Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smijenio savjetnika

Pezo odlazi, Miljenić zaključio da je njegov angažman neodrživ

ivica pezo
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
Autori: Ivanka Toma, Iva Puljić-Šego
13.09.2012.
u 10:13

Miljenić se zahvalio Pezi na savjetničkim uslugama nakon što je Večernji list objavio da je za bliskog suradnika postavio osobu koja je prije četiri godine bila u središtu pravosudne korupcijske afere

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odlučio je smijeniti svoga savjetnika za zemljišnoknjižno pravo Ivicu Pezu, kojega je na tu dužnost imenovao početkom rujna. Miljenić se zahvalio Pezi na savjetničkim uslugama nakon što je Večernji list objavio da je za bliskog suradnika postavio osobu koja je prije četiri godine bila u središtu pravosudne korupcijske afere i protiv koje je USKOK vodio kazneni postupak.

Nezakonito zapošljavanje

Pezu se teretilo da je kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu nezakonito zaposlio savjetnika. Tu “uslugu” zamolio ga je sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar, a USKOK je za to saznao jer je Gašpar bio pod istragom za korupciju pa mu je prisluškivao telefone. Protiv Peze je bila podignuta optužnica, Županijski sud u Zagrebu ju je i potvrdio, ali je potom srušena na Vrhovnom sudu. Iako je iz snimke bilo nedvojbeno da se Pezo ogriješio o zakon, suci Vrhovnog suda su rekli da je dokaz nevaljan jer je riječ o takozvanom slučajnom dokazu. Nalog za prisluškivanje bio je izdan za Gašpara, i to za korupciju, pa se po stavu Vrhovnog suda nije mogao primijeniti na drugu osobu i drugo djelo. Takav sudački manevar spasio je Pezu, ali i još podosta korumpiranih imena, od kaznenog progona. Pezo je nakon afere smijenjen s funkcije predsjednika suda, ali je ostao sudac.

“Nakon konzultacija s Pezom o svim okolnostima i detaljima njegova slučaja ministar pravosuđa Orsat Miljenić zaključio je da je neodrživ daljnji angažman suca Peze kao savjetnika za zemljišnoknjižno pravo”, kratko nam je jučer rečeno u Ministarstvu pravosuđa. Dan ranije u ministarstvu su tvrdili da je Pezo stručnjak i da je USKOK odustao od njegova progona pa je zato izabran za savjetnika ministra. A u ministarstvu su u tijeku projekti vezani uz zemljišne knjige pa im je Pezo koristan u tom pogledu.

Inače, Pezo je imenovan predsjednikom Općinskog suda u Zagrebu u vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera, kada su ministri pravosuđa postavljali šefove sudova. Prije nego što je ušao u sudačke vode Pezo je gradio karijeru u tajnoj službi – bivšem HIS-u. Podaci iz njegove imovinske kartice iz 2010. godine (otprije nego su suci isposlovali da njihova imovina opet bude tajna pred građanima) govorili su da ima stan na moru od 70 kvadrata, da je suvlasnik stana u Zagrebu od 90 metara četvornih te vikendice od 50 kvadrata u Zagorju. Vozio je Mercedes, posjedovao kolekciju umjetničkih slika, a prijavio je ušteđevinu od 700.000 kuna i kredite od 150.000 kuna. Zanimljivo je da je Pezo dotičnom Josipu Biliću, nećaku prijatelja bivšeg suca Bariše Gašpara, nabavio pitanja za pismeni ispit na testu za prijem sudačkog savjetnika, ali je ovaj unatoč tome bio tek 24., odnosno predzadnji.

Što je u pozadini?

“Kad čovjeku daš pitanja i onda, recimo, on ti na pisanju testa jedino to zna. On je napisao pretposljednji, znači najgori test je imao što je uistinu bezobrazno. Razumiješ, jer pazi to boduje Središnji državni ured, njihov je povjerenik tamo, ne mogu ja sada fingirati. On je dobio maksimalan broj bodova, ono što ja mogu utjecati na intervjuu, ali što on ne može napisati u p... materinu”. Dio je to razgovora koji je Pezo vodio s Gašparom, koji je pak nepravomoćno optužen na godinu i deset mjeseci zbog primanja mita i namještanja pravosudnih ispita. Potom su Pezo, Gašpar i Bilić, kojem je Pezo naposljetku namjestio posao, dogovorili da će Bilić proći na idućem natječaju.

I dalje ostaje nejasno zašto je ministar Miljenić, unatoč Pezinoj aferi, uzeo tog kompromitiranog suca za svog savjetnika, odnosno što je prava pozadina njegova angažmana.

Komentara 30

KR
kreont
10:28 13.09.2012.

Ponavljaju nam se neka loše vremena, sada je sva trulež koja je od 45 bila postisnuta isplivala na površinu. Zašto je ovaj gospodin dobio zaštitu ? Sada bi trebalo pro USKOKATI nekoga sa tog vrhovnog suda ? Smrt fašizmu i sloboda narodu, prozor nočas mora pasti.

IS
isuskristkomunist
10:26 13.09.2012.

Miljenic za savjetnika uzima korumpiranu svinju. Sto to govori o kriterijima I sustavu vrijednoti Orsata Miljenica? On je isto evidentno korumpirana svinja.

OB
-obrisani-
10:16 13.09.2012.

dragi bože za kakvu vlast izgine hrvatska mladost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije