Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petaši: Učimo dva sata, osmaši: Ne ide nam kemija

Nakon dvije godine gotovo istraživanje u osnovnim školama
30. siječnja 2019. u 15:23 4 komentara 479 prikaza
škola
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Čak 69,3 posto učenika na kraju 8. razreda smatra da njihovi roditelji očekuju da će ići na fakultet, a 65,3% slaže se da roditelji imaju visoka očekivanja od njih u školi, 45,7 posto učenika osmih razreda želi upisati gimnazijsko obrazovanje, a njih 40 posto odlučuje se za strukovne škole, dok 55,6 posto učenika petih razreda navodi da uči svaki dan, a njih 37,3 posto uči samo prije ispitivanja.

Branka Ramljak Novo povjerenstvo Do lipnja plan kako će se sprečavati nasilje u školama

Navedeni rezultati tek su mali dio provedena znanstveno-istraživačkog projekta “Obrazovne aspiracije učenika u prijelaznim razdobljima hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja: priroda, odrednice i promjene (COBRAS)” koje je proveo Institut za društvena istraživanja i razvoj, i to u dvjema školskim godinama obuhvaćajući 28 zagrebačkih osnovnih škola, i koji je službeno završio jučer. Tako je u istraživanju sudjelovalo više od 2700 učenika, roditelja i nastavnika pa se tako ono smatra prvim sustavnim pokušajem longitudinalnog istraživanja takve teme u Republici Hrvatskoj.

Istraživanje je ujedno pokazalo da se učenici 5. i 8. razreda procjenjuju najefikasnijima u tjelesnom, likovnom i glazbenom, najniže prosječne procjene samoefikasnosti učenici 8. razreda daju za kemiju, matematiku i fiziku, dok učenici 5. razreda sami sebe lošije procjenjuju u povijesti, matematici i hrvatskom jeziku.

Blaženka Divjak Saga zvana povijest Povijest – predmet težak i za ministricu

Štoviše, učenici petih razreda iskazali su da u jednom radnom danu uče dva sata, dok još jedan sat u prosjeku pišu domaće zadaće, 44,6 posto učenika osmih razreda za vikend igra videoigre više od dva sata, a 81,1 posto njih u nekoj mjeri izlazi u kafiće ili šoping-centre. Ipak, svi oni već u osnovnoškolskoj dobi iskazuju kritičan stav o budućnosti Hrvatske što upućuje, kažu provoditelji istraživanja, da je na razini škole potrebno promicati pozitivne primjere osoba, organizacija i inovacija koje su u Hrvatskoj uspjele znanjem i sposobnošću.

>>Pogledajte video: Škola za život

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • gii:

    Što radi onaj zločinački natpis na ploči?!

  • wifizone:

    jeste vi normalni?? kakva je to slika. ovo je Hrvatska

  • nenad.koledic:

    od svih naslova na školskim pločama izabran bas ovaj. Provokacija. JADNO.