Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruki kriteriji

Orban slao zahvale u EP, ali HDZ-ovcima ni pisma ni razglednice

Viktor Orban i Andrej Plenković
Reuters/Pixsell
25.09.2018.
u 21:50

“Hvala vam što ste danas stali u obranu Mađarske”, napisao je mađarski premijer češkim i britanskim europarlamentarcima.

HDZ-ovi europarlamentarci koji su dali podršku mađarskom premijeru Viktoru Orbanu za nedavnog glasanja u Europskom parlamentu od Orbana nisu dobili, kako se to narodski kaže, ni pisma ni razglednice, i to unatoč tome što je Orban slao pisma zahvale mnogim drugim europarlamentarcima koji su ga podržali u tom glasanju.

Novinari portala Yahoo prvi su otkrili i objavili Orbanovo pismo zahvale koje je poslano češkom europarlamentarcu Janu Zahradilu dodavši da su ista pisma dobili i zastupnici britanske Konzervativne stranke u EP-u koji su u glasanju bili na strani Orbana. No HDZ-ovi europarlamentarci kod kojih smo se raspitali tvrde da oni nisu dobili takva pisma zahvale mađarskog premijera. – Samo smo dobili zahvalu šefa mađarske delegacije u klubu Europske pučke stranke (EPP) – kaže Dubravka Šuica (HDZ). U toj zahvali, koja ipak nije na istoj razini kao zahvala premijera, piše: “Hvala vam što ste danas stali u obranu Mađarske.” HDZ-ovi zastupnici podržavali su Orbana, ostavši u manjini unutar europskih pučana koji su se većinom okrenuli protiv Orbana.

U Orbanovu pismu zahvale češkom i britanskim europarlamentarcima piše da je izvješće, koje je izglasano uz 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, utemeljeno na “političkim insinuacijama i činjeničnim pogreškama”.

– Uvjeravam vas da, unatoč sramotnim napadima proimigrantskih snaga, mi nećemo popustiti pred ucjenama. Nastavit ćemo ispunjavati svoje europske obveze i braniti granice Europe i Mađarske, na dobrobit naših građana – napisao je mađarski premijer koji inače tu granicu Europe, koju smatra da treba braniti, vidi i na mađarsko-hrvatskoj granici, prvoj žičanom ogradom opasanoj granici između dviju država članica EU u povijesti.

Mađarska vlada osporava legalnost izglasanog izvješća u EP-u tvrdeći da je u prebrojavanju trebalo uzeti u obzir i suzdržane glasove te da u takvom izračunu nije dosegnuta potrebna dvotrećinska većina za usvajanje. Izvješće, inače, poziva Europsku uniju da aktivira kazneni članak 7. Europskog ugovora protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava, narušavanja akademskih i medijskih sloboda i drugih spornih aspekata Orbanove vlasti.

VIDEO Juncker šalje puse Plenkoviću


Komentara 73

PP
pp
22:38 25.09.2018.

Dobar je Orban. Dokazuje to što se propagandna mašinerija i politički i medijski agenti okomljavaju na njega.

Avatar Trgovac
Trgovac
22:06 25.09.2018.

Soroševi plaćenici dejstvuju.

Avatar Trgovac
Trgovac
22:34 25.09.2018.

Orban je zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije