Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVIO KAZNE

Butković: Uber radi nelegalno, ali i Cammeo u Splitu. Uber: Naši vozači posluju po zakonu. Cammeo: To je prvi put da su tako izravni

Oleg Butković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.12.2016.
u 18:30

"Mi nastavljamo s radom prometne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana"

Ministar prometa Oleg Butković izjavio je za Novu TV kako prijevoznička tvrtka Taxi Cammeo u Splitu, ali i platforma Uber na području cijele Hrvatske posluju nelegalno jer ne posjeduju dozvole za auto-taksi prijevoz predviđene Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu.

Butković, koji se jučer sastao s predstavnicima taksista iz cijele Hrvatske, najavio je drastične kazne ako se odmah ne povuku.

– Uber pa i Cammeo u Splitu rade nelegalno. I ovo što se događa u ovom trenutku nije u suglasnosti s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Nastavljamo s radom prometne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana – rekao je Butković.

Iz Ubera su se o ministrovoj izjavi oglasili priopćenjem poručujući kako njihovi partneri-vozači posluju sukladno zakonima.

"Uberova aplikacija u Hrvatskoj spaja korisnike s registriranim partnerima-vozačima koji vole pouzdanost usluge i jednostavnost opcije naručivanja vozila s provjerenim partnerima-vozačima u zajednicu koja se bitno razlikuje od taksi usluge, odnosno naši partner-vozači bave se iznajmljivanjem vozila s vozačem, a ne auto-taksi prijevozom. Želimo ponuditi lokalnom stanovništvu i turistima alternativnu opciju u području mobilnosti te smatramo kako konkurencija podiže kvalitetu usluge i pridonosi sigurnosti, što bi trebalo poticati, a ne ometati. Uberovi partneri-vozači posluju sukladno svim zakonima Republike Hrvatske, te su porezni obveznici Hrvatske gdje plaćaju sav porez na puni iznos svake vožnje. Smatramo kako je potrebno što prije modernizirati postojeću regulativu sukladno preporukama Europske komisije koja zagovara razvoj ekonomije dijeljenja i novih poslovnih modela poput Ubera. Na tom predmetu surađujemo s predstavnicima iz više ministarstva te se nadamo da će nakon Švedske, Estonije, Litve i Portugala i Hrvatska postati referentna država u području digitalne ekonomije i ekonomije dijeljenja", naveo je Uber.

- Ovo je prvi put da je netko iz nadležnog ministarstva konkretno nešto rekao u vezi platforme u Splitu. U sljedećih nekoliko dana ćemo odlučiti o našem poslovanju u Splitu. Za samo dva tjedna poslovanja bilo je puno halabuke. Ako je stvarno tako kako oni kažu, postupit ćemo u skladu sa svim zakonskim odredbama. Nemamo ni interesa ni želje boriti se protiv zakona ako to tako transparentno kažu. Taksi smo legalno prijavili u Rijeci prije 10 godina, a u Zagrebu prije 5 godina, a vjerujem da će i epizoda u Splitu pomoći da se sruši monopol i da dođe liberalizacija taksi tržišta - izjavio je za Večernji list Petar Dragić iz Cammeo grupe

>> “Prestali smo voziti za Uber, strah nas je i prijete nam”

>> Počeli s radom: Splitski taksisti blokirali vozila Cammea na groblju Lovrinac

Komentara 42

SA
Saskakempa
18:15 02.12.2016.

Tsko je zgazi one koji ti daju racun i trasu po kojoj su te vozili ukljucujuci i kilometrzu odmah nakon voznje a siroke ruke onima koji nikad ni ne pitaju da li treba racun. Takvu ekonomiju trebamo.

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
18:55 02.12.2016.

Od autističnog hdz-ovca nismo drugo ni očekivali, njemu je vjerovatno puno legalnije kada ti velikogorički taksist naplati 250 KN do Zagreba....

PP
puf-pant
17:54 02.12.2016.

korumpirani butkovic nema koristi od ubera...nis cudno..nebi ni lidl bio na ulazu u novi da nije pinka sjela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije