Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOLJ U POJASU GAZE

Paradoks – Zapad kritizira Izrael i Trumpa, a arapske sile bez riječi

Sukob Izraelaca i Palestinaca
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
15.05.2018.
u 20:49

“Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih prosvjednika koristi prekomjerna sila”, komentirali su u Rijasetu Islamske zajednice u BiH

Palestinci su se jučer prisjetili riječi egipatskog novinara Mohameda Hassaneina Heikala, jednog od najistaknutijih političkih komentatora u arapskom svijetu i bivšeg savjetnika predsjednika Gamala Abdela Nasera, koji je još davno rekao kako će se SAD usuditi preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem samo kada dobiju zeleno svjetlo od Saudijske Arabije i uz prešutnu podršku Egipta i ostalih arapskih zemalja. Riječi Heikala obistinile su se. Dok je cijeli zapadni svijet osudio pokolj koji su izraelski vojnici učinili nad Palestincima u Pojasu Gaze nakon otvaranja veleposlanstva SAD-a u Jeruzalemu, arapski svijet ostao je nijem unatoč činjenici da je ponedjeljak bio najsmrtonosniji dan od prekograničnog rata 2014. Šutnju arapskog svijeta Palestinci smatraju dozvolom i podrškom Donaldu Trumpu.

Bombardiran Hamas

Sukobi na Zapadnoj obali i pojasu Gaze nastavljaju se i dalje. Izraelski zrakoplovi u utorak su bombardirali 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, za vrijeme pogreba nekoliko desetaka palestinskih prosvjednika koje su izraelski vojnici ubili u ponedjeljak. Osim zračnih napada, izraelska vojska gađala je Pojas Gaze i iz tenkova te minobacačima. Palestinski novinar Dib Hourani, kazao je za Večernji list kako će se krajem mjeseca ponovno pojačati intenzitet prosvjeda s obzirom na to da se približava dan kada je izraelska vojska okupirala Jeruzalem 6. lipnja 1967.

Palestinci su jučer obilježili 70-godišnjicu “Nakbe” (katastrofa na arapskom), dana koji je uslijedio nakon što je 14. svibnja 1948. proglašena neovisnosti Izraela, što je dovelo do rata u kojem je oko 700 tisuća Palestinaca pobjeglo ili bilo protjerano iz svojih domova.

SAD je jučer blokirao donošenje službenog izvješća Vijeća sigurnosti UN-a u kojem se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze. Turski predsjednik Erdoğan, nazvao je Izrael “državom koja sije terorizam”.

– To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike – kazao je Erdoğan koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike prosvjedne skupove u petak. Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Tel Avivu i u Washingtonu. Osim Turske, i Južnoafrička Republika odlučila je opozvati svog veleposlanika iz Izraela.

Sukob Izraelaca i Palestinaca
1/10

Žestoka osuda Dublina

Ministarstvo vanjskih poslova Irske pozvalo je izraelskog veleposlanika uručivši mu pismenu notu u kojoj Dublin najoštrije osuđuje izraelski pokolj nad Palestincima. Islamska zajednica u BiH također je oštro osudila napad izraelskih sigurnosnih snaga na palestinske prosvjednike u Gazi, okvalificiravši ga kao “brutalni pokolj”.

“Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih prosvjednika koristi prekomjerna sila kakvoj smo svjedočili i da se sve to zbiva bez ikakve reakcije međunarodne zajednice”, stoji u izjavi Rijaseta IZ-a u BiH. 

Komentara 62

DU
Deleted user
21:53 15.05.2018.

Židovima holokasut dođe kao dozvola za ubojstvo, tamane i bombardiraju di stignu, a glumataju žrtve i dijele neka priznanja Pravednika, a pobili 58 nenaoružanih ljudi. Kad ti takvi daju priznanje Pravednika moraš se zamislit...

BL
bluesbob
06:39 16.05.2018.

Židovi su novi fašisti uz blagoslov retardamera i šutnju zapada..

ZA
Zapadnjak
21:15 15.05.2018.

kao prvo, SA je osudila ono sto se događalo, iako prilicno mlako, iz nekog razloga novinar zeli obmanuti citateljstvo, iako mu je opci sentiment na mjestu; dijelu arapskog svijeta je dosta slati novac u rupu bez dna zvanu teroristicka organizacija hamas koja niti ima snage niti (puno bitnije) volje uciniti bilo sto korisno za ljude kojima upravljaju; ekstremni ljevicari sa zapada ocito nemaju nikakav problem s tim, ionako su poznati po razbacivanju tuđim novcem... nadalje, da taj isti nasser kojeg novinar zaziva nije krenuo u agresorski rat protiv Izraela, Gaza bi danas mozda bila u sastavu Egipta i tamosnji ljudi bi dijelili bijedni egipatski zivotni standard (koliko god zvucalo tragicno, cak i to je bolje od zivota pod teroristima hamasa)... jos jedan uzor koji se nasao trabunjati i pametovati je sultan erdogan cija brutalna represija nad neistomisljenicima prolazi nekaznjivo na isti nacin na koji nekaznjivo prolazi i hamasovo teroristicko djelovanje (ponovno treba primijetiti ulogu zapadne ekstremne ljevice koja zdusno odobrava djelovanja ovih serijatista i siledzija)... secer ovog clanka je, kako i prilici, ostavljen za kraj, posebno sam uzivao o bh propovijedi o mirnim, neduznim, nenasilnim prosvjednicima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije