Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Okrugli stol u Mostaru: Kriminaliziranje Domovinskog rata ima za cilj stvaranje BiH bez Hrvata

Okrugli stol organizirao je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, Ured za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije te Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH
23. siječnja 2017. u 20:56 8 komentara 969 prikaza
most, mostar
Foto: Stojan Lasic/PIXSELL

Sudionici okrugloga stola u Mostaru istaknuli su u ponedjeljak da se zloporabom instituta zajedničkog zločinačkog pothvata i procesuiranjem hrvatskih branitelja u BiH nastoje ostvariti ratni ciljevi o Bosni i Hercegovini bez Hrvata.

Okrugli stol organizirao je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, Ured za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije te Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, a nazočili su brojni dužnosnici kao i sudionici Domovinskog rata, zapovjednici brojnih postrojba od prostora Posavine do Hercegovine.

"Radi se o stigmatiziranju naroda i kolektivne odgovornosti kroz zajednički zločinački pothvat i zapovjednu odgovornost. Zločinački pothvat je političko pitanje koje zahtjeva široku akciju. Po predmetima koji se vode i najavljuju važno je pobijati neistine jer može imati teške posljedice ne samo po optužene u Den Haagu, nego i u BiH", rekla je voditeljica ureda za pravnu pomoć Hrvatima pri HNS-u BiH Nika Pinter.

Po njezinim riječima za pripadnike HVO-a, a naročito zapovjednike tužiteljstva primjenjuju ove kvalifikacije, dok se istodobno te za pripadnike bošnjačke Armije BiH one zanemaruju.
Ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž je rekao kako se radi o očitoj manipulaciji čiji je cilj Hrvate poraziti krivotvorenjem istine o zbivanjima za vrijeme rata. 

"Vidljivo je da postoji zloporaba oko selektivnog procesuiranja ratnih zločina i pristupa oko rata u BiH. Naime, primjetno da se ne procesuiraju ratni zločini nad hrvatskim civilima u BiH, te je primjetno da se nastoji zlorabiti procesi protiv Hrvata za buduća politička rješenja", smatra Raguž.

U bosanskohercegovačkom pravosuđu postupci za ratne zločine se vode po dva zakona, jednome iz vremena bivše Jugoslavije i drugom puno težem s dvostruko većim kaznama donesenom 2003. Hrvate se u pravilu procesuira po strožem, a Bošnjake po lakšem zakonu s predrasudama kako su jedni unaprijed determinirani kao zločinci a drugi kao osloboditelji.

Pri tome je predstavio podatke po kojima je do sada za zločine protiv čovječnosti optuženo 212 Srba, 24 Hrvata i samo trojica Bošnjaka. Do sada su za ove zločine Hrvati dobili 84 godine zatvora, a Bošnjaci nijednu, tvrdi Raguž. U izjavi za medije nekadašnji ratni ministar obrane HercegBosne Vlado Šoljić istaknuo je kako očekuje zauzimanje Republike Hrvatske u rasvjetljivanju istine o Domovinskom ratu u BiH.

BiH Vodili elitne 'Gazije' Zbog ratnih zločina uhićena dvojica istaknutih zapovjednika Armije BiH putin RUSI OKRENULI LEĐA Novi sudski poredak – Sud u Haagu je skup i selektivan, ali ipak nudi nadu u pravdu Tužiteljstvo Bih NA PODRUČJU BOSANSKOG BRODA Zbog ratnih zločina: Podignuta optužnica protiv bivšeg časnika HVO-a

"Prema stanju presude Hrvatska je do sada jedina zločinačka država na ovome području. Ona je po tim navodima napadala BiH i Srbiju iako činjenice govore drukčije. Srbija je napala Hrvatsku, a iz BiH je napadana Hrvatska. Kada bi to prihvatila kao gotovu činjenicu, Hrvatska bi imala goleme posljedice. Zbog toga ih to motivira i trebaju se uključiti u potporu", rekao je Šoljić.

Povjesničar Ivo Lučić, s Instituta za povijest u Zagrebu rekao je kako srpsko i bošnjačko vodstvo nisu promijenili svoje ratne ciljeve, a to su odcjepljenje i stvaranje unitarne države bez Hrvata.

"Hrvatski cilj je ravnopravnost i očuvanje kulturnog i političkog suvereniteta. Institucionalna zaštita je koliko mi se čini potrošena i promijenjena nametanjem izmjena. Ne čini mi se da nam ne preostaje ništa drugo do pokretanja radikalnije opcije", smatra Lučić. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić istaknuo je da je danas trenutak kada treba donositi hrabre odluke.

"Danas smo svjedoci prijetnjama ratom i mobilizacije, a to govore osobe koje zahvaljujući selektivnoj pravdi nisu procesuirane za ratne zločine. Imamo li se pravo zadovoljiti se samo izborom legitimnih predstavnika.  Mislim da nemamo. Samo administrativno i ustavno rješenje jamči nam opstanak, a to podrazumijeva federalnu jedinicu", istaknuo je  Ljubić.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • pinkec:

    Tako je Božo Ljubiću!

  • mobitel20:

    Potpuno je razvidno da Bosnjaci(tada su se jos sami nazivali Muslimani) 1991. nisu podrzavali neovisnost Hrvatske nego su bili uvjereni da ce nas JNA slomiti. Zato su i aktivno sudjelovali u toj JNA a politicki govorili da to nije njihov ... prikaži još!v rat ! Bez obzira na to sto su rusena i sela u BiH (Ravno) i sto je s teritorija BiH,u sklopu jedinstvenog velikosrpskog bojista,izvrsavana agresija na RH. Sada zajedno sa Srbima pricaju bajke o "pocetku rata" u BiH 1992, kao da se to bojiste moze odvojiti od cjelovite agrrsije JNA i velikosrba !? Time skrivaju svoju ulugu trojanskog konja, a onda jos besra.mno podvaljuju da su Hrvati dogovarali sa Srbima !? Sve to im sluzi iskljucivo za eutanaziju Hrvata i ovladavanje Federacijom kao velikobosnjackim teritorijem u kojem oni imaju svu vlast, pa ce oni, kao "dobri Bosnjani dati Hrvatima Adhnamu "...Oni ce kao, Hrvatima "dati" neka prava, kao da to nije i hrvatska zemlja ! Napadi na Srbe danas im sluze samo kao smokvin list i sredstvo ucjene prema inozemstvu da bi dobili ono sto traze u Federqciji jer i sami znaju da je RS zacementirana u Daytonu ! Zato svi u HR moraju biti upoznati sa svim cinjenicama i svi moraju raskrinkavati tu dvolicnu velikobosansko-bosnjacku perfidnu namjeru. Moramo stalno ponavljati ove cinjenice, kao i one o priznanju,referendumu kao uvjetu samostalnosti, primanju ogromnog broja izbjeglica, naoruzavanju i na kraju, 1995 i spasavanju i oslobadjanju zapadne BiH ! Nemamo ni najmanjeg razloga osjecati nekakve "krivice", nego suprotno, HVO,HV i vodstva Hrvata moraju se sablaznjavati nad besra.mnim izmisljotinama mnogih velikobosansko-bosnjackih nacionalista ukljucujuci i onog kavazovica koji je prije par dana tako pod.lo i besramno sirio nebuloze kao sa je velikosrpski mitoman.

  • marsovac:

    dobro jurto to je od prvog dana realitet, nocna mora koja je istina, srbi dobili polovicu a muslimani hoce drugu polovicu,............kako,.,jednostavno.........rastijerati Hrvate.