Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa apelirao na savjest političara i vojnih vođa: Zaustavite krvoprolića!

Današnji Papin blagoslov Urbi et Orbi održan je na Trgu svetog Petra u nazočnosti desetaka tisuća vjernika iz cijeloga svijeta
01. travnja 2018. u 13:16 6 komentara 272 prikaza
Uskrs u Vatikanu
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/13

Papa Franjo udijelio je nedjelju točno u podne svoj blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu), založivši se za to da "svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest svih političkih i vojnih vođa" kako bi se okončalo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebice u Siriji, kao i povratak prognanih njihovim domovima.

savršeno blaženstvo Svjedočanstva o smrti i ponovnom povratku u život: Duša je izašla kao da je vuče magnet

"Neka svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest političkih i vojnih vođa kako bi se što prije zaustavilo krvoproliće te okončalo ubijanje ljudi, dopremila pomoć potrebitima i domovima vratili izbjegli i raseljeni", kazao je Papa obraćajući se mnoštvu vjernika s balkona Bazilike svetoga Petra.

Također se založio za dobrobit i mir u Svetoj zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom Papa je pozvao na mir i pomirenje kazavši da "sukob u Svetoj zemlji ne štedi bespomoćne".

U svojoj poruci Papa se posebno zauzeo za pomoć prognanima i izbjeglicama, posebice za omogućavanje pristupa pomoći koja je ugroženima u Siriji žurno potrebna te za stvaranje uvjeta za povratak raseljenih. Također je pozvao na solidarnost i dijalog, upozorivši pritom na stanje u Jemenu i na Bliskom istoku. 

Papa se u svome obraćanju založio i za pomoć žrtvama trgovine ljudima i drogom.

"Molimo na ovaj dan za plodove nade i uzajamno razumijevanje", kazao je Papa ukazavši na stanje na Korejskom poluotoku i potrebu smirivanja napetosti, naraslih u posljednje vrijeme učestalim nuklearnim testovima Sjeverne Koreje te oštrim porukama SAD-a.

Papa je pozvao i na humanitarne inicijative za Ukrajinu te ukazao i na stanje u Venezueli, istaknuvši kako stanovništvo te zemlje živi u njoj kao u nekoj vrsti strane zemlje.

Upozorivši na potrebe brige o slabima i nemoćnima papa Franjo posebice se založio za skrb o djeci koja su bez nade i zdravstvene zaštite te o starijima, koje se često odbacuje kada više nisu produktivni. Papa je posebno poručio vjernicima "Isus je živ" te da Riječ uskrsnuća poražava zlo, vraća nevinost grešnicima te potiče sklad i mir.

Današnji Papin blagoslov Urbi et Orbi održan je na Trgu svetog Petra u nazočnosti desetaka tisuća vjernika iz cijeloga svijeta, a Trg je krasilo cvijeće posebno za ovu priliku pristiglo iz Nizozemske. Misa je održana uz jake mjere sigurnosti u cijelom Rimu zbog straha od mogućih terorističkih aktivnosti.    

papa Franjo NAJVEĆI BLAGDAN Znate li zašto Uskrs svake godine slavimo u drugo vrijeme? Isusove relikvije Gdje se čuvaju mistične relikvije Kristove muke prema predaji U Ludbregu 600 godina čuvaju dokaz uskrsnuća
SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • PiratiSnebesa:

  Nitko nema vlast nad sobom tako da ovakvi apeli zvuče patetični i besmisleno, svi su oni sluge svojih ambicija.

 • Avatar Cordoba
  Cordoba:

  To ono kao "mir oči povadili"

 • Toni70:

  kako bi se okončalo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebice u Siriji, kao i povratak prognanih njihovim domovima. Zapad ga plača Papana kroz Crkveni porez diljem EU . Mora biti protiv Rusa i on . Eto nakon 5 ... prikaži još!5 ili 6 godina sažali se na Siriske civile -dijecu . Jer sada stradaju od Rusa . Ali nisu niti oni toliko mu na srcu nego Teroristička opozicija protiv Siriske vlade, ,