Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEOPOLITIČKA PREVRTANJA

PITANJE DANA Bojite li se eskalacije sukoba zbog rata u Ukrajini?

FILE PHOTO: A rescuer walks during a search operation for bodies under the rubble of a building destroyed by Russian shelling, amid Russia's Invasion of Ukraine, in Borodyanka
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/47
27.02.2024.
u 13:17

Iako je Macron na sastanku u ponedjeljak istaknuo kako Rusija ne smije pobijediti u ratu u Ukrajini, mnogi njegovi europski kolege nisu oduševljeni njegovim prijedlogom te su posve odbacili mogućnost da na ukrajinsko tlo dođu vojnici neke od europskih zemalja

Unatoč žestokim borbama i dalje se ne nazire kraj ratu u Ukrajini. Prije samo nekoliko dana obilježena je druga godišnjica početka rata koji je promijenio geopolitičku stvarnost, ali i budućnost cijelog svijeta. Iako se povremeno čini kako je dovoljno samo malo da se situacija dodatno pogorša te krene eskalacija, može se reći kako većinu vremena stanje ne ide u tom smjeru. No, najava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini izazvala je val reakcija.

Mnogi strahuju od toga što bi se moglo dogoditi ako noga vojnika neke od europskih zemalja stupi na ukrajinsko tlo. Jeste li vi među njima?

Nisu ni europski kolege ''za''

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je na konferenciji za medije kako da bi te vlade trebale razmotriti je li taj potez u interesu njihove zemlje. "U ovom slučaju ne trebamo govoriti o vjerojatnosti, već o neizbježnosti sukoba", rekao je Peskov i dodao: “I ove zemlje moraju to procijeniti i biti svjesne toga, pitajući se je li to u njihovu interesu i u interesu građana njihovih zemalja".

Iako je Macron na sastanku u ponedjeljak istaknuo kako Rusija ne smije pobijediti u ratu u Ukrajini, mnogi njegovi europski kolege nisu oduševljeni njegovim prijedlogom te su posve odbacili mogućnost da uopće na ukrajinsko tlo dođu vojnici neke od europskih zemalja.

Slovački premijer Robert Fico upozorio je da bi prijedlozi zapadnih država da pošalju trupe u Ukrajinu, "čak i samo na bilateralnoj razini", doveli do "značajne eskalacije napetosti". Čelni čovjek njemačke Zelene stranke koja je dio vladajuće koalicije Omid Nouripour također je pokušao ublažiti strahove od slanja trupa u Ukrajinu. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó napisao je na Facebooku kako njegova zemlja nije spremna poslati ni oružje ni vojnike u Ukrajinu. "Rat se mora završiti, a ne produbljivati i širiti", poručio je.

FOTO Rat u Ukrajini

FILE PHOTO: A rescuer walks during a search operation for bodies under the rubble of a building destroyed by Russian shelling, amid Russia's Invasion of Ukraine, in Borodyanka
1/47

Komentara 7

TR
trpimir2022
17:06 27.02.2024.

Biden i EU uz pomoć globalnih medija se maksimalno trude produžiti rat u Ukrajini. Njihova smjena na slijedećim izborima je jedina nada za zaustavljanje tog ludila.

Avatar zong
zong
14:59 27.02.2024.

Lako je sve počinjene greške pripisati Rusiji i nadati se da će uništenjem Rusije svi problemi nestati. Neću zalaziti na Baltik, niti sam upoznat s njihovim problema niti me previše zanimaju. O čemu mogu pričati to je Balkan i da je problem recimo na Kosovu bio i nastao dok je Rusija bila nitko i ništa i taj problem neće nestati uništenjem Rusije. Zapad 30 godina sprovodi svoju volju i svoje interese ma koliko žrtava to donosilo. Sada jačanjem i rastom nekih drugih zemalja, poput Rusije a pogotovo Kine, ta svojevoljnost dolazi na naplatu. Sanjati uništenje i pobjedu nad jednom nuklearnom silom je čista utopija.

A2
a201
15:57 27.02.2024.

Rusija se malo "ZAIGRALA" , sada su to shvatili, ali prekasno ... Eskalacije sukoba sa EU se ne bojim , Rusija je pre slaba .... EU ipak ima 450 milijuna stanovnika, tehnoloski najnaprednije drzave svijeta, ogromne industrijske kapacitete ..... preko 2 milijuna aktivnih vojnika .... napredno oruzje .... i molim bez spominjanja NUKLEARNI bombi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije