Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Prvi ozbiljni problemi s cjepivom: Na Oxfordu stopirali testiranje, pacijent dobio misterioznu bolest

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
09.09.2020.
u 08:42

AstraZeneca razvija cjepivo u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford koje je počelo kasnu fazu testiranja prošli tjedan.

Farmaceutski div AstraZeneca pauzirao je ispitivanje cjepiva protiv COVID-19 nakon "neobjašnjive bolesti jednog od sudionika", rekao je glasnogovornik tvrtke u utorak. Tvrtka razvija cjepivo u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford koje je počelo kasnu fazu testiranja prošli tjedan. To se cjepivo smatralo jednim od vodećih globalnih kandidata protiv koronavirusa.

Prema portalu za medicinske vijesti Stat News, uočena je ozbiljna nuspojava kod jednog od sudionika britanskoga ispitivanja. Tvrtka je dobrovoljno prestala s ispitivanjem oxfordskog cjepiva kako bi razmotrila podatke o sigurnosti i istražila, nazvavši to rutinskom akcijom u takvom istraživanju.

"U velikim ispitivanjima bolesti se mogu slučajno dogoditi, ali to se mora neovisno razmotriti kako bi se pažljivo provjerilo. Radimo na ubrzavanju provjere svakog pojedinog događaja kako bismo minimalizirali utjecaj na raspored ispitivanja", naglasio je glasnogovornik u mailu.

Video - Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

 

Priroda bolesti i kada je do nje došlo nije objavljena, ali se očekuje da će se oboljeli sudionik ispitivanja oporaviti, navodi Stat News.

AstraZeneca jedna je od devet farmaceutskih tvrtki koje su u utorak obećale "zadržati integritet znanstvenog procesa" dok se suočavaju s pritiskom da što prije proizvedu cjepivo.

Može trajati godinama dok se cjepivo ne razvije, no mnoge zemlje ubrzale su napore u pokušaju da se uspori pandemija koronavirusa.

Ranija istraživanja u koje je bilo uključeno više od 1000 ljudi pokazala su da je cjepivo sigurno i da proizvodi imunitet. U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade – EU je već osigurao pravo na kupnju do 400 milijuna doza u slučaju njegova odobrenja.

Ključne riječi

Komentara 11

SI
sisavac
11:39 09.09.2020.

rusko cjepivo nema nikakvih značajnijih nuspojava, objavili zapadni stručnjaci neki dan. ono malo što je bilo su uobičajene nuspojave kao i kod andola, aspirina. ruska praksa je da se rade 1. i 2. stupanj ispitivanja, onda cjepivo, lijek, ide van, na određenu skupinu koju mogu nadzirati i u slučaju ozbiljnijih nuspojava na vrijeme izliječiti. a 3. faza je u tijeku. gdje je onaj naš doktor koji se neće cijepiti ruskim, već od astre...?

ED
edgar2
09:39 09.09.2020.

Kako izvješćuje NYT radi se o transverzalnom mijelitisu, rijetkoj neurološkoj bolesti?

DU
Deleted user
09:15 09.09.2020.

Nek pitaju ruse kak se to radi 😁😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije