Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkiveni detalji

Pahor: Kosor nam daje izlaz na otvoreno more da bi mogla u EU

kosor
AFP
12.05.2010.
u 10:02

Pahor je dodao kako su Slovenci izlaz na otvoreno more dobili zahvaljujući blokadi pregovora s EU te kako je Hrvatska platila "visoku cijenu".

Referendumska kampanja za Arbitražni sporazum o granici na slovenskoj je javnoj televiziji počela žestokim sučeljavanjem sadašnjeg premijera Boruta Pahora i njegova prethodnika i sadašnjeg oporbenog prvaka Janeza Janše čija je vlada svoj mandat završila neuspjelim dogovaranjem s vladom Ive Sanadera i blokadom hrvatskih pristupnih pregovora. Pošto je Pahor prošlog petka kazao da se “Janša Arbitražnom sporazumu protivi samo zato što u tome nije uspio”, Janša je od njega pred tv-kamerama tražio da ponovi tvrdnju kako je od Jadranke Kosor dobio pristanak da će Slovenija od RH dobiti dodir s otvorenim morem. U emisiji “Polemika” taj dijalog odvijao se ovako:

Pahor: Očito je da vlada do 2008. nije bila sposobna ustanoviti gdje su prave točke za dogovor s Hrvatskom. Trebalo je pričekati na pravi trenutak. Slažem se da je blokada donijela spoznaju Hrvatske da mimo Slovenije u Europu ne može ići. Bilo je potrebno razumijevanje EU da je to za Sloveniju vitalan interes i na kraju EU je pomogao pripremom prvog i drugog Rehnova prijedloga, ali za rješenje smo se odlučili mi i Hrvati.

To je bilo rješenje iz Trakošćana. Moj je prijedlog predsjednici Kosor bio da nama za granicu treba pravedno rješenje i to je prije svega dodir Slovenije s otvorenim morem, a Hrvatima je potreban ulaz u EU, što je i u našem interesu. Budemo li radili, što je bilo teško, ali se na kraju pokazalo uspješnim, na uzajamnu korist, postići ćemo rješenje. I postigli smo ga tako da će Slovenija dobiti granicu koja će biti poštena granica u skladu s našim interesima i onim što nama pripada, a RH će ući u EU i Slovenija će biti okružena četirima državama koje dijele jednake vrednote.

Janša: Dopustite. Predsjednik vlade kazao je nešto izuzetno važno pa bih ga zapitao može li to opet ponoviti. Rekli ste da se Hrvatska složila s tim da dobijemo dodir s međunarodnim vodama…

Pahor: Da. Zato što je u biti bio cijelo vrijeme takav bio moj prijedlog, a na kraju se ispostavilo da je to činjenica, da vidim rješenje za konfliktnu situaciju koja je u srpnju došla do vrhunca i samo je bilo pitanje kada će s incidenata prijeći na konflikte i ugrožavanja sigurnosne situacije, da RH u biti prihvati drugi Rehnov prijedlog, dakle određivanje dodira s otvorenim morem…

Janša: … moje je pitanje bilo kratko…

Pahor: … pa ja vam i odgovaram. Samo, tu i tamo imam dojam da moram biti jasniji da razumijete moje argumente…

Janša: … možemo biti kratki i jasni ili dugi i nejasni…

Pahor: … da, da, pa ja samo govorim; kad su prihvatili drugi Rehnov prijedlog, prihvatili su da Arbitražni sud odredi dodir s morem.

Voditelj: … ali gospodine Pahor, jedno pitanje zbunjuje javnost, a to je, zašto je RH samo dan, dva nakon prihvaćanja u Saboru prihvatila posebnu izjavu, kao prilog sporazumu, u kojoj je rekla da se ništa u tom sporazumu ne može razumjeti kao pristanak RH na zahtjev Slovenije za teritorijalnim dodirom s morem?

Pahor: RH poslije završenog procesa ratifikacije može prihvatiti što god želi…

Voditelj: Ali, rekli ste da su pristali i da su se složili...

Pahor:
… ali sporazum je takav kakav jest i njime će se voditi arbitražni sud kad bude odlučivao. RH je morala, pošto je Sanader odbacio drugi Rehnov prijedlog, odnosno prihvatio prvi Rehnov prijedlog i kazao da ni o čem drugom ne žele razgovarati, pristati na drugi Rehnov prijedlog koji je bio predmet naših amandmana, i to pred hrvatskom javnošću nije bilo lako napraviti. S predsjednicom Kosor tražili smo način kako to napraviti tako da hrvatski parlament to prihvati s dvotrećinskom većinom. Meni nije stalo do toga da porazim protivnika, što je neko vrijeme RH doista i bila s obzirom na situaciju u kojoj smo se lani našli, nego da pronađem rješenje za problem s kojim će se ubuduće moći živjeti u miru i prijateljstvu. Mislim da smo uspjeli i nadam se da ćemo u to uvjeriti ljude.

Voditelj: Ali za slovensku javnost ta hrvatska izjava nije bila obećavajuća…

Janša: …mene doista zanima kako se netko može vjerodostojno pogađati s čovjekom koji mu kaže: mi sa sporazumom Sloveniji priznajemo teritorijalni pristup do međunarodnih voda, a dan poslije vladi predlaže izjavu u kojoj piše da sporazum nipošto nije moguće razumjeti tako da Slovenija ima pravo na dodir s morem.

Pahor: To su političke tjelovježbe radi spašavanja obraza pred svojom javnošću i ja to hrvatskoj politici ne zamjeram jer napraviti takav preskok, prihvatiti slovenske zahtjeve za to da se ide u EU, to je velika stvar. Moram reći da bih želio zadržati prijateljstvo, naklonost i povjerenje predsjednice Kosor jer je to naše povjerenje pridonijelo tomu da smo pronašli rješenje za problem koji rješava sva ostala otvorena pitanja i ne bih želio davati druge izjave, iznositi detalje o događajima oko pogađanja koja su pridonijela takvu rješenju. Znam da je RH platila visoku cijenu da može nastaviti pogađanja s EK i pritom im ne treba biti nimalo neugodno. Uvijek svojim hrvatskim susjedima kažem da smo i mi platili cijenu, morali smo promijeniti Ustav zbog talijanskih zahtjeva, odnosno španjolskog kompromisa, Slovačka je morala urgirati za svoje nuklearne elektrane, Češka je dala koncesije itd...

Takvu je koncesiju dala i Hrvatska, ali u pravom smo trenutku zahtijevali neku odluku koja mi se čini moralno održiva i RH je to bila spremna prihvatiti jer je vidjela da je moralno održiva. Bila je riječ o dvama uzajamnim interesima koji su se u konačnici podudarili.

Komentara 465

OB
-obrisani-
18:59 12.05.2010.

Ha,ha ha, sto su to JANEZI DOBILI od sake do lakta

OB
-obrisani-
20:56 12.05.2010.

Zar mi želimo biti u zajednici sa takovim narodima koji nas preziru i koji nas ometaju u razvoju kao Slovenija?

C2
caudillo_2
14:43 12.05.2010.

maaarš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije