Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oporba smatra da je prekomplicirana procedura vađenja putovnice za dijete

Laburist Dragutin Lesar pitao je kako će se rješavati problem izdavanja putovnice djetetu za čijeg se oca ne zna gdje je i ne zna se njegovo prebivalište.
07. srpnja 2015. u 14:55 7 komentara 695 prikaza
putne isprave
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tijekom saborske rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o putnim ispravama hrvatskim državljanima, zastupnici su upozorili da Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje nije pojednostavilo izdavanje putovnica djeci, jer i dalje u postupku izdavanja putovnice moraju sudjelovati oba roditelja.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković objasnio je da je MUP ostao pri tome jer je to od njih tražilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, ali i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova jer je po njenom mišljenju ovakav način uvažavao koncept zajedničke roditeljske skrbi te ne razlikuje roditelje po tome žive li zajedno, odnosno žive li s djetetom ili ne već samo po tome je li im oduzeta roditeljska skrb ili nije.

- Zahtjev za izdavanje putne isprave djetetu podnose osobno oba roditelja ili zahtjev podnosi jedan od roditelja, a drugi roditelj preuzima putnu ispravu. Ako je jedan od roditelja spriječen, može dati ovjerenu pisanu suglasnost drugom roditelju da ishodi putnu ispravu za dijete. Zakon predviđa i da od 1. studenoga 2015, do kada će se pripremiti tehnička infrastruktura, drugi roditelj suglasnost može dati i elektroničkim putem – pojasnio je Tonković te dodao kako zahtjev može podnijeti samo jedan roditelj jedino u slučaju da je drugi preminuo, da je drugi roditelj lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave ili ako na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb u cijelosti ili u tom dijelu, odnosno ako drugom roditelju miruje ostvarivanje roditeljske skrbi na temelju sudske odluke. U žurnim slučajevima, kada prijeti opasnost za dijete ili je izdavanje putne isprave u osobitom interesu djeteta, zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete može podnijeti i izdanu putnu ispravu može preuzeti isti roditelj uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb.

Laburist Dragutin Lesar pitao je kako će se rješavati problem izdavanja putovnice djetetu za čijeg se oca ne zna gdje je i ne zna se njegovo prebivalište.

- Rekli ste i napisali da onda majka pokrene izvanparnični postupak na sudu da bi dobila pravo ishođenja putne isprave za dijete, dakle upućujete je na sud. I to će biti gotovo za nekoliko dana na sudu, znate, to završava u roku od nekoliko dana na hrvatskim sudovima i besplatno je za majke ili roditelje, očeve, kako god hoćete – ironičan je Lesar kojeg je zanimalo i što će se dogoditi kada majka traži putnu ispravu za svoje dijete, a u toku je sudski postupak osporavanja očinstva da bi se biološkom ocu dozvolilo da se upiše kao otac djeteta.

- To hrvatski sudovi isto po ekspresnom postupku rješavaju i besplatno je, naročito kad majčin muž nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa ne može dati izjavu, stoga pribjegavaju DNA analizama. Što će, primjerice, napraviti diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske kada mu se obrati majka, hrvatska državljanka, sa zahtjevom za izdavanjem putne isprave djetetu koje je hrvatski državljanin, a čiji je otac strani državljanin i žive u zemlji u kojoj vrijedi šerijatski zakon. Hoćete li vi, gospodine zamjeniče ministra, toj ženi poslati mail da se obrati hrvatskom sudu u Zagrebu ili Centru za socijalnu skrb da riješi problem – zanimalo je Lesara.

I nezavisni Nikola Vuljanić smatra da je procedura ishođenja putovnice za dijete prekomplicirana, pa mu nije jasno koga takav zakon nastoji štititi.

- Djecu, da se spriječi otmica, nezakonito odnosno odvođenje djece bez volje i znanja drugog roditelja, ili štiti onog drugog roditelja do kojeg ni majka, najčešće se o majci radi, a ni organi vlasti, ni dragi Bog ne mogu doći jer ne zna se gdje je, nestao je, ostavio je tu familiju – pitao je Vuljanić kojem nije jasno ni zašto više u putovnicama neće pisati prebivalište njenog vlasnika.

- Oko toga se lome koplja na izborima, primjerice, da li 30 posto Srba u Vukovaru ima prebivalište u Vukovaru ili ne. Ne znam zašto se to sada izbacuje – dodao je Vuljanić.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tražio je podatke o tome koliko je takvih problematičnih slučajeva, ali nikada nije dobio taj podatak, primijetio je HDZ-ov Miroslav Tuđman.

- Postavlja se pitanje "maltretiranja" 99 posto djece čiji roditelji moraju dolaziti jedan po jedan ili zajedno da bi preuzeli putovnicu, odnosno ishoditi razne potvrde ako nisu u mogućnosti sami doći preuzeti te putovnice. I tu je zapravo ključan problem u ovome zakonu. Nije sporno da treba zaštititi interes i djece i pojedinih roditelja, ali je problem kako to osigurati - kazao je Tuđman, a SDP-ova Ingrid Antičević Marinović mu je odgovorila kako je takva odredba u zakonu u interesu djeteta.

- Ovo što predlažete - da bi trebalo pratiti koje su to sumnjive obitelji u odnosu na dijete - to je jednostavno nemoguće učiniti. Do jučer dobri partneri, najčešće roditelji, mogu učiniti jedan drugom strašne pakosti, a sve na teret djeteta. Tako da su roditelji da bi jedan drugom napakostili, a dijete je tu kolateralna, ali prava žrtva, kadri odvesti bez saznanja drugog roditelja dijete u inozemstvo, nerijetko i u smrt – tvrdi Antičević Marinović. 

>> Milanović: Konačno i to imamo. Kad već prije to nije napravljeno 

>> Turci na Bajakovu pokazali tuđe putne isprave

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • fakin2012:

  kakvi roditelji, ja sam osobnu vadio sam osobno, s 14 god. bez roditelja, a od 15-te godine se može osoba zaposliti i raditi i imati plaću, kakvi roditelji

 • Avatar mirica19
  mirica19:

  U našoj je državi sve previše komplicirano, a Vlada ne poduzima ama baš ništa po tom pitanju...

 • Avatar mirica19
  mirica19:

  Zakone ova vlst donosi previše olako, kao da nas samo žele okupirati glupostima, dok oni iza kulisa igrajuu neku sasvim drugu igru...