Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Plenković: Trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi koji će svoje ambicije moći ostvariti u domovini

Plenković je u svom govoru izrazio odlučnost u provođenju reformi te naglasio otvorenost socijalnom dijalogu
20. ožujka 2017. u 11:41 31 komentara 1046 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Na velikoj konferenciji Večernjeg lista – Hrvatska kakvu trebamo, na kojoj naši vodeći stručnjaci predlažu rješenja za najveće probleme u zemlji, okupljenima se obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Rekao je da se svijet u kojem živimo mijenja brže no ikada u povijesti.

– U takvim okolnostima važno je imati jasan smjer razvoja Hrvatske. Hrvatska danas i u budućnosti treba biti prosperitetna i uređena zemlja jednakih mogućnosti za sve – rekao je Plenković.

– Vidim Hrvatsku kao zemlju koja je utemeljena na našim tradicionalnim vrijednostima, zemlju ponosnih i samopouzdanih ljudi, Hrvatsku koja je obrazovana i moderna, koja radi i sve više je zaposlena i poduzetna, koja je izvrsna i konkurentna, sigurna i predvidljiva, solidarna i brižna, pomirena i tolerantna. Vidim Hrvatsku koja je europska i razumije globalni kontekst u kojem se pozicionira. Dragi prijatelji, vidim Hrvatsku s probuđenim optimizmom i nadom – rekao je Plenković.

djeca Obećanje Vlade Od 2018. sva će djeca dobivati doplatak! Donosimo prve računice koliko bi mogao iznositi Davor Ivo Stier Davor Ivo Stier: 'Projekt Slavonija ima za cilj vratiti ljude, omogućiti im radna mjesta te pokrenuti gospodarstvo Slavonija bi mogla nahraniti dva puta veću zemlju nego što je Hrvatska, a uvozimo polovicu potrošnje mesa, povrća, mlijeka Hrvatska kakvu trebamo Bolji život ili ostajemo bez pola milijuna stanovnika

Plenković je izrazio odlučnost u provođenju reformi te naglasio otvorenost socijalnom dijalogu.

– Hrvatska mora biti utemeljena na dosljednom provođenju ljudskih prava – rekao je Plenković. Spomenuo je i Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, rekavši da Hrvatska zbog objektivnih okolnosti, velikosrpske agresije, devedesetih godina nije imala raspravu o toj temi, odnosno preskočila ju je.

– Prevladavanje takvih ideoloških podjela omogućit će društvu da se koncentrira na budućnost – rekao je Plenković.

Plenković je rekao da ova Vlada potiče poduzetnike, ali i ohrabruje izvoznike koji su izuzetno važni za ukupnu sliku gospodarstva. Glede javnih financija, dodao je, dobri su makroekonomski pokazatelji, a smanjen je i proračunski deficit.

– Bližimo se po mom sudu, a i analizi Ministarstva financija, skoro do samo jedan posto – rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je demografija ključna tema i kapitalno pitanje hrvatske budućnosti. – U jednom desetljeću izgubili smo više od 150.000 ljudi. To je 3,4 posto. Takvi negativni učinci utječu na sve aspekte hrvatskog društva, a ako ih povežemo s pitanjem iseljavanja, jasno je da je ta tema prioritet koji će biti s nama desetljećima, a ne samo godinama – rekao je Plenković.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da svi želimo europske vrijednosti i konkurentnost na globalnom tržištu, a referendum o Brexitu nazvao je "nesretnim". Naglasio je i svoj otpor populizmu i demagogiji. Rekao je da su ministri dobili zadaću da do Uskrsa istraže uska grla u apsorpciji europskih sredstava.

– Na kraju želim reći da trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi, koji će svoje ambicije moći ostvariti u svojoj domovini, bez obzira na sve koristi slobode kretanja u Europskoj uniji, gdje će zasnovati svoje obitelji. Poruka koju šaljem kao predsjednik Vlade poruka je stabilnosti, snage, ustrajnosti, ali i optimizma. To me vodi, optimizam, to mi se čini da nam fali. Možda smo nekad prekritični prema samima sebi. Moja je zadaća da pokrenemo i optimizam jer samo s njim možemo rješavati zadaće koje su pred nama. Hvala lijepa i čestitam na konferenciji – rekao je Plenković.

> > Predsjednica Grabar-Kitarović: Demografska obnova je naša zadaća svih zadaća

> > Hrvatska se ne smije bojati promjena ako želi uspjeti

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Zato si istjerao Djikica a zadrzao plagijatora Barisica i okruzio se gorima od sebe

 • kiki_4:

  hmmmm trebamo zemlju obrazovanih ljudi????? A to nam je toliko važno da je ministar plagijator dok sve više pipke u školstvu imaju Markić&co.

 • AAlien:

  Jedva čekam da pročitam novu provalu ovog hadeze yugo isprdka , sina lekarke, partijsko rešenje za sve sisteme i države. Samo napred, o ti ajatolaše vjerodostojnosti i Hrvatstva.