Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2018. u 16:05

Paradoks je da su Vladi bivšeg 'euročinovnika', kako otrcano etiketiraju Plenkovića, 
EU-činovnici najveća oporba

Europska komisija inzistira na strukturnim reformama i racionalizacijama u zdravstvu, javnoj upravi, mirovinskom, socijalnom i obrazovnom sustavu, na porezu na nekretnine...

Zaokupljen domaćim udarcima s desna, koji ga očigledno bole, ustvrdivši kako se reforme provode i kako ne trebamo nasjedati na priče da reformi nema, Plenković nam je nehotice time zahvatio i priče koje svako malo čujemo iz EU o neprovođenju ili sporom provođenju reformi. Čekamo li najavljenu novu recesiju!? I umjesto da oporba iskoristi loptu nabačenu na volej, SDP se bavi Davorom Bernardićem i samouništenjem.

O političkom trenutku i socijaldemokraciji u Hrvatskoj puno govori to što je gotovo bez ikakve reakcije ostao premijerov gaf. Polazeći od toga da je trošak rada u Hrvatskoj dva i pol puta niži od prosjeka EU, a 3,2 puta nego u Njemačkoj, ustvrdio je kako je naš cilj da plaće budu veće “ali trenutno, to je ako ulagač bira, svojevrsna komparativna prednost”. Obećavajuća poruka za hrvatsku mladost. Samo vi učite i usavršavajte se, bit ćete jeftina radna snaga. I to je Plenković izgovorio baš u Slavoniji koja, znamo kako, reagira na tu našu “komparativnu prednost”.

Kad bi u nas bilo političkog izbora, Plenković bi zažalio zbog te izjave, strepeći kakva će biti reakcija kad “hrvatski birači biraju”. Ovako može govoriti što ga je volja. Je li normalno da premijer takvo što izgovori, a da politika i mediji to gotovo prešute. I to dok Hrvatska udruga poslodavaca, zbog toga što se nalazimo u vrlo ozbiljnom položaju zbog nedostatka radne snage na tržištu, apelira na nužne porezne promjene usmjerene na rasterećenje troškova rada kako bi mogli dodatno ulagati u rast plaća. Čemu obrazovna reforma ako će nam kadrovi odlaziti u inozemstvo? Je li se oko toga čulo oporbenog glasa?

S pravom im je Gordan Jandroković bacio rukavicu u lice, kazavši kako se od političkih konkurenata ne čuju “nikakvi konstruktivni i pametni prijedlozi” upitavši ih imaju li “osim svjetonazorskih tema” kakve programe za reforme. Predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš i IDS-ov zastupnik Giovanni Sponza ocijenili su kako je došlo vrijeme da se kaže dosta pa su se prošli tjedan obratili javnosti. Mrak Taritaš je u dramatičnoj objavi iz Hrvatskog sabora poručila: “Rehabilitacija ustaštva gotovo pa je uspješno provedena”.

U redu, možda je to prvi put javno ustvrdila pa je s obzirom na važnost koju daje sebi i Glasu, imalo smisla da to izgovori u uzvišenoj, službenoj, gotovo državničkoj formi u prostorijama Hrvatskog sabora. Ali, ruku na srce, što je tu novo!? Pa o tomu da je u Hrvatskoj na djelu “rehabilitacija ustaštva” uporno tvrdi srbijanski vrh, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić... Jedino, s obzirom na to da je za Mrak Taritaš to skoro pa gotova stvar, ispada da najveći dio hrvatske javnosti neopravdano burno reagira na te uvrede iz Srbije. Tako stvari stoje ako je ispravna teza Mrak Taritaš, Vučića, Dačića... A što ako nije?

To prepustimo njezinoj i savjesti njezinih birača. Možda i u politici vrijedi, tko ne riskira, ne profitira. U svakom slučaju, ako je istina da je rehabilitacija ustaštva gotovo pa uspješno provedena, zar dio odgovornosti za to ne snosi i Glas, IDS... i sve ostale “progresivna snage u društvu”. I, kako vjerovati da će nas baš te snage koje su dopustile da “rehabilitacija ustaštva” bude gotovo pa uspješno provedena biti “čvrsta protuteža radikalizaciji društva”, kako je svečano obećao IDS-ov Sponza. Kap koja je prelila čašu strpljenja za Mrak Taritaš je bilo glasovanje triju HDZ-ovih europarlamentarki koje su bile protiv izvješća o Mađarskoj. Zbog toga je zaključila: “Hrvatska je okrenula leđa modernoj Europi i stala uz diktatora”.

Pri tomu nije smatrala potrebnim obrazložiti zašto je današnja Mađarska kao članica EU diktatura, a Viktor Orban diktator. Ona to očito smatra notornim. Impresivno je s kakvom je lakoćom to izgovorila, iako je prije samo godinu dana do zadnje kapi krvi bila spremna braniti, osobito s gledišta današnje Europe, svjetski poznatog diktatora Josipa Broza Tita, protiveći se promjeni naziva trga koji je nosio njegovo ime.

Tada je govorila: “Isključivost nikada nije dobra. I nikada ne dovodi do nečeg dobrog. Ona nije dobra ni s jedne ni s druge strane. Apsolutno sam protiv isključivosti”. Što je ono bila presudna tema za budućnost Hrvatske? Aha, novi slogan za privlačenje investicija: Dođite u zemlju jeftinih radnika i skupih političara!

>> Pogledajte žestoju raspravu Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru

Komentara 7

OO
onako_ovlaš
23:14 25.09.2018.

kad netko,kao taritaš,kaže da je rehabilitacija ustaštva gotovo pa uspješno provedena to znači da je dotična ili možda luda ili toliko neinteligentna da ne može biti nit luda,no kada komentirajući tu izjavu novinar veli da to prepušta njenoj savijesti e onda tu neš ne štima,naime takove izjave javnih ljudi,političara,se nikako ne mogu prepustiti savijesti,to ne pripada u područje savijesti

ST
stefj
21:30 25.09.2018.

Ma gluposti. I Plenković, no niti ovaj tekst nije daleko... Da su stvari u Hrvatskoj tako super uvjeti i da je ovdje na djelu robovlasništvo, već davno bi razni investitori nahrupili iskoristiti tu besplatnu radnu snagu i sve povoljnosti koje Plenković spominje, ali nikako da imenuje... A kad, gle ono, niti jedan investitor ne dolazi ovdje, poput otoka gubavaca smo za njih. I to smo još odavno, čak i kada je plaća bila manja nego sada... To znači da Plenković, a naročito i sindikati govore čiste gluposti. Pa nemamo greenfield investicija valjda već 10-15 godina. Sve investicije koje dolaze ovdje uključuju minimum radne snage i puno državnih jamstava... Visoka porezna i parafiskalna presija, rigidni ZOR, visoka razina korupcije na svim razinama, žestoka antipoduzetnička klima, glomazna birokracija, itd. čine se prevelikom preprekom za bilo kakvu investiciju. Ne samo to, nego se i zatvara hrpa poduzeća i seli odavde... Da li su se ikada Plenković i Marić zapitali zašto je najposjećeniji poslovni događaj ove godine bilo predavanje kako i gdje otvoriti firmu izvan Hrvatske? Bilo je na tom predavanju više poduzetnika nego na svim HGK-ovim ili vladinim tribinama zajedno. A cijeli event je bio skoro bez reklame i potpuno bojkotiran u medijima... Da li se Plenković ikada zapitao zašto smo po ekonomskim slobodama među najgorima u Europi (iza nas su samo Bjelorusija, Moldavija, Grčka)? Vjerojatno niti ne zna što to znači...

BL
bljak007
21:05 25.09.2018.

Što više jeftinih radnika, to smo mi političari bogatiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije