Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKVADOR MU OTKAZAO AZIL

Osnivač Wikileaksa Julian Assange uhićen u Londonu: 'Ne osjećam se krivim'

Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.04.2019.
u 15:46

Assange je zatražio zaštitu u londonskom veleposlanstvu Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja. Tamo se nalazio od 2012. godine

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uhićen je nakon što mu je Ekvador ukinuo azil u londonskom veleposlanstvu. Tamo je proveo zadnjih sedam godina. Kako javlja RT, Assange je uhićen po nalogu za izručenje u SAD. Assange je priveden u policijsku postaju u Londonu, a uhićenje je izvršeno na zahtjev SAD-a za izručenjem, potvrdila je policija. Bit će izveden pred Westminsterski sud.

Na sudu Julian Assange rekao je kako se "ne osjeća krivim" zbog toga što se nije predao vlastima. Osim toga, američki mediji iznose informacije da je Assange bio povezan s Chelsea Manningom u uroti 2010. godine u kojoj su provalili u kompjutere.

"Na snimci uhićenja vidi se kako je Assange drastično promijenio izgled te ga se jedva može prepoznati. Upečatljiva je njegova duga sijeda brada. Dok su ga iznosili iz veleposlanstva, vikao je: "Britanija se mora oduprijeti."

Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog opetovanog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno. On je rekao kako je Ekvador dobio britanska jamstva da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu.

Foto: Reuters/PIXSELL

Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja. Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010.

Pogledajte dolazak Assangea na sud:

Pripremio izjavu za javnost

Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian. Assange je pripremio videoizjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

Oglasio se i zviždač Edward Snowden

Oko uhićenje Juliana Assangea oglasio se američki zviždač, bivši zaposlenik CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti Edward Snowden na svom Twitteru. On se trenutno nalazi u egzilu u Rusiji, javlja RT.

"Ovo je mračan trenutak za slobodu medija", poručio je Snowden.

 

Wikileaks je na svom Twitteru objavio da je Ekvador ilegalno ukinuo azil te da je britanska policija došla po njega i odvela ga.

Oglasio se i britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

Assange je zatražio zaštitu u londonskom veleposlanstvu Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja. Tamo se nalazio od 2012. godine.

U međuvremenu je slučaj odbačen, ali prijatelji i pristaše tada su kazali kako Assange strahuje da bi mogao biti uhićen i na kraju izručen Sjedinjenim Državama ako izađe iz veleposlanstva. Odnos s veleposlanstvom pogoršao se u posljednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.

Uhićen Julian Assange
1/9

WikiLeaks, koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Assange, suočen je s istragom američke Velike porote. Dosad je objavio tisuće tajnih dokumenata FBI-a zbog čega njegovu osnivaču prijeti 45 godina zatvora u Americi. 

 

Komentara 42

WE
weAreCro
12:41 11.04.2019.

Demokracija i ljudska pava na anglo-americki nacin.

RM
ruzica_mario
13:16 11.04.2019.

britanski ministar sajid javid...pocivaj u miru britanijo

Avatar jeremija1
jeremija1
13:34 11.04.2019.

kakvo crno silovanje ? zna se dobro kome je stal na zulj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije