Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TRAŽIMO HITNE PROMJENE'

Liječnici upozoravaju: Zbog robovlasničkih ugovora oko 1500 liječnika je u opasnosti od ovrhe

Završio moratorij na ovrhe, kreće prva faza naplata
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
29.11.2023.
u 13:57

Iz ankete proizlazi zaključak da više od pet tisuća liječnika (89% svih liječnika s ugovornom obvezom) ima robovlasnički ugovor tj. obvezu vraćanja zarađenih bruto plaća, božićnice, regresa, darova za djecu i sl. (max 150.000 eura) ili vraćanja umnožene proračunske osnovice (max 33 tisuće eura), ako prekinu radni odnos prije isteka ugovornog roka

Oko 1500 liječnika u stvarnoj su opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše u slučaju da poslodavcu daju otkaz prije isteka ugovorne obveze o radu nakon završetka specijalizacije. Rezultat je to najnovijeg anketnog istraživanja koje su, među 1129 liječnika s ugovornom obvezom nakon specijalizacije, od srpnja do rujna ove godine proveli Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske (IMLH), priopćili su iz te dvije udruge. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj ukupno oko 6000 liječnika s nekom vrstom ugovorne obveze rada za poslodavca.

Istraživači najšokantnijim rezultatom ankete smatraju upravo tih 26 posto svih liječnika s ugovornom obvezom koji imaju osobnu zadužnicu i/ili solemniziran ugovor. Na temelju tih isprava poslodavac se može u bilo kojem trenutku izvansudski naplatiti tj. ovršiti liječniku račun ili stan u kojem živi. Najgora je situacija u općim bolnicama i domovima zdravlja jer je tamo riziku od ovrhe izložen svaki treći liječnik s ugovornom obvezom. Ove ustanove su kandidatima za specijalizaciju puno češće nego klinički bolnički centri ili kliničke bolnice uvjetovale potpisivanje ovršnih isprava.

HUBOL I IMLH traže hitni postupak u Saboru

- U Ministarstvu zdravstva se vode intenzivni sastanci o rješavanju problema robovlasničkih ugovora. Očekujemo prema do sada danim obećanjima, premijera u proljeće i dužnosnika Ministarstva na ovim sastancima, da će prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti pušten u proceduru oko 15. prosinca. Imperativ je da zakonske izmjene idu u hitni postupak u Saboru. Jedino tako je moguće na vrijeme donijeti ovaj zakon tj. da izmjene stupe na snagu u veljači ili ožujku sljedeće godine. U HUBOL-u očekujemo da će ravnatelji zdravstvenih ustanova odmah po stupanju na snagu izmjena zakona pripremiti anekse ugovora i što prije ih potpisati sa svojim zaposlenicima. Nalazimo se u 21. stoljeću i vrijeme je da liječnici prestanu biti robovi, a postanu radnici s istim pravima kao i svaki drugi radnik u Hrvatskoj - naglašava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

POVEZANI ČLANCI:

Iz ankete proizlazi zaključak da više od pet tisuća liječnika (89% svih liječnika s ugovornom obvezom) ima robovlasnički ugovor tj. obvezu vraćanja zarađenih bruto plaća, božićnice, regresa, darova za djecu i sl. (max 150.000 eura) ili vraćanja umnožene proračunske osnovice (max 33 tisuće eura), ako prekinu radni odnos prije isteka ugovornog roka. Iako je Ustavni sud donio odluku da su ugovorne obveze vraćanja bruto plaća protuustavne jer liječnicima oduzimaju ustavno pravo na zaradu.

- Kolege liječnici imaju robovlasničke ugovore s iznosima npr. od 60 tisuća eura pa sve do slučajeva od preko 220 tisuća eura gdje im je poslodavac ovrhom sjeo na svu imovinu. Takve slučajeve Europa ne poznaje i mi kao članica Europske unije trebali bi konačno robovlasničke ugovore posve maknuti iz našeg specijalističkog usavršavanja. Odluka Ustavnog suda je jasna, specijalizanti rade tijekom svoje specijalizacije. Pa većina prvih kontakta naših pacijenata u zdravstvenim ustanovama je upravo sa specijalizantima! Oni su tamo dane i noći, 24 sata prisutni da pomognu pacijentima i nitko od njih nema pravo tražiti povrat plaća ili paušalne iznose za rad koji su odradili. 15.12 je datum obećan od Ministarstva zdravstva da se konačno u saborsku proceduru puste izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i jednom za svagda ukinu robovlasnički ugovori u našoj državi, ponosnoj članici Europske unije - naglašava Marin Smilović, jedan od vodećih ljudi Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

HUBOL i IMHL, kao i sve krovne liječničke organizacije, prihvaćaju obvezu liječnika da, u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze, plate stvarne troškove specijalizacije. Stvarni i neosporni troškovi specijalizacije su od 6 do 7 tisuća eura i sadrže troškove poslijediplomskog studija, završnog i specijalističkog ispita, glavnog mentora i komentora te trošak knjižice i dnevnika rada za specijalističko usavršavanje.

Ostatak liječnika s ugovornom obvezom, njih 500-tinjak ima anekse ugovora prema tzv. Nakićevom pravilniku te u slučaju ranijeg otkaza plaćaju samo stvarne troškove specijalizacije što je ujedno i rješenje koje zagovaraju HUBOL, IMHL, KOHOM, Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat. U anketi koju su proveli HUBOL i IMLH sudjelovalo je 1129 liječnika s ugovornom obvezom.

GALERIJA Veliki prosvjed liječnika na Trgu sv. Marka

Završio moratorij na ovrhe, kreće prva faza naplata
1/22
Ključne riječi

Komentara 6

Avatar zapadna turska
zapadna turska
14:36 29.11.2023.

kakvo crno robovlasništvo!?!? bolnica ili dom zdravlja izdvoje velika sredstva da bi liječniku omogućili specijalizaciju, a onda bi on/ona, kad negdje nađu bolju priliku, sve to zaboravili i otišli dalje, ostavljajući ne samo tu zdravstvenu ustanovu nego i pacijente-bez medicinske zaštite!!! prvo i osnovno-nitko vas nije silio da potpišete takve ugovore! drugo: da niste vi potpisali, potpisao bi netko drugi tko bi bio lojalan onome tko je platio specijalizaciju i dao mu posao! treće - ako više ne želite raditi, neka vaš novi poslodavac prihvati nadoknaditi ono što smo svi mi uložili u vas pa idite kamo god želite! 4. zašto mislite da je u redu da mala i siromašna Hrvatska financira vaše studiranje i specijalizaciju, a da biste potom otišli raditi u Njemačku, Italiju, Francusku...!?? Vratite novac pa idite gdje želite!

BJ
bjmaro
14:26 29.11.2023.

Očito da hrvatski liječnici nemaju pojma sta je potpisani ugovor ? Svetinja Kako im nije neugodno postavljati takva glupa pitanja

ZO
Zoran
14:47 29.11.2023.

Znalisu što potpisuju. U trenutkupotpisivanjaim je svebilo ok,a sad ? Triba njima sve to naplatitisa dobrim kamatama pa nek idu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije