Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pakistanski talibani u svađi, daljnji sukobi dovest će do rata

Bilo kakve podjele unutar TTP-a mogle bi omesti borbu afganistanskih talibana i Al-Qa'ide protiv SAD-a i njihovih saveznika u Afganistanu
04. siječnja 2012. u 11:52 44 komentara 6 prikaza
talibani
Foto: AFP/Pixsell

Al-Qa'ida, afganistanski talibani i pakistanski militanti organizirali su nekoliko sastanaka da bi zaustavili sukob koji bi brzo mogao prerasti u otvoreni rat najjačih pakistanskih talibanskih vođa.

Hakimullah Mehsud, vođa pakistanskih talibana poznatih pod nazivom the Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), i njegov zamjenik Wali-ur-Rehman na sastancima su doslovno jedan drugome skakali za vrat.

– Uskoro ćete čuti da je jedan od njih eliminirao drugoga iako drugi zapovjednici i njihovi zajednički prijatelji ulažu snažne napore kako bi se razriješile razmirice među njima – kazao je za Reuters jedan od zapovjednika TTP-a.

Bilo kakve podjele unutar TTP-a mogle bi omesti borbu afganistanskih talibana i Al-Qa'ide protiv SAD- a i njihovih saveznika u Afganistanu zbog čega će biti sve teže regrutirati mlade borce i očuvati utočišta afganistanskih militanata u Pakistanu.

Unatoč izvješćima o sukobu između Rehmana i Mehsuda, Rehman tvrdi da nema nikakvih problema između njega i vođe TTP-a.

TTP je osnovan 2007., a služi kao krovna organizacija raznih pakistanskih militantskih frakcija koje vladaju sjeverozapadnim predjelima Pakistana tik uz afganistansku granicu.

Al-Qa'idini zapovjednici zajedno sa zapovjednicima afganistanskih talibana od TTP-a traže vojnike spremne na borbu u Afganistanu te žele izgladiti nesuglasice između dvojice vođa.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar pravi alfaman
  pravi alfaman:

  Palestinskih Talibana? Nisam znao da postoje palestinski Talibani...

 • Avatar Alfons_x
  Alfons_x:

  Vođe PALESTINSKIH (?) talibana u svađi, daljnji sukobi dovest će do rata...... - Večernji...kako bi bilo da malo počnete kontrolirati što pišete, kao i vaši vlasnici izgubit ćete se u lažima, cijeli tekst je o Pakistanu i Afganistanu, osim naslova ... prikaži još!a koji govori o Palestini??

 • Riznica:

  USA je na putu da opstvari svoj cilj, tj podjelu izmedzu Talibana ....Sluze se metodama iz Iraka !! Otvaranje kancelarija u Kataru ce dovesti do podijele medzu Talibanicima izmedzu struje koja bez uslovno zeli da okupatori napuste zemlju i drugi ... prikaži još!i koja zeli da se taj put ostvari dojalog !\" ...