Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeško-slavonska koordinacija o poplavama

Ovakvu nepogodu možemo izbjeći gradnjom akumulacije Kamensko

Koordinacija Požeško-slavonske županije
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/3
21.05.2014.
u 12:06

Da se nisu izgradile akumulacije Vrbova i Londža u Čaglinu plivala bi cijela Pleternica, a u Gradcu bi se vidjeli samo vrhovi krovova kao u Posavini – istaknuo je Franjo Lucić, saborski zastupnik

-Kako nam se ne bi više dogodile ovakve poplave rješenje je izgradnja akumulacije Kamenska koja bi mogla zadržati 10 milijuna kubika vode. Da se nisu izgradile akumulacije Vrbova i Londža u Čaglinu plivala bi cijela Pleternica, a u Gradcu bi se vidjeli samo vrhovi krovova kao u Posavini – istaknuo je Franjo Lucić, saborski zastupnik nakon održane koordinacije gradonačelnika i načelnika Požeško – slavonske županije te Županijskog stožera zaštite i spašavanja.

Prozvao je Hrvatske vode što to do sada nisu učinile ali i zbog toga što vode samostalnu politiku bez suradnje s jedinicama lokalne samouprave. Tako su, nabrojao je Lucić, izgradili nasip od Požege do Vidovaca gdje je svega 30-ak kuća koje su ugrožene poplavama dok od Vidovaca do Pleternice gdje je deset puta više kuća nema nasipa. Blag nije bio ni prema Tekiji pitajući njezino vodstvo zašto još uvijek nemamo kvalitetnu vodoopskrbu.

-Kada dođe ljeto zavrnu pipe i kažu nema vode, a milijuni kubika vode odlaze nam iz županije. U Striježevici imaju izvor sa 100 litara vode u sekundi i to visokokvalitetne za kojeg se zna još od 1978.godine. A istovremeno na demanganizaciju crpilišta Luka u Požegi samo je lani potrošeno milijun kuna. Građani ove županije zaslužuju da imaju vodu i za najvećih suša – poručio je Lucić dodajući da ovi projekti stoje upola manje od štete koje je učinila poplava

Župan Alojz Tomašević podsjetio je da je poplavama na području županije najteže pogođena  Pleternica i Lipik gdje je gotovo 500 stambenih objekata djelomično ili u potpunosti uništeno. Materijalna šteta još uvijek se zbraja, ali već sada je vidljivo da će ona biti velika. Za obranu od poplava utrošeno je 45 000 vreća za „zečje nasipe“ i oko dvije tisuće kubika pijeska.

-Sada slijedi sanacija terena, odvoženje mrtvih životinja, da se ne dogodi kakva zaraza, uklanjanju se nanosi pijeska, mulja itd. Preko 102 kilometara naših cesta bilo je poplavljeno, gotovo sve ceste na području šumskih gospodarenja su devastirane, to će biti ogroman problem. Neke ceste potrebno je sanirati.  U 100 godina nije bilo ovako visokog vodostaja. Nažalost, oborenu su svi negativni rekordi– istaknuo je župan Tomašević zahvalivši svima koji su se angažirali i pomagali u trenucima najveće opasnosti, ali koji i sada pomažu. Čestitao je svima na dobro odrađenom poslu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije