Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pljačkaši trgovine zaustavili traku s lijekovima u Belupu

Kako bi provalili u trgovački centar KTC, htjeli su prerezati žice nadzornih kamera, no krenulo je po zlu
13. svibnja 2011. u 09:11 10 komentara 3 prikaza
tvornica belupo
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Pokušaj pljačke trgovačkog centra KTC-a jučer je otežao isporuku robe u svim Podravkinim tvornicama na koprivničkoj Danici – Vegeti, Juhama, Dječjoj hrani, Danici i Belupu. Zasad nepoznati počinitelji oko 1.30 sati provalili su u skladište KTC-a i navodno pokušali onesposobiti nadzorne kamere kako bi neometano pljačkali. Ne znajući koje im žice “smetaju”, prerezali su kabele što vode do susjedne industrijske zone.

Uključio se alarm

Tako su onesposobili SAP, poslovni informacijski sustav, odnosno srce proizvodnje svih tvornica. U KTC-u se u tom trenutku uključio alarm i provalnici su pobjegli.

– Prozvodnja radi, ali onemogućena je distribucija lijekova iz središnjega skladišta. Na žalost, jedan smo dan izgubili. Štetu tek treba ustanoviti, no zacijelo je riječ o nekoliko stotina tisuća kuna. Dobro je da nam je u petak prodaja manja jer roba ne ide na inozemna tržišta. U protivnom bi se šteta mjerila u milijunima – jučer oko podneva izjavio je Stanislav Biondić, predsjednik uprave Belupa, i dodao kako je još preuranjeno govoriti hoće li i oni za nastalu štetu teretiti provalnike u KTC.

Oko 13 sati SAP je proradio i radnici su napokon mogli započeti s normalnim radom, a vozači koji su došli po robu i (ne)strpljivo čekali, mogli su je i preuzeti.

Kako je to izgledalo u jutarnjim satima prenio nam je jedan od direktora u koprivničkome Belupu.

– Ne rade svi koji su vezani uza SAP, a takvih je mnogo. U proizvodnji moderniji strojevi ne rade, a stariji su u pogonu. Dio radnika čisti strojeve, neki proizvode pakiraju ručno. Osjeća se nervoza, no ne možemo iz te kože – rekao je naš izvor.

Ručno ispunjavali papire

U Mesnoj industriji Danica također je bilo velikih problema zbog rušenja SAP-a pa su se snalazili kako su znali. Vozači kamiona papire su pisali ručno kako ne bi posve izgubili dan, no to je zahtijevalo mnogo više vremena nego što im je inače potrebno.

Iako je čelni čovjek Belupa otvoreno kazao da su zbog zastoja u radu izgubili mnogo novca, u Podravki su demantirali da je u njihovim tvornicama pričinjena bilo kakvih materijalna šteta.

– U sektoru informatike vrlo brzo uspostavili su alternativna rješenja pomoću kojih su svi važniji poslovni procesi proradili. Najbitnije je to da će plan proizvodnje biti posve poštovan – priopćio je Vedran Šimunović, direktor Podravkinih Korporativnih komunikacija.

Iako su se pojavile informacije da je proizvodnja, odnosno isporuka robe otežana i u pivovari Carlsberg Croatia, ispostavilo se da to ipak nije bilo točno.

– U nas jučer nije bilo prestanka ili problema s radom SAP-a – kratko je na upit odgovorila Nina Butić Ivanković, direktorica Carlsbergovih komunikacija.

Provalnici ušli u skladišt

Provalnici ušli u skladište KTC-a i pobjegli. Šteta se zbraja

Glasnogovornik koprivničko-križevačke policije, Dražen Laljek, izjavio je da intenzivno nastoje otkriti počinitelja. Nije mogao reći jesu li provalnici ostavili tragove, no kako su uspjeli ući u skladište trgovačkog centra, očekuje se da jesu. U upravi KTC-a nismo uspjeli doznati kolika je materijalna šteta nastala provaljivanjem, ali ni to jesu li jučer imali problema s radom.

– Kako je u tijeku policijska istraga, ne možemo davati nikakve izjave – priopćila je Melanija Zorko, izvršna direktorica za marketing u Grupi KTC.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Mladen Miletić:

    13.05.2011. u 10:18h Chicago USA je napisao/la: Otimacina na svim nivoima,......dali to ulazimo u anarhiju? Glupost mi jesmo anarhija !

  • predrag borna:

    \"Profesionalci\"...

  • -obrisani-:

    Otimacina na svim nivoima,......dali to ulazimo u anarhiju?