Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodili elitne 'Gazije'

Zbog ratnih zločina uhićena dvojica istaknutih zapovjednika Armije BiH

BiH
Foto: Zvonimir Čorić/PIXSELL
23.11.2016.
u 11:44

Safet Isaković dobitnik je "Zlatnog ljiljana", najvećeg ratnog odličja namijenjenog pripadnicima Armije BiH.

Dvojica istaknutih zapovjednika iz sastava Petog korpusa nekadašnje Armije Bosne i Hercegovine uhićena su zbog ratnih zločina, a riječ je o Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću, objavili su mediji u BiH.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak je potvrđeno kako su uhićena dvojica bivših pripadnika Armije BiH, no njihov identitet držan je u tajnosti s obrazloženjem kako je to u interesu istrage.

Isaković je dobitnik "Zlatnog ljiljana"

Bosanskohercegovački mediji navode kako je riječ upravo o Poriću i Isakoviću, koji su živjeli u Bužimu i Velikoj Kladuši, gdje su i uhićeni. Safet Isaković dobitnik je "Zlatnog ljiljana", najvećeg ratnog odličja namijenjenog pripadnicima Armije BiH. 

Tijekom rata u BiH oni su bili zapovjednici posebne postrojbe pod imenom "Gazije", koja je djelovala u sastavu 505. viteške brigade Armije BiH, odnosno njezina Petog korpusa, na čijem je čelu bio general Atif Dudaković.

Postrojba "Gazije" slovila je za jednu od najbolje osposobljenih u sastavu Armije BiH, a mediji podsjećaju kako su njeni pripadnici odigrali ključnu ulogu u slamanju ofenzive vojske bosanskih Srba 1994. godine, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, čiji je cilj bio konačna okupacija bihaćkog džepa. IZ SIPA-e je objašnjeno kako je uhićenje provedeno na temelju naloga Tužiteljstva BiH, a osnova za uhićenje  je sumnja da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

>>Herceg Bosnu svi u BiH trebaju slaviti jer je ona temelj države

>>„Antifašizam“ kao ideološka toljaga u rukama bošnjačkih nacionalista

Komentara 6

SD
sdpesticid
11:55 23.11.2016.

jel ovo zbog pritiska rh ? malo se balansiraju optužnice kako bi se ugasila podrška uhićenim hrvatima ?

Avatar zong
zong
19:24 23.11.2016.

Ajmo se kladiti da su uskoro opet na slobodi.

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
20:00 23.11.2016.

Ja koliko znam ključnu ulogu smo odigrali mi iz 2 gardijske i 4 gardijska u akciji Maestral a ne tamo neke Gazije. Srbi pripucaju mundjosi se razbježe nemozes ih pohvatat.I onda Hrvati moraju svoje kosti ostavljat po Bosni radi stoke obrezane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije