stotine naoružanih napadača prešle granicu i ubile najmanje 1300 ljudi, uglavnom civila, te otele stotinjak talaca. Izrael je odgovorio stavljanjem enklave, u kojoj živi 2,3 milijuna ljudi, pod potpunu opsadu i pokretanjem najsnažnije kampanje bombardiranja u 75-godišnjoj povijesti izraelsko-palestinskog sukoba uništavajući čitave četvrti. Vlasti u Pojasu Gaze kažu da je više od 1200 ljudi ubijeno, a više od 5000 ranjeno u bombardiranjima. Jedina električna centrala je isključena, a bolnice ostaju bez goriva za generatore za hitne slučajeve.

– Ljudska bijeda uzrokovana ovom eskalacijom sukoba užasna je i preklinjem obje strane da smanje patnju civila – rekao je jučer Fabrizio Carboni, regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog križa. – Gaza ostaje bez struje, bolnice ostaju bez struje dovodeći u opasnost novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na kisiku. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgen se ne može provoditi. Bez struje bolnice riskiraju da se pretvore u mrtvačnice – dodao je.

GALERIJA Izraelski tenkovi i vojna vozila pred granicom s Gazom

Palestina
1/12

Izraelski ministar energetike Israel Katz rekao je da neće biti iznimke za humanitarnu pomoć u opsadi dok se ne oslobode izraelski taoci. – Humanitarna pomoć za Gazu? Nijedan električni prekidač neće biti podignut, nijedan hidrant za vodu neće biti otvoren i nijedan kamion s gorivom neće ući dok se izraelski taoci ne vrate kući. Humanitarno za humanitarno. I nitko nam ne bi trebao propovijedati o moralu – objavio je Katz na X-u.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je svaki član Hamasa "mrtav čovjek" nakon prvog sastanka vlade nacionalnog jedinstva oformljene u srijedu. Netanyahu kaže da je Hamas gori i od ISIL-a i pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom. Ganz je poručio izraelskim građanima da je novoformirana vlada "ujedinjena" i spremna "izbrisati Hamas s lica zemlje".

– Gaza će biti sravnjena sa zemljom – ranije je rekao jedan izraelski obrambeni dužnosnik i upozorio da će Gaza postati "grad šatora" te da nijedna zgrada neće ostati u regiji.

VEZANI ČLANCI 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da je "palestinski problem u srcu svakoga tko ispovijeda islam, gdje se taj problem doživljava kao velika nepravda podignuta do nevjerojatnih razina".

Putinove lekcije

Putin ističe da je zanemarena početna ideja o stvaranju dviju suverenih država, Izraela i Palestine. – Štoviše, dio teritorija koji su Palestinci oduvijek smatrali izvorno palestinskim zauzima Izrael, u različitim vremenima i na različite načine, ali, naravno, uglavnom uz pomoć vojne sile – kazao je Putin, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, a koji ima dobre odnose i s Izraelom i s islamskim svijetom.

Agencija RIA citira ruskog predsjednika, koji se osvrnuo i na ulogu Sjedinjenih Država. Po njemu je razlog eskalacije u tome što je SAD, umjesto rješavanja temeljnih političkih problema, odnosno kretanja prema stvaranju suverene palestinske države s glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu i umjesto traženja rješenja koristeći postojeće međunarodne multilateralne mehanizme, odlučio sve sam regulirati – i pritom se "kladio na zadovoljenje materijalnih potreba stanovništva koje živi na palestinskim teritorijima, zapravo je pokušao zamijeniti rješenje temeljnih političkih problema nekakvim materijalnim davanjima". Milostinja umjesto samostalnosti, novac umjesto mogućnosti da sami uređuju svoj život, smatra Putin.

VIDEO Izraelske obrambene snage objavile su snimke pogođenih ciljeva u Gazi 

Komentara 6

JO
JOZO
18:08 13.10.2023.

Neka puste taoce , sklone civile, izađu iz rupa pa neka se pošteno bore.

Avatar Tombstone
Tombstone
18:06 13.10.2023.

Pustite struju u bolnice, I Hamas prvi tamo ulazi I radi si bazu.

BR
Brdo
17:01 13.10.2023.

Koga briga sto ratni zlocinac Putin trkelja? A ovi Hamasovci neka puste izraelske taoce i dobit ce struju, vodu i gorivo, je li to tako tesko razumjeti? E, ali oni bi to sve dobili, a da im ostanu jos i taoci za ucjenjivanje. Nece ici oboje. Ali kljuc rjesenja humanitarne krize je u Hamasovim rukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije