Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA MACRONA

Rusija zaprijetila dođu li francuski vojnici u Ukrajinu: Sukob bi tada bio neizbježan

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Chelyabinsk
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/49
27.02.2024.
u 12:03

“I ove zemlje moraju to procijeniti i biti svjesne toga, pitajući se je li to u njihovu interesu i u interesu građana njihovih zemalja”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja u utorak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da bi sukob s Rusijom bio neizbježan pošalju li zapadne zemlje trupe u Ukrajinu, piše CNN. Naime, francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u ponedjeljak kako ne isključuje slanje francuskih kopnenih snaga u Ukrajinu kao podršku Ukrajini.

Peskov je istaknuo da bi te vlade trebale razmotriti je li taj potez u interesu njihove zemlje. "U ovom slučaju ne trebamo govoriti o vjerojatnosti, već o neizbježnosti sukoba", rekao je Peskov i dodao: “I ove zemlje moraju to procijeniti i biti svjesne toga, pitajući se je li to u njihovu interesu i u interesu građana njihovih zemalja”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Osim Kremlja, kojem se taj prijedlog ne sviđa, i brojni europski političari izrazili su svoje nezadovoljstvo. Slovački premijer Robert Fico upozorio je da bi prijedlozi zapadnih država da pošalju trupe u Ukrajinu, "čak i samo na bilateralnoj razini", doveli do "značajne eskalacije napetosti". Čelni čovjek njemačke Zelene stranke koja je dio vladajuće koalicije Omid Nouripour također je pokušao ublažiti strahove od slanja trupa u Ukrajinu.

"Vidio sam šaljivog Macrona koji je jednostavno htio reći: Ne želim isključiti bilo što", kazao je i odlučno odbacio ideju o slanju njemačkih trupa navodeći kako to uopće nije za raspravu. "To uopće nije tema. To nije tema u raspravi u Njemačkoj, a ni u savezu", ustvrdio je. Istog je stava i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, koji je rekao da zemlja nije spremna poslati ni oružje ni vojnike u Ukrajinu. "Rat se mora završiti, a ne produbljivati i širiti", poručio je.

Nije bilo konsenzusa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, podsjećamo, rekao je u ponedjeljak da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini. Macron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu u ponedjeljak rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

FOTO: Rat u Ukrajini

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Chelyabinsk
1/47

Na sastanku, koji je organiziran u kratkom roku, sudjelovali su najviši predstavnici mnogih ključnih europskih podupiratelja Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Sudjelovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku više od 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Na sastanku na vrhu rečeno je kako svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju svojih kopnenih trupa, te je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektilima za napade daleko iza ruskih linija, rekao je francuski predsjednik. Kratkoročno, potrebno je mobilizirati dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha.

U ovom trenutku nije poznato koja i kakva oprema će biti poslana Ukrajini, međutim Macron je naveo na sastanku kako je opći konsenzus danas da je sigurnost svih nas u pitanju,

VIDEO: Zelenski smijenio Zalužnog: Evo tko će biti novi glavni ukrajinski zapovjednik

Dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkoj razini i na prvoj crti bojišnice u Ukrajini. "Rusija ne smije dobiti rat", naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore.

FOTO Plenković na summitu u Parizu spomenuo i Domovinski rat: 'Svoje iskustvo želimo prenijeti Ukrajincima'

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Chelyabinsk
1/13

Komentara 158

TR
Trabant
12:43 27.02.2024.

Tko god podrzava rat i kaze da nase vojnike treba slati neka ide probati i dabogda mu rat u kuci bio.

Avatar zong
zong
12:21 27.02.2024.

Od svih truleži javio se onaj sa najmanjim, uni vražji vrancuz...Ama ljudi on će sve pokidati koliko se naljutio...samo da ga puste ali nemore svi ga držu... a on ljut ka kupus...🤣 Kada bi se barem mogli kladiti, sve stavljam da Macrov neć nos promoliti a ne slati vojsku protiv rusa. Barem zvanično nikada.

DU
Deleted user
12:15 27.02.2024.

Na žalost taj klaun u Parizu i ekipau EU su samo predstavnici okultne đavolje oligarhije koji su zaratili dva slavenska naroda i sada guraju Europu u nuklearni holokaust! Nadam se da će hrvatski narod u tom slućaju svrgnuti đavolju vlast,zatražitii izlaz iz NATO i proglasiti neutralnost! Nek Makron , Ursula i Plenkiša uzmu pušku i odu sami u rov!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije