Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

Otkazani odmori rezerviraju se ponovo

Ministrica Nikolina Brnjac
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
02.06.2021.
u 19:45

Austrijanci više ne moraju u karantenu na povratku s ljetovanja iz Hrvatske

Blitz-posjet ministrice turizma Nikoline Brnjac i predstavnika Hrvatske udruge turizma Beču u ponedjeljak itekako se isplatio. Odmah nakon susreta s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger objavljeno je da se već od jučer – 1. lipnja ukida karantena za sve koji u Austriju dolaze iz Hrvatske, dovoljno je na granici imati negativan test, potvrdu da su cijepljeni ili da su preboljeli koronu. Tzv. Covid potvrde validirane su osim s Austrijom, s još desetak zemalja, a austrijska odluka o ukidanju obavezne karantene po povratku iz Hrvatske isto je poslijepodne hrvatskim domaćinima donijela nove rezervacije.

– Javili su nam se putnici koji su prije nekoliko dana, kako nije bilo najava da će karantena biti uskoro skinuta, otkazali dolazak, da bi odmah u ponedjeljak zvali da ipak žele doći u Hrvatsku – kažu u agenciji preko koje je otkazana rezervacija opet aktivirana.

Ministrice su dogovorile i reciprocitet vezano uz prelazak granica nakon 22 dana od prve doze cjepiva, a Hrvatska je trenutno među Austrijancima pozicionirana kao jedna od najtraženijih destinacija za ovo ljeto.

Maksimalna sigurnost

– Uz sve što smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih 300 punktova za testiranje turista i sufinanciranje testova, osigurali smo preduvjete za uspješnu sezonu. Poboljšanje epidemiološke situacije donosi dodatni optimizam, a posebno ohrabruje što broj cijepljenih osoba u Hrvatskoj raste. U tijeku je intenzivno cijepljenje i naših turističkih djelatnika, u nekim županijama cijepljeno ih je više od 60 posto – otkriva ministrica Brnjac, koja se susrela i s dvadesetak austrijskih gospodarstvenika i investitora.

Austrijski poduzetnici u poslove u Hrvatskoj dosad su uložili više od milijardu eura i najveći su strani investitori u hrvatski turizam. Jedan od njih, predsjednik Uprave Falkensteiner Michaeler Tourism Group Otmar Michaeler, kazao je da im posljednjih nekoliko tjedana nije promaknuo pozitivan razvoj situacije u Hrvatskoj.

– Jako nas veseli što više nema karantene. U Falkensteiner hotelima implementirali smo i naš Safe Hotel koncept koji prilikom check-ina zahtijeva da gost priloži potvrdu da je cijepljen, da je prebolio koronu ili negativan test kojeg može obaviti i u hotelu. Tako osiguravamo maksimalnu sigurnost i gostiju i zaposlenika. Međunarodne rezervacije smještaja su također u blagom porastu proteklih tjedana, što govori da ljudi žele provesti praznike u Hrvatskoj – ističe O. Michaeler.

Od lipnja slično kao 2019.

Predsjednik Uprave GRUBER-Reisen Michael Schlögl vjeruje da će broj rezervacija za Hrvatsku ukidanjem restrikcija za putovanja značajno porasti.

– Očekujemo da će buking od lipnja nadalje biti sličan onom iz 2019. Potreba za morem je snažna kod Austrijanaca, osobito za hrvatskim morem. Odlučili smo naš hotel Bretanide Sport & Wellness Resort na Braču otvoriti 26. lipnja. Od tada ćemo nuditi i tjedne čarter letove od Graza i Linza do Brača – otkriva M. Schlögl. Optimističan je i Klaus Pitter, predsjednik Uprave Pitter Yachtcharter i podsjeća da je jedrenje jedan od sigurnijih načina odmora.

– Naše hrvatske podružnice nose “Safe Stay in Croatia” oznaku. Uz dodatno postrožavanje naših visokih epidemioloških standarda, zaposlenici su cijepljeni i redovno se testiraju. Gostima pružamo maksimalnu sigurnost – kaže K. Pitter.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić ističe da su austrijski investitori doprinijeli kvalitativnoj promjeni hrvatskog turizma, te da će izravno komuniciranje predstavnika turističkog sektora i visoke politike biti veliki poticaj. Gosti iz Austrije su Hrvatskoj od početka godine donijeli 171.000 noćenja i 60% više nego lani, čime su zauzeli treću poziciju, iza Nijemaca i Slovenaca.

Ukupno je u U Hrvatskoj u pet mjeseci registrirano više od milijun turista i 3,9 milijuna noćenja, što je rast prema lani od oko 40%. Svibanj, s 451.000 gostiju i 1,9 milijuna noćenja, nadmašio je lanjski za 412% u dolascima i 256% u noćenjima. Trenutno se u Hrvatskoj odmara više od 100.000 turista. –U lipnju očekujemo jačanje turističkog prometa, a najviše gostiju u srpnju i kolovozu za kad imamo vrlo dobre najave – kaže Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Direktorica TZ Zagrebačke županije otkrila što sve skriva Samoborsko gorje koje privlači sve više izletnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije