Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požega

Otvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

film
Damir Spehar/PIXSELL
27.11.2021.
u 13:24

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 157 filmova, a u program je uvršteno 11 igranih filmova i sedam dokumentarnih filmova.

U petak je u Gradskom kazalištu u Požegi otvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega. Revija se održava do nedjelje u Požegi i online, gdje je moguće pogledati sve revijske projekcije i ostaviti svoj glas.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 157 filmova, a u program je uvršteno 11 igranih filmova i sedam dokumentarnih filmova. Uz to, selektirana su i tri eksperimentalna i sedam animiranih filmova. Publiku okupljenu na otvorenju revije pozdravio je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, a obratio se i predsjednik udruge domaćina GFR film-video Požega Željko Balog.

- Prva ovakva revija u Požegi je održana je 1988. godine, a zatim pet godina kasnije, 1993. godine. U Požegi smo se ponovno našli danas, 28 godina kasnije. Za to smo vrijeme pokrenuli godišnji Hrvatski festival jednominutnih filmova, koji je održan već 29. godinu zaredom. Uvijek smo nastojali okupiti ono najbolje što imamo i učiniti da se naši gosti što ljepše osjećaju u našem gradu i odu s lijepim uspomenama – rekao je Balog.

Filmske projekcije nastavljaju se danas (subota) u Gradskom kazalištu Požega i online. U 14:30 sati na rasporedu je izbor kratkih i jednominutnih filmova iz arhive GFR film-video Požega. Treća revijska projekcija slijedi u 16 sati, zatim četvrta u 18 sati te peta i posljednja projekcija u 21 sat. Filmovi su dostupni za besplatno gledanje na internetu i glasanje.

Selekcijsku komisiju ove godine činili su filmski montažer i kritičar Slaven Zečević, animator i redatelj Simon Bogojević Narath, redateljica i producentica Sanja Šamanović, snimatelj i redatelj Boris Poljak te redatelj i montažer Damir Čučić. Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e te će se održati 28. studenog od 10 do 12 sati u Požegi, a moći će se pratiti i online.

U nedjelju u 19 sati održat će se završna projekcija nagrađenih filmova.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Revija je nacionalnog karaktera, a sudjeluju filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije