Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tegucigalpe

Okončana politička kriza u Hondurasu

Honduras
REUTERS
30.10.2009.
u 10:51

Predvoditelj pučista, Roberto Micheletti potpisao je sporazum koji će omogućiti povratak protjeranog predsjednika Manuela Zelaye u vrh honduraške politike čime je najvjerojatnije okončana kriza u toj južnoameričkoj državi.

Politička kriza u Hondurasu je završena. Predvoditelj pučista, Roberto Micheletti potpisao je sporazum koji će omogućiti povratak protjeranog predsjednika Manuela Zelaye u vrh honduraške politike čime je najvjerojatnije okončana kriza u toj južnoameričkoj državi.

Micheletti je izjavio da je potpisan sporazum koji jamči stabilizaciju stanja iako je naglasio da se čeka reakcija Vrhovnog suda koji bi se trebao očitovati o stavkama koje sadrži sporazum. Najkontroverzniji dio sporazuma je onaj koji bi trebao ponovno vratiti Zelayi predsjednički mandat. Taj dio sporazuma omogućiti će da se u parlamentu izglasa ponovni izbor Zelaye koji se dugo vremena nalazio u političkom egzilu. Moguće je da će se već krajem studenog, na izborima, odlučivati o novome političkom vodstvu u zemlji. Međunarodna zajednica zatražila je da Micheletti dopusti stranim istražiteljima nadziranje izbora kako bi se osigurao normalan izborni proces.

Trenutačno je u Tegucigalpeu izaslanik američkog ministarstva vanjskih poslova, Thomas Shannon, koji će pokušati smiriti tenzije između suprotstavljenih političkih tabora te naći kompromis koji bi mogao zadovoljiti obje strane. Za to vrijeme Manuel Zelaya je još uvijek u brazilskom veleposlanstvu u kojem je već više od mjesec dana.

Strane vojne snage koje su stale na stranu Michelettija koji je nakon bijega Zelaye preuzeo ingerenciju nad zemljom, protjerale su Zelayu koji je krajem lipnja izgubio političku kontrolu nad zbivanjima u zemlji.

Hillary Clinton nazvala je postignuti sporazum povijesnim te je čestitala građanima, Zelayi i Michelettiju. Dodala je kako ne zna ni za jedan drugi slučaj u Južnoj Americi u kojem se politička kriza rješavala dijalogom te se ponosi nastojanjima građana da se kriza okonča mirnim putem.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
12:04 30.10.2009.

Viva !! ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije