Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDNICI

Američki izbori mijenjaju povijest: U Senatu transrodna osoba, u Kongresu crni gay muškarci

Pixsell/Reuters/Facebook
05.11.2020.
u 10:02

Dok cijeli svijet još uvijek iščekuje službene rezultate i novog američkog predsjednika, cijeli svijet bruji o već službenim pobjednicima

LGBTQ kandidati ostvarili su niz povijesnih pobjeda na izborima u Sjedinjenim Državama, uključujući i ulazak u Senat Sarah McBride, prve otvoreno transrodne osobe u gornjem domu američkog Kongresa.

McBride, 30-godišnja tajnica za tisak Human Rights Campaign, bila je i pripravnica u Bijeloj kući u administraciji Baracka Obame. Rođena je i odrasla u Delawareu, a radila je i u kampanji Hillary Clinton. 

Najmanje 117 od rekordnih 574 LGBTQ kandidata na izborima do sada je ostvarilo pobjedu, po zakladi LGBTQ Victory Fund koja podupire LGBTQ kandidate.

"Ovo je golemo postignuće za pripadnike LGBTQ zajednice", rekla je Stephanie Byers, koja je postala prva trans pripadnica domorodačkog američkog stanovništva u zastupničkom domu Kansasa. "Rodni identitet nije više jedino što netko vidi kada se natječemo za zastupničko mjesto... uviđaju i da se bavimo mnogo šire, ne samo LGBT pitanjima", rekla je Byers, 57-godišnja učiteljica zakladi Thomson Reuters.

Dok podaci o drugim LGBTQ kandidatima još pristižu, među sigurnim pobjednicima su i Ritchie Torres i Mondaire Jones, prvi deklarirani gay muškarci iz afro-hispanske i crnačke zajednice koji su izabrani u Kongres.

"Današnje pobjede LGBTQ nebjelačkih i transrodnih osoba su povijesne i predugo čekane", rekla je u izjavi Sarah Kate Ellis, predsjednica GLAAD-a, organizacije za zaštitu LGBTQ prava. "Njihove pobjede predstavljaju skok prema prihvaćanju LGBTQ-a i zahtjev za još veći napredak i jednakost koji njihova pojava predstavlja", rekla je.

Nacionalna izlazna anketa koju je provela agencija Edison Research pokazala je da LGBTQ glasači predstavljaju 7 posto biračkog tijela 2020. Kako ishod predsjedničkih izbora 2020. visi o koncu s milijunima još neprebrojanih glasova, organizacije za promicanje LGBTQ prava su rekle kako su te pobjede pokazale rastuću političku težinu zajednice.

"Tijekom posljednja tri izbora, udio LGBTQ glasača nastavio je rasti, učvršćujući našu zajednicu kao ključnu biračku skupinu koju političari moraju pridobiti. Naša pitanja su važna, naši glasovi su važni, a političari po cijeloj zemlji su to uočili ", rekao je predsjednik Kampanje za ljudska prava (HRC) Alphonso David.

Komentara 13

DU
Deleted user
10:09 05.11.2020.

Ne znam zašto je takvo grupiranje ljudi uopće potrebno. Primjer: prvi pas u svemiru, prvi čovjek u svemiru, prva žena u svemiru... prvi gej u svemiru ? Prva aseksualna osoba u svemiru. Vidite li koliko je to glupo ? Idemoo onda još u bolje detalje: prva crna transrodna lezbijka u svemiru s meksičkim korijenima.

DA
danho
10:18 05.11.2020.

jel ti moras imat kakve kvalitete i sposobnosti ili je dovoljno da se proglasim gay ili transrodnom?

GE
Gensoman1000
10:22 05.11.2020.

Prvi crnac u senatu za republikance -1875 Za demokrate 1992.....lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije