Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna reforma u Saboru

Gordan Maras poklonio cvijeće ministru Mariću

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.09.2018.
u 10:40

– Njih trebate pitati tko je kriv za ratove u HDZ-u, a važna je ta "velika porezna reforma" od 40 kn mjesečno. Bit će ujeo vuk magare i od ovoga i od ovih prijedloga oporbe koliko god oni bili kvalitetni za poreznu reformu

Pred saborskim zastupnicima danas je cjelodnevna rasprava o paketu izmjena devet poreznih zakona, a jutro je počelo prvo Mostovom kritikom, a onda i SDP-ovom. Rasprava je zbog zahtjeva za stankom kasnila pola sata.

– Zakoni o kojima trebamo raspravljati trebali bi biti srž, no oni su tek zakončići koji ne donose pravo porezno rasterećenje. Ovi porezni zakoni trebali bi ciljati najveću skupinu građana, a ne ekstreme, no vi to niste napravili jer imate jaku, skupu i neučinkovitu administraciju koju treba plaćati, zaposlenu po principu članskih iskaznica, pa se zakoni koji bi trebali biti važni za građane pretvaraju u razinu od 40 kuna mjesečno. Vi se bavite svojim SMS pričama na razini Del Boya iz Mućki – rekao je čelnik Mosta Božo Petrov prije nego što je zatražio stanku da se klub Mosta konzultira o poreznoj reformi. Stanka je odobrena, a nakon deset minuta i povratka zastupnika u sabornicu, novu stanku zatražio je i SDP-ov Gordan Maras.

– Umjesto da uredimo državu, gazimo one koji su najvrjedniji – obrtnike i male poduzetnike. Stisni i miči i ne daj da rade. Zbog 2 do 3 kune zatvaraju se po 15 dana tvrtke. Zatvarate cvjećarnicu zbog jedne margarete – rekao je Maras, pokazao stručak margareta te ih darovao ministru financija Zdravku Mariću.

Ministar financija predložene izmjene vidi kao treći krug poreznog i administrativnog rasterećenja u sklopu porezne reforme s kojom su krenuli u implementaciju početkom 2017. godine. U porezne izmjene krenuli su, pojašnjava, prije svega zbog visokog javnog duga.

– Glavni smjer i ciljevi naše fiskalne politike bili su poticanje gospodarskog rasta i dizanje standarda naših građana. Bilo je neminovno i nužno da krenemo putem fiskalne konsolidacije. Već u 2016. godini smanjen je udio javnog duga u BDP-u, a to je nastavljeno i dalje – objasnio je Marić.

Želi transparentniji, pravedniji i jednostavniji porezni sustav, kaže. Trebalo je, dodaje, krenuti u smjeru poreznog rasterećenja građana. Kaže da su i poreznim tijelima i poreznim obveznicima život komplicirala brojna porezna oslobođenja i olakšice, a to su, dodaje, identificirali kao potencijalni problem koji treba riješiti. Veliki problem, nastavlja, stvarale su porezna nestabilnost i nesigurnost, posebice investitorima.

– Imali smo porezne izmjene koje su bile nekonzistentne jedne s drugima. To bi često dovelo do situacije s nejasnim odredbama, čak i poreznim savjetnicima donosile su dvojbe – pojašnjava Marić motive poreznih izmjena.

U prvom krugu rasterećenja imali smo porez na dohodak i dobit, jer su znali da će tu biti najveći povratni efekt na građane, gospodarstvenike i javne financije.

– Danas idemo na dodatno rasterećenje gospodarstva i građana u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme porezno rasterećenje iznosilo je 3,6 milijarde kuna, a taj smjer rasterećenja planiramo nastaviti – kazao je Marić.

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost predviđeno je proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

>>  Sjednica Vlade počela prijedlogom Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

Gordan Maras
1/8

Komentara 82

ST
stefj
12:13 27.09.2018.

Ovo bi trebala biti top tema, a ne gluposti koje mediji stalno guraju u prvi plan... Uglavnom, poreznom reformom rastu davanja na bruto plaću, koja su ionako među najvećim u EU i šire. S tih 1.5% izbijamo na 1. mjesto ispred Slovenije. Druga loša stvar je povećanje davanja za direktore malih i mikro poduzeća, kojima se uvjeti za početak poslovanja postavljaju još gorima nego što su sada, a po tom parametru smo već sad iza 130. mjesta na ljestvici ekonomskih sloboda... Samo ta 2 detalja su dovoljna da se ova reforma proglasi lošom za poduzetništvo, a da ne pričamo o povećanju kazni i ostalim glupostima. To što ću moći odbiti 50% PDV-a za auto i iznad 400.000 Kn neće mi apsolutno ništa pomoći u poslovanju... Uz to, vidim da se u drugim ministarstvima ne radi ništa, npr. ministartvo gospodarstva ne radi apsolutno ništa na ukidanju parafiskalnih nameta... Jasna mi je nezasitna potreba uhljeba za novce, tako da mi je jasno i da je Marić u nezavidnom položaju, no nije mi baš jasno da rashodovna strana proračuna mora rasti čak 10 milijardi, iliti 8%, što je 4 puta više od rasta samog gospodarstva... Ajde neka se sada iskaže opozicija, tu imaju priliku biti konstruktivni. Poklanjanje ruže Mariću je zgodan performans, ali ako uz to ne stoji i neki prijedlog, onda stvarno nema smisla. Isto ko i prazne priče Petrova...

Avatar krile11
krile11
10:54 27.09.2018.

Zivimo doslovno Alan Ford...Superhik reforma,pijano zdravstvo i komicno pravosudje,MUP u granicama bezakonja ,krsenja ljudskih prava..zivio HDZ sa uhljebima

Avatar siva_sova
siva_sova
10:42 27.09.2018.

adeze je ovima sa plačama od 20 000 kn digao plaču na 2300 kn, a ovima sa plaćama od 5000 kn digao za 50 kn na 5050 kn te te tako još više napravio razliku siromašnih i bogatih, sramota. Još nam maže oči da njima ne može povećati jer već ionako ne plačaju porez a svaka budala može provjeriti da se za 5000 kn neto plača poslodavac uplaćuje 8000 kn bruto, pa je li tako teško smanjiti to na 6500 kn ili bar na 7000 kn ? marić je najveća prevara i lopina u vladi (a ne most) jer manipulira nama. Da je on bio ministar u irskoj prije 20 godina oni bi i danas imali velike poreze kao mi, pa ako ne želiš dići plaće ovima sa 5000 kn ili to radi namjerno ili je nesposoban pa nek onda dozvoli nekome sposobnmijem da dođe na ministarsko mjesto, na kraju svega opet će reći da nije krivac za iseljavanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije