Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Platio sam kuću, a sad svi rade budalu od mene

Ako je kuća za rušenje, neka je ruše. A mene neka isplate da mogu početi život negdje drugdje - kaže Načinović
25. studenoga 2003. u 00:00 1319 prikaza

Problem našeg čitatelja Đine Načinovića, Labinjanina koji trenutačno živi u Sydneyu u Australiji, nije riješen ni nakon četiri godine. Naš čitatelj nije štedio telefonski račun javljajući se nekoliko puta u redakciju Večernjeg lista iz Sydneya i moleći za pomoć. O problemu smo prvi put pisali još u ljeto 1999. godine. Dogodila mu se nevolja da je kupio kuću u Rijeci i nakon što je isplatio punu cijenu, doznao kako svoj plan neće moći realizirati - namjeravao je dograditi kat za stanovanje, a u prizemlju urediti dva poslovna ureda. I vratiti svoju četveročlanu obitelj iz daleke Australije u Hrvatsku.

Kuća je, naime, Detaljnim planom uređenja (DUP) tog dijela grada Krimeja-Vojak predviđena za rušenje. Što on pri kupnji nije znao. Doznavši to, gotovo plačući uhvatio se za glavu ne znajući što mu je činiti.

- Za kupnju kuće obratio sam se odvjetniku Ljubiši Drageljeviću, a on je angažirao agenciju za prodaju nekretnina Orwel, čija je vlasnica bila njegova supruga Vedrana Rudan. Rečeno mi je kako kuća ima građevnu dozvolu za dogradnju kata, koja je, istina, istekla, ali su rekli da se može obnoviti. No, nitko mi nije rekao da je u naknadno donesenom DUP-u baš ta kuća predviđena za rušenje - kazao je Đino Načinović.

Agencija se ogradila od odgovornosti jer, ističu, o rušenju nisu ništa znali. Potvrdila je to za Večernji list u ranijoj izjavi Vedrana Rudan. Ta činjenica o rušenju je, kako je naknadno utvrđeno, bila naznačena u PUP-u. No onaj tko je donio provedbeni plan, morao je istovremeno napraviti zabilježbu u zemljišnim knjigama, napomenula je tada gospođa Rudan. Odvjetnik Drageljević kazao je da su prodavali nekretninu gospode iz Kanade te kako je zabilježbu u zemljišnim knjigama o tome da je kuća bila predviđena za rušenje bio dužan osigurati onaj tko je donio odluku - Grad Rijeka, koji donosi Provedbeni urbanistički plan (PUP).

- Od 1999. godine nigdje se nisam maknuo, prije dvije godine pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam Milorad Milošević obećao je da će se to pitanje riješiti u šest mjeseci i da ću ove godine moći nastaviti dogradnju. Iz Australije sam zvao bezbroj puta. Najdalje smo stigli prije godinu dana, kada nam je rečeno da netko na "vrhu" smatra da je sve to sprčkano, ali da se priređuju dokumenti i za dva tjedna će sve biti riješeno. Poslije smo dobili odgovor da je predmet toliko kompliciran da ne smiju u to dirati jer bi netko mogao zbog svega završiti u zatvoru. Zašto sve ove godine prave budalu od mene? Ako je kuća za rušenje, neka je ruše. A mene neka isplate da mogu početi život negdje drugdje - kaže ogorčeni Đino Načinović.

Katarina Šoštarić-Perković

više

Čovjek je prevaren i doveden u zabludu

- Agencija za prodaju nekretnina nije profesionalno obavila posao jer stanje iz zemljišnih knjiga govori o vlasništvu, ali ne o planskim dokumentima. Objekt može biti vlasnički list. I vlasništvo je čisto. Objekt je ucrtan, ali zemljišne knjige ne govore o planskoj dokumentaciji. A planovi, kao DUP Krimeja-Vojak, rade se za razdoblje od 10 do 20 godina. Nije bilo niti jedne ozbiljne primjedbe, osim ovog slučaja koji nije stvoren krivnjom Grada. Čovjek je de facto prevaren. I sada bismo mi trebali popraviti prijevaru u kojoj nismo sudjelovali! Čovjek je doveden u zabludu, no mi smo voljni smo izaći u susret. Kontaktirali smo i županijske urede, htjeli smo dati izjavu kojom bi se očitovala volja Grada da čovjek može nastaviti dogradnju što prije, ali županijski uredi traže poštivanje zakonske procedure, izmjenu i dopune plana, a to objektivno traje barem šest mjeseci. Mogu obećati da ćemo u prvoj polovici 2004. uvesti u program mjera reviziju i niveliranje DUP-a i time dati mogućnost za promjenu. Ne možemo jamčiti konačan ishod jer sve mora proći javnu raspravu - kazao je Milorad Milošević iz Odjela za urbanizam.

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane